Χρονικό όριο στη σύνδεση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ

Χρονικό όριο στη σύνδεση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ

«Παγωμένα» σχέδια καταλαμβάνουν πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο ισχύος 9 γιγαβάτ

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ταχεία απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ από έργα που λιμνάζουν δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε μια προσπάθεια απεμπλοκής νέων έργων ΑΠΕ που θα συμβάλουν στον στόχο επιτάχυνσης της ενεργειακής μετάβασης. Ο ΑΔΜΗΕ έχει χορηγήσει οριστικές προσφορές σύνδεσης με το δίκτυο συνολικής ισχύος 12 γιγαβάτ. Από το συνολικό αυτό χαρτοφυλάκιο, ισχύς 9 γιγαβάτ αντιστοιχεί σε έργα που δεν προχωρούν και καταλαμβάνουν πολύτιμο ηλεκτρικό χώρο για την ανάπτυξη υγιών χαρτοφυλακίων. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί διάταξη που θέτει αυστηρές προθεσμίες για την υπογραφή σύμβασης σύνδεσης με τον ΑΔΜΗΕ, με την πάροδο της οποίας θα χάνονται οι προσφορές σύνδεσης, διαδικασία που θα οδηγήσει και στο ξεσκαρτάρισμα του εικονικού και του πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες και με βάση τις σχετικές εισηγήσεις που δέχεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας από αρμόδιους φορείς –και οι οποίες θα πάρουν τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης–, έργα που έχουν λάβει οριστικές προσφορές σύνδεσης έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 θα πρέπει για να τις διατηρήσουν να υποβάλουν αίτηση για σύμβαση σύνδεσης σε διάστημα τριών μηνών από την ψήφισή της. Το αντίστοιχο διάστημα ορίζεται σε έξι μήνες για έργα που έχουν λάβει οριστικούς όρους σύνδεσης τη διετία 2021-2022 και δώδεκα μήνες για τα έργα που θα πάρουν όρους σύνδεσης μετά το 2022. Η παρέμβαση έρχεται σε συνέχεια της υπουργικής απόφασης για την προτεραιοποίηση έργων ΑΠΕ του περασμένου Αυγούστου για να συμβάλει, πέραν της επιτάχυνσης νέων έργων ΑΠΕ και στην καλύτερη αξιοποίηση της υφιστάμενης δυναμικότητας του δικτύου, κάτι που σημαίνει εξοικονόμηση σημαντικών κεφαλαίων για νέα δίκτυα, το κόστος των οποίων επιβαρύνονται οι καταναλωτές.

Η διάταξη θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο για την πλήρη ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας REDII (Renewable Energy Directive) για τις ΑΠΕ, που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η προθεσμία για την ενσωμάτωση της οδηγίας έληξε στις 30 Ιουνίου 2021 και η χώρα μας έλαβε λίγο αργότερα (όπως και άλλα κράτη-μέλη) από την Κομισιόν προειδοποιητική επιστολή. Εως σήμερα η Ελλάδα έχει μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο μόνο ορισμένα τμήματα της οδηγίας.

Στόχος του υπουργείου Ενέργειας είναι το ξεσκαρτάρισμα του εικονικού και του πραγματικού επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Μέσω του ίδιου νομοσχεδίου το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση του εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και από τη βιομηχανία υψηλής τάσης, αλλά και την ένταξη στον ευνοϊκό θεσμό των ενεργειακών κοινοτήτων και επιχειρήσεων μικρών και μεσαίων απ’ όλους τους κλάδους, παρεμβάσεις που αναμένεται να συμβάλουν στο μείζον ζήτημα της διασφάλισης σταθερού κόστους σε μακροχρόνιο ορίζοντα για τις επιχειρήσεις. Βιομηχανίες υψηλής τάσης θα μπορούν να παράγουν και να καταναλώνουν ενέργεια (ιδιοκατανάλωση) και μέσω εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, από φωτοβολταϊκό δηλαδή που δεν είναι απαραίτητο να βρίσκεται στον ίδιο ή όμορο χώρο, χωρίς έγχυση στο σύστημα της ενέργειας που περισσεύει, υπό την προϋπόθεση ότι τα έργα ΑΠΕ θα συνοδεύονται με μπαταρία (αποθήκευση). Η υψηλή τάση θα μπορεί να αξιοποιήσει συνολική ισχύ 2 γιγαβάτ για ιδιοκατανάλωση αυτής της κατηγορίας.

Παράλληλα, με διάταξη θα θεσμοθετηθεί μια νέα κατηγορία ενεργειακών κοινοτήτων, οι επαγγελματικές ενεργειακές κοινότητες, οι οποίες θα μπορούν επίσης να αναπτύσσουν έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού με μπαταρία, το κόστος της οποίας μάλιστα θα επιδοτείται. Μέσα στον Φεβρουάριο, αν όχι νωρίτερα, αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του πλαφόν στην παραγωγή ΑΠΕ, που δεσμεύεται με διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με τη βιομηχανία. Η πλευρά του ΥΠΕΝ, παρά τις αντιδράσεις της βιομηχανίας, δεν φαίνεται να επεκτείνει την κατάργηση του πλαφόν και για virtual διμερή συμβόλαια. Το υπουργείο προετοιμάζεται πάντως για την υποβολή προς την Κομισιόν αιτήματος παράτασης του μηχανισμού επιβολής πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά, που λήγει τον Ιούνιο, κατά ένα εξάμηνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή