Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Φοροδοξίες: Γνωρίζετε ότι…

Αναγνωρίζεται φορολογικά η ζημία που προέρχεται από διάθεση δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό συνδεδεμένης εταιρείας

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναγνωρίζεται φορολογικά η ζημία που προέρχεται από διάθεση δικαιωμάτων προαίρεσης απόκτησης μετοχών (stock options) σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό συνδεδεμένης εταιρείας. Το Διοικητικό Εφετείο έκρινε ότι η ζημία που υπέστη η μητρική εταιρεία από τη διάθεση δικαιώματος προαίρεσης απόκτησης μετοχών αναγνωρίζεται φορολογικά, καθώς ο απώτερος σκοπός του δικαιώματος αυτού, ο οποίος είναι η κατά κάποιον τρόπο σύνδεση της οικονομικής κατάστασης της εταιρείας με αυτήν των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των εργαζομένων της, υφίσταται όχι μόνο ως προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και το προσωπικό της ίδιας της μητρικής εταιρείας, αλλά και ως προς εκείνα των θυγατρικών επιχειρήσεων. Κι αυτό διότι η οικονομική κατάσταση μιας μητρικής εταιρείας είναι συνδεδεμένη με αυτήν των θυγατρικών της και, άρα, η ζημία αυτή συνιστά παραγωγική δαπάνη συνδεόμενη άμεσα με τα συμφέροντα της μητρικής εταιρείας. Η φορολογική αρχή δεν αναγνώριζε μέχρι σήμερα τη ζημία αυτή φορολογικά, τόσο στο πλαίσιο ελέγχων όσο και μέσω παλαιότερων αποφάσεων της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών. Υπενθυμίζεται ότι, όσον αφορά στους δικαιούχους, η ωφέλεια που αυτοί αποκτούν λόγω της αγοράς μετοχών σε προνομιακή τιμή φορολογείται ως υπεραξία από μεταβίβαση μετοχών, με συντελεστή 15% και όχι ως εισόδημα από μισθωτή εργασία (με βάση την κλίμακα συντελεστών έως και 44%), υπό την προϋπόθεση ότι τα δικαιώματα διακρατούνται για τουλάχιστον 24 μήνες από τον φορολογούμενο (ΔεφΑθ 574/2022).

Καταχρηστική ως τεχνητή διευθέτηση έκρινε η ΔΕΔ την κεφαλαιοποίηση απαιτήσεων πιστώτριας εταιρείας με απόκτηση μετοχών της οφειλέτριας εταιρείας και την εν συνεχεία πώληση αυτών σε τρίτο πρόσωπο, σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής τους αξίας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πιστώτρια εταιρεία προσέφυγε στη ΔΕΔ κατόπιν άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής, κατά πράξης της φορολογικής αρχής, με την οποία δεν αναγνωρίστηκε ως εκπιπτόμενη δαπάνη η ζημία της εταιρείας που προέκυψε από την πώληση συμμετοχών της σε τιμή κατώτερη της τιμής απόκτησης (και ονομαστικής αξίας) αυτών. Η ΔΕΔ επιλήφθηκε της υπόθεσης και έκρινε ότι η επιχειρηματική συμπεριφορά της πιστώτριας, που συνίσταται σε κεφαλαιοποίηση απαιτήσεών της και συνακόλουθη πώληση της συμμετοχής που απέκτησε σε τιμή κατώτερη της ονομαστικής της αξίας, εμπίπτει στην έννοια της τεχνητής διευθέτησης ως μορφή καταχρηστικής συμπεριφοράς. Ειδικότερα, η ΔΕΔ διατύπωσε ότι η διευθέτηση απαιτήσεων μέσω κεφαλαιοποίησης συνιστά στην ουσία παραίτηση της πιστώτριας από αυτές, με αντάλλαγμα την απόκτηση συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της οφειλέτριας, ενώ η απόκτηση και η μετά από λίγες μόλις μέρες πώληση της συμμετοχής αυτής με ζημιογόνο για τη συναλλασσόμενη τελικό αποτέλεσμα, στερείται εμπορικής αξίας και δεν συνάδει με μια φυσιολογική επιχειρηματική συμπεριφορά. Αναφέρει μάλιστα, ότι οι εν λόγω κινήσεις της προσφεύγουσας συνιστούν στην ουσία έμμεση διαγραφή επισφαλούς απαίτησης, διευκρινίζοντας ότι αν η πιστώτρια είχε προχωρήσει σε άμεση διαγραφή, αυτή δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί εκπιπτόμενη δαπάνη, δεδομένου ότι δεν πληροί τις σωρευτικά αναφερόμενες προϋποθέσεις του νόμου (ΔΕΔ Α 4450/2021).

Πλαφόν στις επαγγελματικές και εμπορικές μισθώσεις ακινήτων και για το 2023. Ορίστηκε ότι για τις εμπορικές μισθώσεις ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του π.δ. 34/1995, είναι επιτρεπτή η αναπροσαρμογή του μισθώματος ανερχόμενη σε ποσοστό 3%, κατά ανώτατο όριο, επί του μισθώματος που ίσχυε κατά το 2022 από 1 Ιανουαρίου 2023 έως 31 Δεκεμβρίου 2023 (αρθρ. 96 ν. 5007/2022). Η εφαρμογή του πλαφόν δεν έχει εφαρμογή στις μισθώσεις που εκμισθωτής συνιστά: α) Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, β) επιχείρηση εκμετάλλευσης εμπορικού κέντρου με συνολική κατ’ ελάχιστο επιφάνεια 15.000 τ.μ., γ) εταιρείες στις οποίες το Δημόσιο συμμετέχει κατά ποσοστό 100% και, τέλος, δ) εταιρείες των οποίων η πλειοψηφία των ονομαστικών μετοχών, μεριδίων ή μερίδων ή δικαιωμάτων ψήφου ανήκει σε Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Πηγή: Grant Thornton

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή