Aegean: Δρομολογεί επένδυση 140 εκατ. στο «Ελ. Βενιζέλος»

Aegean: Δρομολογεί επένδυση 140 εκατ. στο «Ελ. Βενιζέλος»

Δημιουργεί κέντρο συντήρησης αεροσκαφών και εκπαίδευσης πιλότων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρία κτίρια, επιφανείας 85.000 τετραγωνικών μέτρων στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», θα αναπτυχθεί το χάνγκαρ της Aegean που θα περιλαμβάνει κέντρο υπηρεσιών συντήρησης αεροσκαφών, προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων. Για τον σκοπό αυτό η αεροπορική επενδύει, σε χρονικό ορίζοντα πέντε έως επτά ετών, 140 εκατ. ευρώ με στόχο να καλύψει «ένα πολύ μεγάλο έλλειμμα των υπηρεσιών αερομεταφοράς στη χώρα», όπως ανέφερε, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης.

Aegean: Δρομολογεί επένδυση 140 εκατ. στο «Ελ. Βενιζέλος»-1

Το χάνγκαρ της Aegean θα επιτρέπει την υποστήριξη (π.χ. βαριά συντήρηση) των αεροσκαφών και την εκπαίδευση πληρωμάτων και τρίτων εταιρειών, οι οποίες θα αποτελέσουν, σταδιακά, έναν νέο διακριτικό επιχειρηματικό τομέα του αερομεταφορέα.

Στις νέες εγκαταστάσεις της αεροπορικής θα συνυπάρχουν δύο δραστηριότητες. Η συντήρηση πτητικών μέσων, με την ανάπτυξη και σταδιακή στελέχωση της τεχνικής βάσης, τελικής χωρητικότητας έως 10 θέσεων βαριάς συντήρησης, επισκευών και ελέγχων για πτητικά μέσα διαφόρων τύπων. Και η λειτουργία κέντρου προσομοιωτών πτήσεων και εκπαίδευσης πληρωμάτων. Συνολικά, η εγκατάσταση θα φιλοξενεί έξι προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας, οι οποίοι θα καλύπτουν ανάγκες εκπαίδευσης για αεροσκάφη τύπου Airbus, ATR και Boeing, καθώς και χώρων για τη διενέργεια ειδικής εκπαίδευσης των πληρωμάτων καμπίνας. Στο ίδιο οικοσύστημα θα ενταχθεί και η ήδη υπάρχουσα Σχολή Εκπαίδευσης Μηχανικών της Olympic Air, αλλά και ο εκπαιδευτικός οργανισμός πιλοτών της Aegean, που λειτουργεί ήδη.

Η εγκατάσταση θα φιλοξενεί έξι προσομοιωτές πτήσης τελευταίας τεχνολογίας.

«Ενισχύουμε σημαντικά τις τεχνικές δυνατότητες της εταιρείας μας και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για νέες ποιοτικές δουλειές στην Ελλάδα. Στόχος μας είναι οι πιλότοι και μηχανικοί του μέλλοντος για τη χώρα να αποφοιτούν από την Aegean. Να γίνουμε ουσιαστικά ένα εκκολαπτήριο στελεχών για την Aegean και τη χώρα», ανέφερε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της Aegean Δημήτρης Γερογιάννης.

«Πραγματοποιείται το όραμά μας για τη δημιουργία αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Αθήνα που θα επιτρέψει εκτός από τη μείωση του κόστους, τη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Μόνο το 2022 δαπανήσαμε 7.500 πιλοτο-ημέρες στο εξωτερικό», σημείωσε ο Παναγιώτης Σίσκος, διευθυντής εκπαίδευσης πληρωμάτων της Aegean. Το χάνγκαρ, που αναμένεται να είναι λειτουργικό τον χειμώνα του 2023, θα καθιστά εφικτή, σε ετήσια βάση και σε πλήρη δυναμική και λειτουργία, την εκπαίδευση 3.000 πιλότων, 10.000 μελών πληρωμάτων, προσφέροντας 36.000 ώρες προσομοίωσης για τις ανάγκες της Aegean και τρίτων. Η δραστηριότητα της συντήρησης των αεροσκαφών υπολογίζεται ότι θα αντιστοιχεί σε 500.000 εργατοώρες ετησίως.

Υπολογίζεται ακόμη ότι θα δημιουργήσει, σε ορίζοντα πέντε έως επτά χρόνων, συνολικά 1.100 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ θα συνεισφέρει στα κρατικά έσοδα 400 έως 450 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια της παραχώρησης, έως το 2046, της έκτασης στην Aegean από τη «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ).

Tο χάνγκαρ θα είναι το πρώτο πράσινο της Ευρώπης, καθώς θα διαθέτει 35.000 τ.μ. φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 3 MW.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή