Mηνύματα προς την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να διαφυλάξουν τη δημοσιονομική σταθερότητα ενόψει εκλογών, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επενδυτική βαθμίδα, και προς τους κοινωνικούς εταίρους να αποτρέψουν τη δημιουργία ενός ανοδικού σπιράλ τιμών – μισθών, περιείχε η ομιλία, χθες, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς το προσωπικό της τράπεζας, στην τελετή για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.
Επίσης, στη Φρανκφούρτη διεμήνυσε ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται και ότι δεν απαιτούνται αυξήσεις επιτοκίων που θα προκαλέσουν βαθιά ύφεση.
Μιλώντας για τον πληθωρισμό είπε ότι, εκτός από την κεντρική τράπεζα, σημαντικό μερίδιο στη μάχη για τη μείωσή του έχει «η ορθή δημοσιονομική και ενεργειακή πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις, όπως επίσης και η υπεύθυνη διαπραγματευτική συμπεριφορά των κοινωνικών εταίρων, η οποία δεν πρέπει να μετατρέψει έναν εξωγενή ενεργειακό κλυδωνισμό που έχει χειροτερεύσει τους όρους εμπορίου ενός μεγάλου καθαρού εισαγωγέα ενέργειας, όπως είναι η Ευρώπη, σε ένα ανοδικό σπιράλ τιμών – μισθών, που θα μας γυρίσει στον στασιμοπληθωρισμό της δεκαετίας του ’70 και των αρχών της δεκαετίας του ’80».
«Είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο», πρόσθεσε, «ότι προς το παρόν δεν παρατηρείται σπιράλ μισθών – τιμών που απομακρύνει τον στόχο του 2%, ούτε απαγκίστρωση των μεσομακροπρόθεσμων πληθωριστικών προσδοκιών από τον στόχο αυτό. Αυτό μας δίνει ελπίδα και κουράγιο να συνεχίσουμε την αντιπληθωριστική πολιτική χωρίς αυξήσεις επιτοκίων τέτοιες που θα προκαλούσαν βαθιά ύφεση». Σχετικά με τη δημοσιονομική σταθερότητα, ο κ. Στουρνάρας θύμισε ότι η γραμμή των κεντρικών τραπεζών είναι η στήριξη των ευάλωτων πολιτών να γίνεται με στοχευμένα και προσωρινά μέτρα, που θα δίνουν παράλληλα κίνητρα για ενεργειακή εξοικονόμηση.
«Στο πλαίσιο αυτό», σημείωσε, «υπό τις παρούσες προεκλογικές συνθήκες, η Τράπεζα της Ελλάδος στην τελευταία Εκθεση Νομισματικής Πολιτικής διατύπωσε την παραίνεση για σύμπλευση και συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ώστε να υλοποιηθούν οι βασικές δεσμεύσεις της οικονομικής πολιτικής, κυρίως σε ό,τι αφορά την επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα τέτοια που να εξασφαλίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, και να διαφυλαχθούν όσα σημαντικά έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία την τελευταία δεκαετία με βασικό στόχο, εθνικό θα τον χαρακτήριζα, την αναβάθμιση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα κατά το τρέχον έτος».
Ο κ. Στουρνάρας μίλησε για πρόσφατες «θετικές ενδείξεις αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων», αλλά πρόσθεσε ότι έως ότου υπάρξει βεβαιότητα για την προσέγγιση του στόχου πληθωρισμού 2% μεσοπρόθεσμα, τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω.