Μεγαλύτερα τα οφέλη του market pass από τη μείωση ΦΠΑ, εκτιμά το ΥΠΟΙΚ

Μεγαλύτερα τα οφέλη του market pass από τη μείωση ΦΠΑ, εκτιμά το ΥΠΟΙΚ

«Βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπο- λογισμός», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η στήριξη στις οικογένειες μέσω του market pass είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα προέκυπτε αν μείωνε η κυβέρνηση τον ΦΠΑ στα τρόφιμα κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, υποστήριξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέχεια της αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση, με αφορμή τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στην Ισπανία. Ο ίδιος, μιλώντας στο Mega άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παροχών το πρώτο εξάμηνο του 2023, με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί.

«Βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, προσθέτοντας ότι «έχει αποδειχθεί ότι την τελευταία τριετία κάνουμε ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και επειδή πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023 – εάν δημιουργηθεί θα επιστρέψει στην κοινωνία και δεν θα έχει να κάνει με τις εκλογές».

Σχετικά με τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής που αποφάσισε η ισπανική κυβέρνηση, ο υπουργός σχολίασε ότι «η οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων».

Η κυβέρνηση, είπε, έχει κάνει μια επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό, 650 εκατομμύρια, να δοθεί στους καταναλωτές. Ετσι, μια τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ τον μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη η βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συνεπώς, η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και όχι οριζόντια και καταλήγει στον καταναλωτή. Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι 3,5 δισ. ευρώ το έτος, που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα που πρέπει να το αποφύγουμε. Για το θέμα των δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών, είπε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, της Τράπεζας της Ελλάδος και του ευρωπαϊκού επόπτη, «ότι μία γκάμα περίπου 30.000 δανειοληπτών, ενήμερων, με πρώτη κατοικία και με στεγαστικό δάνειο ή και μικρό επιχειρηματικό δάνειο, θα καλύψει η τράπεζα χωρίς δημοσιονομικό κόστος το 50% της αύξησης της δόσης για 12 μήνες». Δεύτερον, για το θέμα των προμηθειών, το τραπεζικό σύστημα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει κάποιες από τις 12 προμήθειες που ζήτησε το υπουργείο. Τρίτον, για τα επιτόκια καταθέσεων, οι τράπεζες έχουν δεσμευθεί ότι θα αυξηθεί σύντομα και γενναία το επιτόκιο των καταθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή