Τουρκία: «Βουτιά» στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Τουρκία: «Βουτιά» στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε την τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προστατεύσει τους ιδιώτες επενδυτές και προπαντός τους μικροεπενδυτές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κάλεσε την τουρκική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προστατεύσει τους ιδιώτες επενδυτές και προπαντός τους μικροεπενδυτές. Αιτία είναι η αιφνίδια μεταστροφή του κλίματος στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης και η μεγάλη πτώση που σημειώνει τις τελευταίες ημέρες, μετά τα εντυπωσιακά κέρδη που κατέγραψε το 2022 μέχρι και την τελευταία συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

«Απευθύνω έκκληση προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τελευταία φορά: εκτελέστε το καθήκον σας και προστατέψτε τους μικρούς επενδυτές», έγραψε στο Twitter ο επικεφαλής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος. Εδωσε μάλιστα «προθεσμία» έως τη Δευτέρα, χωρίς να πει τι θα κάνει όταν εκπνεύσει. Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Borsa Istanbul, έπεσε από την κορυφαία επίδοση του 2022 στη χειρότερη μέχρι στιγμής φέτος, έχοντας σημειώσει απώλειες πάνω από 10% στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών και των βιομηχανιών. Στη διάρκεια του περασμένου έτους συγκέντρωσε κέρδη σχεδόν 200%. Στην πραγματικότητα, όμως, ήταν απλώς οι εγχώριοι μικροεπενδυτές που εισέρρεαν μαζικά στις τουρκικές μετοχές, σε μια προσπάθεια να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τη συνεχή διάβρωση της αξίας τους, με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να κυμαίνεται επί μήνες κοντά στο 90%. Οι ξένοι επενδυτές, αντιθέτως, εγκαταλείπουν συστηματικά τους τουρκικούς τίτλους τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης Επενδυτών της Τουρκίας, τον Δεκέμβριο το μερίδιο των ξένων επενδυτών στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είχε υποχωρήσει στο 29,8%, όταν το 2018 –προτού αρχίσει η μεγάλη νομισματική κρίση της Τουρκίας– το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν στο 65%.

Η πραγματικότητα ήταν γνωστή στους οικονομολόγους, αλλά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ήταν αυτός που είχε και το 2022 επανειλημμένως επιχειρήσει να προειδοποιήσει τους μικροεπενδυτές. Τόνιζε ότι «εισέρχεστε στην αγορά μετοχών για να προστατεύσετε τις αποταμιεύσεις σας από τον πληθωρισμό, αλλά στην πραγματικότητα οι υψηλές τιμές των μετοχών είναι το δόλωμα». Είχε, άλλωστε, προειδοποιήσει επανειλημμένως σε υψηλούς τόνους, αλλά χωρίς να διευκρινίζει σε ποιους ακριβώς αναφερόταν, ότι «ετοιμάζονται να ληστέψουν τους μικρούς επενδυτές». Τους τελευταίους μήνες του περασμένου έτους ο Κιλιτσντάρογλου, από τους κύριους αντιπάλους του Ερντογάν στις φετινές προεδρικές εκλογές, τόνιζε πως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η διαχείριση του Borsa Istanbul, «θα κληθούν να λογοδοτήσουν» γιατί δεν προστάτευσαν τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή