Πώς θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Πώς θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Μέσω κεφαλαιαγοράς ή ιδιωτικής πώλησης μεγάλων πακέτων η διάθεση μετοχών

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η τήρηση της αρχής της διαφάνειας στο πλαίσιο μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας προβλέπεται για όλες τις μορφές διάθεσης μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ στο πλαίσιο της στρατηγικής αποεπένδυσης, που συντάχθηκε με τη συμβολή της Rothschild και έλαβε την έγκριση του υπουργείου Οικονομικών. Το Ταμείο ελέγχει το 40,39% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank, το 1,4% της Eurobank και το 62,93% της Attica Bank και, όπως προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα, θα πρέπει να καταβάλει κάθε εύλογη προσπάθεια προκειμένου να διαθέσει όλες τις μετοχές που έχει στην κατοχή του πριν από τις 31 Δεκεμβρίου του 2025, οπότε με βάση τον νόμο λήγει και η διάρκεια ζωής του ΤΧΣ.

Η στρατηγική διακρίνει δύο βασικές μορφές διάθεσης μετοχών:

• Τη διαδικασία μέσω κεφαλαιαγοράς, που προβλέπει εναλλακτικούς τρόπους (accelerated book building, dribble out κ.ά.) ή συνδυασμό αυτών.

Το Ταμείο μπορεί να εξετάσει το ενδιαφέρον αυτόκλητου επενδυτή, αλλά δεν θα προχωρήσει σε διμερή διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί ανταγωνιστική διαδικασία.

• Την ιδιωτική πώληση, που ευνοεί τη διάθεση μεγάλων πακέτων μετοχών –άνω του 5%– ή την απευθείας διάθεση του συνόλου των μετοχών μιας τράπεζας που έχει στην κατοχή του το Ταμείο.

Πώς θα γίνει η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες-1

Την απόφαση για το ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για κάθε τράπεζα θα λάβει το Ταμείο αξιολογώντας τα οφέλη κάθε μεθόδου αλλά και τον χρόνο που απαιτεί κάθε τύπος συναλλαγής για να ολοκληρωθεί. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο μπορεί να εξετάσει και το ενδιαφέρον ή την προσφορά αυτόκλητου επενδυτή, αλλά, σύμφωνα με όσα προβλέπει η στρατηγική αποεπένδυσης, δεν θα προχωρήσει σε διμερή διαπραγμάτευση χωρίς να προηγηθεί ανταγωνιστική διαδικασία. Στόχος, να διασφαλιστεί η ίση και αμερόληπτη μεταχείριση για όλους τους πιθανούς επενδυτές. Υπενθυμίζεται ότι το Ταμείο έχει γίνει αποδέκτης επενδυτικού ενδιαφέροντος από δύο υποψήφιους επενδυτές και συγκεκριμένα το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας και το ιταλικό Group ION, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το 20% της Εθνικής Τράπεζας και το 27% της Τράπεζας Πειραιώς, αντιστοίχως. Να σημειωθεί ότι ειδικά στην περίπτωση του ION Group, το Ταμείο είχε παραπέμψει στην ολοκλήρωση της στρατηγικής αποεπένδυσης για την έναρξη οποιασδήποτε συζήτησης και άρα, μετά την έγκριση και τη δημοσιοποίηση της στρατηγικής, το ΤΧΣ καλείται τώρα να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να διερευνήσει εάν το συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον ισχύει.

Οπως άλλωστε προβλέπει η στρατηγική, στην περίπτωση που το Ταμείο έχει γίνει αποδέκτης αυτόκλητης προσφοράς, θα πρέπει να διερευνήσει κατά πόσον προέρχεται από καλόπιστο επενδυτή (bona fide investor), ο οποίος πληροί τις απαιτήσεις των ρυθμιστικών αρχών και είναι σε θέση να υλοποιήσει τη συναλλαγή, δηλαδή να χρηματοδοτήσει την επένδυση.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT