Προς δημοπράτηση έργα πολιτικής προστασίας 123 εκατ.

Προς δημοπράτηση έργα πολιτικής προστασίας 123 εκατ.

Ποιοι διαγωνισμοί αναμένεται να «τρέξουν» μέσα στους πρώτους μήνες του 2023

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημοπράτηση έργων της τάξεως των 123 εκατ. ευρώ στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, που διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην πρόληψη και καταστολή φυσικών καταστροφών, δρομολογεί μέσα στους πρώτους μήνες της χρονιάς η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας του ΤΑΙΠΕΔ (PPF). Ειδικότερα, κατά πληροφορίες, η λίστα των προς δημοπράτηση έργων περιλαμβάνει τη δημοπράτηση:

– Κινητών κέντρων διοίκησης και επιτόπιου ελέγχου στις 13 περιφέρειες της Αττικής που θα είναι τύπου Van (4 επί 4). Η υποδομή, ύψους 7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), θα χρησιμοποιηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα και τη Γενική Γραμματεία για τον συντονισμό των επιχειρήσεων κατά την αντιμετώπιση μεγάλων βιομηχανικών – τεχνολογικών συμβάντων ή φυσικών καταστροφών.

– Για την προμήθεια 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών για τα νησιωτικά συμπλέγματα συνολικής αξίας 35 εκατ. ευρώ. Τα συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφη θεωρείται ότι είναι ιδιαιτέρως ευέλικτα, παρέχοντας τη δυνατότητα ρίψεων νερού σε δύσκολες τοπογραφικές και καιρικές συνθήκες.

– Την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό δύο ελικοπτέρων super puma αξίας 3 εκατ. ευρώ.

– Την αγορά πυροσβεστικών οχημάτων και άλλων οχημάτων ανταπόκρισης (65,3 εκατ. ευρώ), δεδομένου ότι ο υφιστάμενος εξοπλισμός του πυροσβεστικού σώματος χρήζει ανανέωσης λόγω παλαιότητας.

– Την προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερομένων γεφυρών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών (12,5 εκατ. ευρώ). Στόχος είναι η ενίσχυση της προστασίας του πληθυσμού και της περιουσίας του από φυσικές καταστροφές, καθώς και η εξασφάλιση της έγκαιρης και αποτελεσματικής συνδρομής στην υλοποίηση του γενικού σχεδίου «Ξενοκράτης» και του ειδικότερου σχεδίου «Δάρδανος».

Τα εν λόγω έργα έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, διαθέτουν δηλαδή εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, ενώ μένει να φανεί εάν θα καταστεί εφικτό, οι διαγωνιστικές διαδικασίες να ολοκληρωθούν πριν από την έλευση της θερινής περιόδου.

Ευρύτερα, το PPF του ΤΑΙΠΕΔ, υπό τον εντεταλμένο σύμβουλο Παναγιώτη Σταμπουλίδη, έχει αναλάβει την ωρίμανση έργων στρατηγικής σημασίας ύψους 5 δισ. ευρώ, από τα οποία τα περισσότερα χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης. Για φέτος, το ΤΑΙΠΕΔ και οι συναρμόδιοι φορείς προγραμματίζουν να δημοπρατήσουν έργα της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Εκτός από τα προς δημοπράτηση έργα στην πολιτική προστασία, το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν διαγωνισμοί για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών υγείας, με την υλοποίηση παρεμβάσεων σε 80 νοσοκομεία και 156 κέντρα υγείας. Ηδη, σύμφωνα με τον κ. Σταμπουλίδη, είναι σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την αναβάθμιση των υποδομών σε έξι νοσοκομεία, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για πέντε ακόμα στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και στη Λαμία. Το ύψος των παρεμβάσεων σε αυτά τα 11 νοσοκομεία τοποθετείται σε 36,5 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Συνολικά, προβλέπονται δαπάνες έως και 246,5 εκατ. ευρώ για την εκπόνηση μελετών και κατασκευαστικού έργου στα νοσοκομεία και σε έως 193 εκατ. ευρώ για τα κέντρα υγείας αντίστοιχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή