Τουρκία: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης

Τουρκία: Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης

Αποπέμφθηκε ο υπεύθυνος της κρατικής στατιστικής υπηρεσίας για τη μέτρηση του ΑΕΠ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κρατική υπηρεσία στατιστικών στοιχείων της Τουρκίας απομάκρυνε ανώτερο αξιωματούχο που ήταν υπεύθυνος για τη μέτρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση χειρότερων του αναμενομένου στοιχείων, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση της υπόθεσης. Εντείνεται έτσι η ανησυχία γύρω από την ανεξαρτησία του οργανισμού. Σύμφωνα με τις πηγές που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, ο Τσιχάτ Ερτσέ Ισμπασάρ, πρόεδρος της διεύθυνσης εθνικών συναλλαγών, μετετέθη σε νέο τμήμα στα τέλη Δεκεμβρίου. Ο ίδιος ο Ισμπασάρ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα όπως και η Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, η TurkStat.

Το γ΄ τρίμηνο του 2022 η οικονομία της Τουρκίας αναπτύχθηκε με τον πλέον αργό ρυθμό που έχει καταγραφεί μετά την κορύφωση της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της TurkStat στις 30 Νοεμβρίου. Η επιβράδυνση έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους πολιτικής που έχει θέσει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στα μέσα του 2023. Ο επί 20 χρόνια ηγέτης, αρχικά πρωθυπουργός και στη συνέχεια πρόεδρος, της Τουρκίας έχει εξαναγκάσει διά πιέσεων την κεντρική τράπεζα της χώρας να μειώσει τα επιτόκιά της, ακόμη και εν μέσω καλπάζοντος πληθωρισμού. Ζητούμενο της πολιτικής του να ενισχυθεί ο φτηνός δανεισμός για να τονωθούν οι επενδύσεις και η παραγωγή.

Η αύξηση του ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο της τάξης του 3,9% σε ετήσια βάση ήταν ακόμη κι έτσι μεταξύ των υψηλότερων στο πλαίσιο των χωρών του G20, ήταν ωστόσο χαμηλότερη των προβλέψεων των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg. Το β΄ τρίμηνο, η τουρκική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 7,7%. Η TurkStat ανέφερε ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ θα αναθεωρηθούν τον Αύγουστο, δηλαδή μετά τις εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν το αργότερο τον Ιούνιο. Το ετήσιο ΑΕΠ για το 2022 θα ανακοινωθεί πριν από τις εκλογές και θα αποτελέσει τεστ για το κατά πόσον οι πολιτικές Ερντογάν πέτυχαν τον στόχο για οικονομική ανάκαμψη. Δύο ανώτεροι αξιωματούχοι οι οποίοι επόπτευαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εγκατέλειψαν τις θέσεις τους πέρυσι, ενώ ο επικεφαλής της TurkStat απομακρύνθηκε από το πόστο του πριν κλείσει χρόνο στη θέση. Ο πληθωρισμός στην Τουρκία κλιμακώθηκε μέσα στο 2022 στο 85%, πριν υποχωρήσει κοντά στο 65% τον Δεκέμβριο. Οι τιμές παραγωγού είχαν φτάσει να αυξάνονται σε τριψήφιο ποσοστό πριν υποχωρήσουν στο 98%.

Ενώ οικονομολόγοι και πολιτικοί της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση για μαγείρεμα στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι αρνείται κάθε σχετική κατηγορία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή