Το νέο τοπίο που δημιουργούν τα κέρδη των τραπεζών

Το νέο τοπίο που δημιουργούν τα κέρδη των τραπεζών

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μεγάλες τράπεζες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από μια ύφεση το 2023. Βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από μια δεκαετία, με μεγάλα αποθέματα ασφαλείας έναντι των οφειλετών και πολυάριθμους φορείς εποπτείας, που απαιτούν την ειλικρίνειά τους. Ωστόσο, το επόμενο έτος τα μεγάλα κέρδη των πιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ θα ροκανίζονται αμείλικτα από τις αυξανόμενες δαπάνες, που προέρχονται από πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις. Είναι λιγότερο κάτι σαν την επίθεση μιας αρκούδας και περισσότερο σαν την εισβολή μυρμηγκιών. Η JPMorgan, η Bank of America, η Wells Fargo και η Citigroup παρουσιάζουν όλα τα κέρδη του τέταρτου τριμήνου την Παρασκευή.

Τα καλά νέα είναι ότι για το επόμενο έτος τα αυξανόμενα επιτόκια σε συνδυασμό με τα ενισχυμένα χαρτοφυλάκια δανείων θα αντισταθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τις μειωμένες προμήθειες επενδυτικής τραπεζικής. Το καθαρό εισόδημα από τόκους της JPMorgan μπορεί να φθάσει τα 75 δισ. δολάρια το 2023, σύμφωνα με την Jefferies, 22 δισ. δολάρια περισσότερα από το 2021, πριν η Federal Reserve αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια. Η Bank of America θα μπορούσε να φθάσει τα 60 δισ. δολάρια, μια αύξηση κατά 17 δισ. δολάρια σε δύο χρόνια.

Ετσι, ενώ η οικονομία μπορεί να επιβραδύνεται, οι τράπεζες τα πάνε μια χαρά. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που διεκδικούν, άμεσα και έμμεσα, ένα μερίδιο από τα απροσδόκητα κέρδη τους. Αυτά περιλαμβάνουν πελάτες, ρυθμιστικές Αρχές και –κυρίως– υπαλλήλους. Τα κέρδη ανά μετοχή και των τεσσάρων τραπεζών για το τέταρτο τρίμηνο θα είναι χαμηλότερα από ό,τι έναν χρόνο νωρίτερα, εκτιμούν οι αναλυτές. Η μέση αποτίμηση των τραπεζών των ΗΠΑ είναι 1,2 φορές η εκτιμώμενη λογιστική αξία τους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv, το οποίο πιθανώς να είναι το καλύτερο δυνατό. Πρωτοπόροι της «επιδρομής στο πικνίκ» κερδών των τραπεζών είναι οι καταθέτες. Επειτα από χρόνια αμελητέων τόκων στους λογαριασμούς τους, τα επιτόκια καταθέσεων ανεβαίνουν. Αυτό φαίνεται μέσω ενός μέτρου, που είναι γνωστό ως beta καταθέσεων – το μερίδιο των αυξήσεων επιτοκίων που μετακυλίεται στους καταναλωτές. Σε προηγούμενους κύκλους, τα beta καταθέσεων έφθασαν περίπου το 50%, πράγμα που σημαίνει ότι μια αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες θα μεταφραζόταν σε αύξηση μιας ποσοστιαίας μονάδας στο επιτόκιο που λαμβάνουν οι καταθέτες. Αλλά τα beta είναι προς το παρόν λιγότερο από το μισό αυτού του ιστορικού επιπέδου στους περισσότερους τραπεζικούς ομίλους. Οι τόκοι που καταβάλλονται αντιστοιχούν περίπου στο ένα έκτο των δαπανών της JPMorgan και της Bank of America και το ένα τέταρτο των δαπανών της Citi.

Οι τράπεζες θα προσπαθήσουν να κρατήσουν αυτούς τους αριθμούς χαμηλά. Είναι γεμάτες καταθέσεις μετά τον κορωνοϊό, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερη ανταγωνιστική πίεση για να προσελκύσουν τους πελάτες των αντιπάλων τους με γενναιόδωρα επιτόκια στους λογαριασμούς αποταμίευσης. Τράπεζες, όπως η US Bancorp και η Regions Financial λένε ότι τα beta αυτή τη φορά θα μπορούσαν να διακανονιστούν περίπου στο 30%. Αλλά η πίεση μπορεί να αυξηθεί και καμιά τράπεζα δεν θέλει να δει πελάτες να φεύγουν μαζικά. Τα επιτόκια καταθέσεων μέσω Διαδικτύου πλησιάζουν το 3%.

Πέραν των καταθετών, οι ρυθμιστικές Αρχές ενδιαφέρονται για τον πακτωλό κερδών. Οι κανόνες που τέθηκαν σε εφαρμογή στις αρχές του 2020 αναγκάζουν τις τράπεζες να αναλαμβάνουν επιβαρύνσεις για να καλύψουν επισφαλείς οφειλές όταν οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, ακόμη κι αν οι δανειολήπτες εξακολουθούν να καταβάλουν προσπάθειες να ορθοποδήσουν.

Οι προβλέψεις για ζημίες δανείων θα μπορούσαν σχεδόν να διπλασιαστούν από έτος σε έτος το 2023, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με αναλυτές της Wells Fargo, να απομυζήσουν περίπου το 10% των καθαρών εσόδων από τόκους του κλάδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή