Εμφανής πλέον η έλλειψη αεροπλάνων

Εμφανής πλέον η έλλειψη αεροπλάνων

Η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα αεροπορικά ταξίδια ανακάμπτουν κι ενώ η Κίνα αίρει τους τελευταίους εναπομείναντες περιορισμούς για τον κορωνοϊό, αρχίζει και κάνει την εμφάνισή της μια σκληρή διαπίστωση, ότι δηλαδή ο κόσμος στερείται τα αεροπλάνα που χρειάζεται, όπως σχετικώς αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οι αερομεταφορείς, όλοι ανεξαιρέτως, από τη United Airlines Holdings έως την Air India πραγματοποιούν ή επιδιώκουν να πραγματοποιήσουν παραγγελίες για εκατοντάδες τζετ. Οπότε, οι δύο κορυφαίες αεροναυπηγικές εταιρείες, Boeing και Airbus, με κάθε τρόπο κάνουν λόγο για υπερβολικό φόρτο σε παραγγελίες. Ωστόσο, οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας σημαίνουν ότι αυτά τα αεροπλάνα, τα οποία είτε ήδη παραγγέλθηκαν είτε πρόκειται να παραγγελθούν, δεν θα παραδοθούν παρά έπειτα από αρκετά χρόνια. Κατά την επενδυτική εταιρεία Jefferies, υπάρχουν εκκρεμείς παραγγελίες για 12.720 αεροσκάφη αυτή τη στιγμή. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι οι υψηλοί αεροπορικοί ναύλοι, για τους οποίους οι επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν εντόνως κατά τους τελευταίους μήνες, ήρθαν και θα μείνουν. Εκτιμάται πως τα πράγματα θα μπορούσαν να χειροτερέψουν, προτού βελτιωθούν. «Οι άνθρωποι συνήθισαν να μειώνονται τα εισιτήρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και η επαναλειτουργία της Κίνας θα δυσχεράνει το όλο πλαίσιο», παρατηρεί ο Ατζάι Οτνεϊ, ιδρυτής του ιστότοπου LiveFromALounge.com, που απευθύνεται σε άτομα που μετακινούνται συχνά. «Δεν είναι μόνο η έλλειψη αεροπλάνων αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως οι τιμές του πετρελαίου, που προκαλούν πονοκέφαλο».

Ενώ μια αεροπορική εταιρεία πιθανώς να μπορούσε να ελαττώσει το κόστος των εισιτηρίων, αυτή η κίνηση θα αποδυνάμωνε άλλους αερομεταφορείς, «οδηγώντας σε ακόμη υψηλότερους ναύλους μακροπρόθεσμα», είπε ο Οτνεϊ. Η Boeing και η Airbus, οι γίγαντες της ναυπήγησης αεροσκαφών, οι οποίες απολαμβάνουν σε μεγάλο βαθμό ένα δυοπώλιο στην προμήθεια επιβατικών αεροσκαφών, έχουν εξαντλήσει τα δημοφιλέστερα μοντέλα μονού διαδρόμου τουλάχιστον έως το 2029. Η διόγκωση της ζήτησης από τις αεροπορικές εταιρείες, καθώς οι άνθρωποι ταξιδεύουν και πάλι και οι αερομεταφορείς ανανεώνουν γερασμένους στόλους, επιβαρύνουν το σύστημα τροφοδοτικής αλυσίδας, από την απόκτηση των απαραίτητων εξαρτημάτων έως τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Πριν από κάποιες ημέρες εντός Δεκεμβρίου η ευρωπαϊκή Airbus αναθεώρησε τον στόχο παράδοσης των 700 τζετ για το 2022, επικαλούμενη ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Παράλληλα, προειδοποίησε προηγουμένως ότι το άλμα στο ενεργειακό κόστος θα επιβαρύνει ιδιαίτερα τους μικρότερους παραγωγούς έντασης ενέργειας, όπως εκείνους που κατασκευάζουν εξαρτήματα – ανταλλακτικά, ακολουθώντας τη χύτευση και τη σφυρηλάτηση.

Σύμφωνα δε με τον ιδρυτή της εταιρείας μίσθωσης αεροπλάνων Air Lease και θρυλικό όνομα στην αεροπορία, Στιβ Γιούντβαρ-Χάζι, κάθε τζετ που παραδόθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εκμισθωτές του κόσμου τα τελευταία δύο χρόνια έφθασε με μεγάλη καθυστέρηση. «Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα αεροπλάνο εγκαίρως, είτε είναι 737 Max είτε 787 είτε A330, A350», είπε. «Και το χειρότερο ήταν το A321neo. Είχαμε καθυστερήσεις έως και έξι ή επτά μηνών, συγκρίνοντας τον μήνα παράδοσης βάσει του συμβολαίου με την πραγματική παράδοση. Είναι ένας συνδυασμός ζητημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας που αυξάνεται πολύ γρήγορα και έλλειψης εργατικού δυναμικού. Οι εργαζόμενοι στην παραγωγή δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι. Αρα ήταν ένα πραγματικό πρόβλημα», επισήμανε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή