Την Αθήνα επέλεξε φέτος η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της, που πραγματοποιείται μία φορά τον χρόνο σε κάποιο κράτος-μέλος της Ευρωζώνης. Το ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας στο προσωπικό της τράπεζας κατά την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας. «Το 2022 η Τράπεζα της Ελλάδος φιλοξένησε τη συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM, ενώ το 2023 θα υποδεχθεί στην Αθήνα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ», είπε. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση θα γίνει στις 26 Οκτωβρίου. Το 2022 η αντίστοιχη «εκτός έδρας» συνεδρίαση είχε γίνει τον Ιούνιο στο Αμστερνταμ. Περιμένοντας την Κριστίν Λαγκάρντ και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ο κ. Στουρνάρας απευθύνθηκε στους εργαζομένους εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συνεδρίαση θα έχει οργανωτική επιτυχία και το επίπεδο φιλοξενίας θα είναι αντάξιο της φήμης της Ελλάδας σε αυτόν τον τομέα.
Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση στην Αλεξανδρούπολη
Ενα βήμα πριν από την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης βρίσκεται το έργο της σιδηροδρομικής διασύνδεσης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με το βορειότερο σημείο της Ελλάδας, το Ορμένιο, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Την επόμενη εβδομάδα κατατίθεται και επίσημα η αίτηση ένταξής του στο ευρωπαϊκό χρηματοδοτικό όχημα Connecting Europe Facility (CEF ΙΙ), η έκβαση της οποίας προεξοφλείται ως θετική. Το έργο, που έχει προϋπολογισμό 1,3 δισ., διεκδικούν οι κοινοπραξίες ΑΒΑΞ – Alstom, ΑΚΤΩΡ – Μυτιληναίος και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Ιντρακάτ.
Προϋπολογισμός 8,1 εκατ. προβλέπεται για το ΕΚΟΜΕ
Θετικό είναι το ισοζύγιο για το 2023 του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Ενημέρωσης (ΕΚΟΜΕ), για το οποίο προβλέπεται προϋπολογισμός 8,1 εκατ. ευρώ. Το ΕΚΟΜΕ έχει ως βασικό σκοπό, μεταξύ άλλων, την προσέλκυση επενδύσεων στον χώρο των οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, με τα κεφάλαια που έχουν τοποθετηθεί από τον Απρίλιο του 2018 να ξεπερνούν τα 545 εκατ. ευρώ. Πρόσφατα, με στόχο την ανάδειξη του ελληνικού τουρισμού, υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τον ΕΟΤ.
Η νέα επέκταση του φράχτη στον Εβρο
Η προκήρυξη του διαγωνισμού του πρώτου τμήματος του νέου φράχτη του Εβρου, συνολικού μήκους 140 χλμ., υπεγράφη από την ηγεσία του υπ. Προστασίας του Πολίτη. Αυτό το τμήμα από τους Ψαθάδες Διδυμοτείχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου είναι μήκους 35 χλμ. Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση, οι ραγδαίες εξελίξεις που σχετίζονται με την «εργαλειοποίηση» του μεταναστευτικού ζητήματος έχουν ως αποτέλεσμα την απρόβλεπτη και ασυνήθιστη αύξηση των μεταναστευτικών ροών που εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων της χώρας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Γι’ αυτό κρίνεται αναγκαία και κατεπείγουσα η επέκταση του υπάρχοντος αποτρεπτικού εμποδίου.
Σύσκεψη για ρυθμίσεις δανείων, πλειστηριασμούς
Την αυλαία των επαφών με τους εκπροσώπους του χρηματοοικονομικού κλάδου για το νέο έτος άνοιξε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με τη συνάντηση που είχε με το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν ανακοινώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι ρυθμίσεις δανείων, ο εξωδικαστικός μηχανισμός αλλά και το θέμα των πλειστηριασμών. Το θέμα είναι κρίσιμο για τους servicers στο πλαίσιο και της συζήτησης στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου στις 26 Ιανουαρίου, της αρμοδιότητας που έχουν οι εταιρείες διαχείρισης να λειτουργούν ως εντολοδόχοι των funds και να επισπεύδουν πλειστηριασμούς ακινήτων, αλλά ακόμη πιο κρίσιμο είναι και για τον υπουργό ενόψει εκλογών. Ετσι, ακόμη και αν το θέμα συζητηθεί και το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί, ο χρόνος έως την έκδοση και την καθαρογραφή της απόφασης μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο καθοριστικός.