Συνεχίζεται το κύμα απολύσεων στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Συνεχίζεται το κύμα απολύσεων στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Οι περικοπές θέσεων εργασίας στον κλάδο ξεπέρασαν τις 52.000 τον Νοέμβριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ρυθμός των απολύσεων στους τεχνολογικούς κολοσσούς επιταχύνεται σε επίπεδα που μπορούν να συγκριθούν με το ξέσπασμα της πανδημίας. Τον Νοέμβριο, ο κλάδος της τεχνολογίας ανακοίνωσε 52.771 περικοπές, σε σύνολο 80.978 κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Challenger, Gray & Christmas Inc. Ο αριθμός των απολύσεων τον Νοέμβριο ήταν ο υψηλότερος (σε μηνιαία βάση) από το 2000, όταν η εταιρεία άρχισε να συγκεντρώνει τέτοια στοιχεία.

Μετά τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το 2020 όταν ξέσπασε η πανδημία, οι τεχνολογικές εταιρείες βγήκαν κερδισμένες από την ανάπτυξη του τομέα των διαδικτυακών αγορών και της τηλεργασίας και προσέλαβαν μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Τώρα πια που τα πράγματα έχουν αλλάξει, κολοσσοί όπως Alphabet, Meta, Microsoft, Amazon και Salesforce δεν έχουν πιάσει τους στόχους των προβλέψεων, με αποτέλεσμα οι μετοχές τους να σημειώνουν βουτιά.

«Βουτιά» σημειώνουν οι μετοχές των Alphabet, Meta, Microsoft, Amazon και Salesforce.

Σύμφωνα με την επικαιροποιημένη λίστα του Bloomberg, σε απολύσεις έχουν προχωρήσει μεταξύ άλλων οι εταιρείες: Ο κολοσσός του διαδικτυακού εμπορίου Amazon θα προχωρήσει σε 18.000 απολύσεις, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του CEO της εταιρείας, Αντι Τζάσι, o οποίος τόνισε πως «η Amazon έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει δύσκολες και αβέβαιες μακροοικονομικές καταστάσεις στο παρελθόν και θα συνεχίσει να το κάνει. Οι αλλαγές αυτές θα μας βοηθήσουν στο να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας».

Η Apple έχει «παγώσει» τις προσλήψεις εκτός του τομέα έρευνας και ανάπτυξης έτσι ώστε να μειώσει τα έξοδα με την είσοδο του νέου έτους, αναφέρουν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος. H Adobe έχει απολύσει περίπου 100 άτομα, ιδιαίτερα από τον τομέα των πωλήσεών της και έχει μετακινήσει ορισμένους εργαζομένους από τη μία θέση στην άλλη. H Cisco Systems έχει ξεκινήσει την εφαρμογή ενός νέου πλαισίου αναδιάρθρωσης, το οποίο θα επηρεάσει το 5% των εργαζομένων. Η Coinbase Global Inc. θα προχωρήσει σε περίπου 60 απολύσεις λόγω της κατάρρευσης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων. H εταιρεία online delivery DoorDash Inc. θα προχωρήσει σε απολύσεις 1.250 εργαζομένων, καθώς η προσπάθειά της να αναπτυχθεί γρήγορα την οδήγησε σε υπερβολικές ζημίες, με τις απολύσεις να επηρεάζουν το 6% των εργαζομένων. Οσον αφορά τη μητρική εταιρεία της Facebook, Meta, αυτή, σύμφωνα με το Bloomberg, απολύει 11.000 εργαζομένους. Πρόκειται για τον πρώτο μεγάλο γύρο περικοπών που έχει κάνει ποτέ η εταιρεία, καθώς οι μετοχές της την προηγούμενη χρονιά σημείωσαν μεγάλες απώλειες. Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τα κόστη της καθώς τα προηγούμενα τρίμηνα είχε καταγράψει «απογοητευτικά» κέρδη, ενώ τα έσοδά της μειώθηκαν.

H Salesforce δρομολογεί μείωση του αριθμού των εργαζομένων της κατά 10%, ενώ θα προχωρήσει και σε πώληση ορισμένων ακινήτων της. Η Stripe, μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις με μεγάλη αξία, θα προχωρήσει σε απολύσεις 1.000 ατόμων, μειώνοντας τον αριθμό στους σε 7.000. Τέλος, η εξαγορά του Twitter και τα προβλήματα που αυτή δημιούργησε έχουν εγείρει ερωτήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητά της. Ο Ελον Μασκ, που εξαγόρασε το Twitter αντί 44 δισ. δολαρίων, έχει ήδη απολύσει 3.700 εργαζομένους μέσω e-mail.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή