Σε 4 πυλώνες βασίζεται το επιχειρησιακό πλάνο της φαρμακοβιομηχανίας Lavipharm, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την ΑΜΚ – που καλύφθηκε μερικώς (88,42%) προκειμένου, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, να επιτευχθεί αύξηση των οικονομικών μεγεθών της σε ορίζοντα τριετίας. «Εξασφαλίσαμε τα κεφάλαια που χρειάζεται η εταιρεία για να προχωρήσει το πλάνο της. Πλέον θα έχουμε θετική καθαρή θέση, ενώ βγήκε η μετοχή μας από την επιτήρηση», υποστήριξε ο Τηλέμαχος Λαβίδας, εκτελεστικό μέλος Δ.Σ., σε χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η εταιρεία, από τζίρο ύψους 45,8 εκατ. το 2021, στοχεύει να φθάσει τα 112,5 εκατ. το 2026 (προ rebate και clawback). Με την προϋπόθεση ότι τα σχέδια της εταιρείας θα ευοδωθούν, οι πυλώνες ανάπτυξης βασίζονται στην αύξηση του όγκου πωλήσεων του εξαγοραζόμενου διαδερμικού προϊόντος (patch) χορήγησης της δραστικής ουσίας κλονιδίνης για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης, προϊόν που θα επαναλανσαριστεί στην Ιταλία και θα διατεθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Επίσης, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την εταιρεία παραγωγής γενοσήμων Zentiva, η Lavipharm τα επόμενα τρία χρόνια θα προωθήσει στην αγορά 20 φαρμακευτικά προϊόντα, υποστηρίζοντας πως οι πωλήσεις, από 4,9 εκατ. το 2022, θα φθάσουν τα 18 εκατ. το 2026. Η Lavipharm μέσα από την άντληση των κεφαλαίων θα προχωρήσει σε παραγωγικές επενδύσεις και σε έρευνα και ανάπτυξη, με τη διοίκηση να εκτιμά πως θα λανσάρει 7 νέα προϊόντα. Παράλληλα ποντάρει και στη στρατηγική συνεργασία με την Tikun Europe για τη διανομή στην ελληνική αγορά των προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης της εταιρείας.
Απαντώντας σε ερώτηση για την αποτίμηση του αντιυπερτασικού patch κλονιδίνης –τα δικαιώματα διάθεσης του οποίου σκοπεύει να εξαγοράσει η Lavipharm διαθέτοντας 34 εκατ. ευρώ από τα αντληθέντα κεφάλαια– από μικρού μεγέθους εταιρεία και όχι από μεγάλη ελεγκτική, στελέχη της Lavipharm επισήμαναν πως μια μικρή ελεγκτική έκανε ένα fairness opinion, ενώ μεγάλη εταιρεία έκανε τη δεύτερη αποτίμηση, με το report να παραδίδεται στον ανάδοχο. Υποστήριξαν επίσης πως η απόκλιση των δύο αποτιμήσεων ήταν στις 200.000 ευρώ.
«Δεν συμμετείχε τράπεζα στη διαδικασία, γιατί επιλέξαμε να υπάρχει αποκλειστική αναδοχή από την Ambrosia Capital», ανέφερε ο CFO Βασίλης Μπαλούμης απαντώντας σε ερώτηση για τη μη συμμετοχή τράπεζας στη διαδικασία αναδόχου κατά την ΑΜΚ. Οσον αφορά το προφίλ των επενδυτών που συμμετείχαν στην ΑΜΚ, επισημάνθηκε πως –λόγω και της χαμηλής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας– συμμετείχαν λίγοι θεσμικοί επενδυτές, Ελληνες και ξένοι, και πως εκτός από το Orasis fund, που λειτούργησε ως cornerstone investor, υπήρχε συμμετοχή και άλλου ξένου fund.