Θησαυρός άνω του 1 δισ. τα ακίνητα του ΕΦΚΑ – Ξεκινά άμεσα η αξιοποίησή τους

Θησαυρός άνω του 1 δισ. τα ακίνητα του ΕΦΚΑ – Ξεκινά άμεσα η αξιοποίησή τους

Περισσότερα από 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα έχει στην κατοχή του ο e-ΕΦΚΑ, η αντικειμενική αξία των οποίων υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακίνητα «φιλέτα» στο κέντρο της Αθήνας, που στεγάζουν γραφεία, εμπορικά καταστήματα, υπηρεσίες ή και ξενοδοχεία, με συνολική επιφάνεια που προσεγγίζει τα 20.000 τετραγωνικά μέτρα, αναμένεται να αξιοποιήσει άμεσα ο ΕΦΚΑ, καθώς χθες τοποθετήθηκαν οι επικεφαλής της εταιρείας ειδικού σκοπού με στόχο τη διαχείριση των ακινήτων του φορέα και την ενίσχυση των εσόδων του. Πρόκειται για τον κ. Φίλιππο Κονταξή στη θέση του προέδρου της εταιρείας, στέλεχος με πολυετή καριέρα στον τομέα της αξιοποίησης ακινήτων, και την κ. Κατερίνα Τζωάννου, πολιτικό μηχανικό με μεταπτυχιακές σπουδές στη Διαχείριση Υπηρεσιών, στη θέση της διευθύνουσας συμβούλου.

Θησαυρός άνω του 1 δισ. τα ακίνητα του ΕΦΚΑ – Ξεκινά άμεσα η αξιοποίησή τους-1

Στις βασικές προτεραιότητες της νέας εξειδικευμένης εταιρείας είναι η άμεση καταγραφή και ο διαχωρισμός των υπαρχόντων ακινήτων του ΕΦΚΑ, σε αυτά που είναι προς άμεση πώληση, σε αυτά που προορίζονται για ιδιόχρηση και σε αυτά που θα γίνει προσέλκυση εκμισθωτών – επενδυτών μέσω μακροχρόνιων μισθώσεων. Πολλά από αυτά βέβαια θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά. Αλλωστε, μεταξύ των πρώτων ακινήτων που βρίσκονται στη λίστα του ΕΦΚΑ προς αξιοποίηση εντός του 2023, και παρουσιάζει σήμερα η «Κ», περιλαμβάνονται το 5ώροφο κτίριο γραφείων Μέγαρο ΤΣΜΕΔΕ, συνολικής επιφανείας 4.214 τ.μ., επί της οδού Κολοκοτρώνη 4, δίπλα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα, το ακίνητο συνολικής επιφανείας 3.105 τ.μ. επί της οδού Σταδίου 58 στην Αθήνα, άλλο ακίνητο επί της οδού Βουλής 6, ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ, διατηρητέα κτίρια στην καρδιά της Αθήνας, αλλά και μεγάλα ακίνητα ή οικόπεδα σε Πειραιά και περιφέρεια (π.χ. Θεσσαλονίκη). Στο κέντρο της Αθήνας, στη λίστα του ΕΦΚΑ με τα πρώτα προς αξιοποίηση «φιλέτα», βρίσκονται ακίνητα που στεγάζουν γραφεία, υπηρεσίες, ξενοδοχεία κ.ά., αλλά και οικόπεδα συνολικής επιφανείας που ξεπερνούν τις 15.000 τ.μ.

Το χαρτοφυλάκιο του ΕΦΚΑ αριθμεί τουλάχιστον 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ.

Ηδη για πολλά από αυτά έχει αναθέσει σε εκτιμητές από το μητρώο του υπουργείου Οικονομικών την εκπόνηση μελετών για τη μισθωτική και αγοραία αξία τους, καθώς και προτάσεων για την όσο το δυνατόν πιο πρόσφορη για τον φορέα αξιοποίησή τους.

Αναλυτικά, η λίστα με την υπό αξιοποίηση εντός του 2023 περιουσία περιλαμβάνει τα ακίνητα στις εξής διευθύνσεις: Πειραιώς 64, Πειραιώς 40, Ζήνωνος 4, Σταδίου 58, Κολοκοτρώνη 4, Βερανζέρου 26, Βουλής 6, Νεοφύτου Δούκα 7, Σόλωνος 87-89, Σταδίου 28, Αξαρλιάν (Λέκκα 7), Βουλής 8-10, Μαμούρη 14, Εμπεδοκλέους 118 – Βύρωνας, Δραγατσανίου 8, Αγίου Κωνσταντίνου 16-18, Κολοκοτρώνη 44 και Σωτήρος Διός 44 στον Πειραιά, καθώς και Νικηφόρου Φωκά 14 στη Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 5ώροφο Μέγαρο ΤΜΕΔΕ αποπερατώθηκε το 1939 και κρίθηκε διατηρητέο, το κτίριο της οδού Κολοκοτρώνη 4 βρίσκεται δίπλα στο κτίριο της Παλιάς Βουλής και στους σχεδιασμούς είναι η δημιουργία ξενοδοχειακής μονάδας ή τουριστικού καταλύματος, μετά την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισης του κτιρίου από ιδιώτη μισθωτή-επενδυτή, όπως και για το 3ώροφο ακίνητο στη Σταδίου 58, συνολικής επιφανείας 3.105 τ.μ., που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, αποτελώντας χαρακτηριστικό δείγμα του αθηναϊκού νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα.

Επίσης, το κτίριο επί της οδού Νεοφύτου Δούκα 7 στο Κολωνάκι είναι ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο με ημιυπόγειο, στην οδό Βουλής 6 βρίσκονται στην ουσία δύο κτίρια με καταστήματα στην πρόσοψη του ενός, τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα. Στην οδό Βερανζέρου 26 βρίσκεται το δεκαώροφο ξενοδοχείο «Ηνίοχος», ενώ στην Κολοκοτρώνη 44, στον Πειραιά, βρίσκεται διατηρητέο κτίριο που έχει ανεγερθεί πριν από το 1937.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή