Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 64,3% τον Δεκέμβριο στην Τουρκία

Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στο 64,3% τον Δεκέμβριο στην Τουρκία

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός μηνός τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία σημείωσε τον Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη υποχώρηση που έχει καταγραφεί σε διάστημα ενός μηνός τα τελευταία 25 και πλέον χρόνια. Ακόμη, όμως, κι αν τα στοιχεία είναι απολύτως αξιόπιστα, καθώς συχνά αμφισβητούνται τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού κράτους –και ειδικότερα πολύ πιο συχνά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό–, αυτό δεν σημαίνει ούτε πως τώρα οι αυξήσεις των τιμών είναι σε χαμηλό επίπεδο ούτε πως η αποκλιμάκωση οφείλεται σε κάποιον θετικό παράγοντα. Στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός ήταν 64,3% σημειώνοντας πράγματι σημαντική αποκλιμάκωση από το 84,4% του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την τουρκική στατιστική υπηρεσία TurkStat. Παραμένει, βεβαίως, σε ουδόλως ευκαταφρόνητα επίπεδα και εξακολουθεί να υπονομεύει το βιοτικό επίπεδο της πλειονότητας των Τούρκων.

Η αποκλιμάκωσή του, άλλωστε, απλώς αντανακλά τη σύγκριση με τις εξαιρετικά επιθετικές αυξήσεις που σημείωναν οι τιμές στη χώρα τον τελευταίο μήνα του 2021, όταν η τουρκική λίρα έχανε το 20% της αξίας της καθιστώντας πανάκριβες τις εισαγωγές. Εκτοτε έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η πιστωτική επέκταση και το νόμισμα της χώρας έχει σχετικά σταθεροποιηθεί. Ως εκ τούτου η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Τουρκίας ευελπιστεί πως ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί σημαντικά πλέον στο τέλος του έτους, φθάνοντας το 22,3%.

Τα επιμέρους στοιχεία καταδεικνύουν πως οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, της ενέργειας και των πρώτων υλών των βιομηχανιών αποκλιμακώθηκαν σε επίπεδα κάτω του 100%. Εδωσαν έτσι την αφορμή στον Τούρκο υπουργό Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Νουρεντίν Νεμπατί, να θριαμβολογήσει τονίζοντας πως πρόκειται περί «ορατής πτωτικής τάσης», που θα δώσει στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να επιτύχει τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματός της.

Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της χώρας ευελπιστεί πως ο πληθωρισμός θα φθάσει στο τέλος του έτους στο 22,3%.

Οπως επισημαίνουν, πάντως, πολιτικοί αναλυτές, η τάση για αποκλιμάκωση των τιμών αναμένεται να διακοπεί, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται για γενναίες αυξήσεις δαπανών επειδή πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές. Τον Δεκέμβριο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σε εκατομμύρια εργαζομένους πως θα έχουν τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης. Το μέτρο αναμένεται να κοστίσει στο υπουργείο Οικονομικών περίπου 13 δισ. δολ. ετησίως. Επίσης η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 55% του επίσημου κατώτατου μισθού, ενώ ετοιμάζεται να διοχετεύσει 3,3 δισ. δολ. στις κρατικές τράπεζες προκειμένου να επιταχύνουν τον δανεισμό στις επιχειρήσεις για να τις στηρίξουν έναντι του αυξημένου κόστους παραγωγής.

Ως εκ τούτου, πολλοί οικονομολόγοι δεν συμμερίζονται τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της κυβέρνησης, καθώς βλέπουν τις αυξήσεις των τιμών να επιμένουν και εκτιμούν πως ο πληθωρισμός θα βρίσκεται στο 44% στα τέλη του έτους. Στην περίπτωση αυτή θα είναι υπερτριπλάσιος του μέσου όρου που καταγράφεται σε χώρες ομόλογες της Τουρκίας σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική. Οπως σχολιάζει η Σελβά Μπαχάρ Μπαζικί, οικονομολόγος του Bloomberg, «δεν περιμένουμε να δούμε την κεντρική τράπεζα να μάχεται κατά του πληθωρισμού με αυξήσεις των επιτοκίων, τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Ιουνίου». Η ίδια τονίζει, πάντως, πως μετά τις εκλογές «αναμένεται να έχουν αυξηθεί τόσο οι κίνδυνοι για την τουρκική οικονομία ώστε θα υπαγορεύουν μια αλλαγή πολιτικής». Ο διοικητής της Τράπεζας της Τουρκίας, Σαχάπ Καβτσίογλου, που υπό τις οδηγίες του Ταγίπ Ερντογάν έχει μειώσει τα επιτόκια στο 9%, αναμένεται να ανακοινώσει τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις 26 Ιανουαρίου.

Πηγή: Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή