Mοχλός ανάπτυξης το 2023 οι επενδύσεις, εκτιμά η Alpha Βank

Mοχλός ανάπτυξης το 2023 οι επενδύσεις, εκτιμά η Alpha Βank

Η πτώση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων, αλλά και των τουριστών, θα επιβραδύνει την ιδιωτική κατανάλωση

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός, καθώς και οι τάσεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας, είναι οι κυριότεροι παράγοντες που θα επηρεάσουν την ελληνική οικονομία το 2023, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που δημοσίευσε χθες. Οπως εξηγεί, η πτώση της αγοραστικής δύναμης τόσο των Ελλήνων όσο και των Ευρωπαίων πολιτών, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 80% των ταξιδιωτικών αφίξεων στην Ελλάδα, θα επιβραδύνει σημαντικά την ιδιωτική κατανάλωση και τις εξαγωγές υπηρεσιών στη χώρα. Ωστόσο, οι αναλυτές της τράπεζας (επικεφαλής οικονομολόγος Παναγιώτης Καπόπουλος) εκτιμούν ότι την επόμενη χρονιά βασικός μοχλός οικονομικής ανάπτυξης θα είναι οι επενδύσεις, που προβλέπουν, μάλιστα, ότι θα οδηγήσουν σταδιακά σε αλλαγή του μοντέλου οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας.

Αναλυτικότερα, σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, το δελτίο της τράπεζας αναφέρει ότι αυτές έχουν επιδεινωθεί σημαντικά σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, με τον ΟΟΣΑ να προβλέπει πλέον αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 2,2%, ενώ ειδικά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εκτιμάται ότι θα εισέλθουν σε ύφεση (-0,3% και -0,4% αντίστοιχα). «Ενας σημαντικός κίνδυνος για την ελληνική οικονομία το επόμενο έτος είναι η ενδεχόμενη εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης, πρωτίστως για υπηρεσίες, δηλαδή για το ελληνικό τουριστικό προϊόν και δευτερευόντως για αγαθά«», αναφέρει το δελτίο. Οι αναλυτές της τράπεζας σημειώνουν επίσης την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας, αλλά και στις παγκόσμιες εξαγωγές τροφίμων, που οδηγούν σε αύξηση των τιμών τους. Επισημαίνουν, πάντως, ότι από το καλοκαίρι του 2022 παρατηρείται αποκλιμάκωση των τιμών πετρελαίου και αερίου, γεγονός που οδήγησε σε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ελλάδα. Ωστόσο, η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους σε άλλες κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 5% το 2023 στην Ελλάδα.

Σχετικά με τις επενδύσεις, επισημαίνεται ότι το συνολικό ύψος των πόρων του ΠΔΕ και του Ταμείου Ανάκαμψης εκτιμάται σε 15,3 δισ. ευρώ το 2023 και ότι η εμπροσθοβαρής απορρόφησή τους αναμένεται να κινητοποιήσει πρόσθετους ιδιωτικούς επενδυτικούς πόρους. Ως «κλειδιά» για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, εξάλλου, αναφέρουν οι αναλυτές την ανθεκτικότητα στην κρίση και τη δημοσιονομική σταθερότητα, με επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα. «Ο στόχος ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας εντός του 2023 κρίνεται εφικτός», σημειώνει το δελτίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή