To τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη ευνοεί την Ελλάδα, λέει η Barclays

To τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη ευνοεί την Ελλάδα, λέει η Barclays

H αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης έχει ήδη καθυστερήσει πολύ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μπαράζ εκθέσεων των διεθνών οίκων που τοποθετούν την Ελλάδα στο προσκήνιο των αγορών για το 2023 με φόντο την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και το «αγκάθι» των εκλογών συνεχίζεται, με την Barclays να εμφανίζεται θετική για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας καθώς και των ελληνικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τη βρετανική τράπεζα, ένα από τα κορυφαία θέματα του 2023 είναι το τέλος της λιτότητας στην Ευρώπη, φέρνοντας ως παράδειγμα την Ελλάδα ως σημαντικό ωφελημένο από αυτήν την εξέλιξη.

Η Ευρώπη, όπως επισημαίνει, διανύει και πάλι μια κρίσιμη περίοδο. Το επιχειρηματικό μοντέλο της μετασχηματίζεται, με τις αλλαγές στο μέτωπο της προσφοράς της ενέργειας, τις δαπάνες που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και το περιορισμένο περιθώριο για ανάπτυξη. Μέρος αυτής της αναμόρφωσης θα απαιτήσει ασθενέστερα δημοσιονομικά και εξωτερικά ισοζύγια. «Οι πολιτικές λιτότητας που κυριάρχησαν την περασμένη δεκαετία φαίνεται να είναι πίσω μας, τουλάχιστον προς το παρόν, κάτι που θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις χώρες της περιφέρειας», τονίζει η Barclays.

Υψηλές επιδόσεις

Ειδικά η Ελλάδα, όπως αναφέρει, έχει μέχρι στιγμής καλές επιδόσεις όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη, με τις εξαγωγές και τις επενδύσεις να αυξάνονται απότομα, ενώ φέτος θα επιταχυνθούν οι δαπάνες των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, στηρίζοντας τη ζήτηση.

Με βάση τα ευνοϊκά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και της δομής χρηματοδότησης, όπως τα άφθονα ταμειακά αποθέματα, οι χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες, η μεγάλη διάρκεια του χρέους με χαμηλά σταθερά επιτόκια –τη στιγμή που μεγαλύτερο μέρος του χρέους οφείλεται στους ευρωπαϊκούς θεσμούς–, η αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης θεωρείται ότι έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, όπως εκτιμά. Η επίτευξη αυτού του ορόσημου θα οδηγήσει στην ενίσχυση των τοποθετήσεων από θεσμικούς επενδυτές στα ελληνικά ομόλογα τα οποία, κατά την Barclays, σύντομα θα διαπραγματεύονται σε ίδια επίπεδα με τα πορτογαλικά.

Και η βρετανική τράπεζα, όπως και η πλειονότητα των διεθνών οίκων, υπογραμμίζει πως βασικός βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την Ελλάδα και τα ελληνικά ομόλογα είναι οι εκλογές, με το μεγάλο ερώτημα να είναι εάν υπάρχει πιθανότητα μη συνέχισης της τρέχουσας πολιτικής, με δεδομένο ότι θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, που σημαίνει πως είναι δύσκολο να υπάρξει μονοκομματική πλειοψηφία. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως τονίζει, τα περιθώρια μη συνέχισης της πολιτικής είναι πολύ μικρότερα από ό,τι το 2015. Αυτό οφείλεται στην ευρύτερη μετακίνηση της ελληνικής πολιτικής προς το Κέντρο και στην ανάγκη για ένα συνασπισμό που θα περιλάβει παραδοσιακά κεντροαριστερά κόμματα.

Ο ιταλικός κίνδυνος

Ενας άλλος κίνδυνος που εντοπίζει η Barclays είναι μια ενδεχόμενη αποχώρηση των επενδυτών από την περιφέρεια, λόγω νέων ανησυχιών για την Ιταλία. Ομως, όπως σημειώνει, με δεδομένα την ύπαρξη των εργαλείων κατά του κατακερματισμού της ΕΚΤ και του ότι τα spreads της περιφέρειας συμπεριφέρθηκαν καλά παρά τον πολύ επιθετικό τόνο της, τα μακροπρόθεσμα ελληνικά κρατικά ομόλογα φαίνονται φθηνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή