«Φρένο» στις αγορές κατοικιών από ξένους στις Βαλεαρίδες Νήσους

«Φρένο» στις αγορές κατοικιών από ξένους στις Βαλεαρίδες Νήσους

Στόχος η αποσυμπίεση των τιμών κυρίως στη Μαγιόρκα, τη Μινόρκα και την Ιμπιζα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν πριν από δέκα και είκοσι χρόνια εμφανίζονταν ξένοι αγοραστές γης και ακινήτων στα δημοφιλή θέρετρα της Μεσογείου, οι τοπικές κοινωνίες τους υποδέχονταν έως ένα βαθμό ασμένως. Αντιπροσώπευαν μια σοβαρή πηγή εισοδήματος και αποτελούσαν ένα ζωντανό δέλεαρ για αύξηση επισκεπτών. Αλλά πλέον τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην στον κλάδο, εφόσον αφενός το μοντέλο του μαζικού τουρισμού αμφισβητείται, αφετέρου οι ντόπιοι διαμαρτύρονται εντόνως για το πώς η «εισβολή» τουριστών-ιδιοκτητών αλλοιώνει τον τόπο τους και τους βλάπτει. Οπως αναφέρουν ο Guardian και το moneyreview.gr, οι Αρχές στις Βαλεαρίδες Νήσους στην Ισπανία προσανατολίζονται να απαγορεύσουν την αγορά ακινήτων από ξένους, αποσκοπώντας σε αποσυμπίεση των τιμών κυρίως στη Μαγιόρκα, τη Μινόρκα και την Ιμπιζα. Η υψηλή ζήτηση από τους εν λόγω ενδιαφερομένους τρέπει τους ντόπιους σε φυγή, ενώ δημιουργεί περιοχές-φαντάσματα με άδεια σπίτια. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η περιφέρεια των νησιών «περιοχή υπό πίεση», όπου δηλαδή τα ενοίκια και οι υποθήκες ξεπερνούν κατά 30% το τοπικό μέσο εισόδημα. Στόχος της ρύθμισης είναι επίσης η αποκλιμάκωση των τιμών.

Ο αντιπρόεδρος των νησιών, Χουάν Πέδρο Γιάνες, τόνισε πως «καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Καναδά», που ανακοίνωσε στην αρχή του έτους πως οι ξένοι δεν μπορούν να αγοράζουν ακίνητα για τα επόμενα δύο χρόνια. Σημειώνεται ακόμα πως προβλέπονται εξαιρέσεις, όπως, λόγου χάριν, για τους πρόσφυγες και τους ανθρώπους με άδειες νόμιμης παραμονής, ενώ ο νόμος στον Καναδά δεν έχει εφαρμογή παρά μόνον για κατοικίες και διαμερίσματα σε πόλεις, όχι σε τουριστικές δομές, όπως τα εξοχικά. Ο Γιάνες ζήτησε από την ισπανική κυβέρνηση να ασκήσει πιέσεις στην Ε.Ε. για να επιτραπεί στα νησιά η επιβολή αντίστοιχου «μπλόκου».

Βέβαια, ο ίδιος αναγνωρίζει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα ερχόταν σε σύγκρουση με την αρχή ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ε.Ε. Ωστόσο υπάρχουν αντίστοιχες περιπτώσεις στην Ευρώπη, όπως για παράδειγμα στις Αυστριακές Αλπεις, όπου η Ε.Ε. έχει αναγνωρίσει περιοχές υψηλής πολιτιστικής σημασίας ή φυσικής ομορφιάς, οι οποίες θα πρέπει να προστατευθούν από «έντονη εξωγενή πίεση». Επίσης, σε τέτοιο καθεστώς εμπίπτουν και τα νησιά Ολαντ στη Φινλανδία, όπου υπάρχουν περιορισμοί στην αγορά δεύτερης κατοικίας. Στην Κροατία, επιπλέον, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι κάτοικοι τουλάχιστον δέκα χρόνια προτού αγοράσουν γη στην ύπαιθρο.

Η ζήτηση στις Βαλεαρίδες Νήσους παρέμεινε ισχυρή κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2008 και στην πανδημία, με τα σπίτια στη Μαγιόρκα και τη Φορμεντέρα να συγκαταλέγονται στα ακριβότερα της Ισπανίας. Στα 6.091 ευρώ το τετραγωνικό, τα οικόπεδα στο διάσημο χωριό Ντεϊά είναι τα δεύτερα ακριβότερα στη χώρα. Παράλληλα, οι αγορές κατοικιών από ξένους είναι πολύ εντονότερες απ’ ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ισπανία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 2022 αυτές οι αγορές αποτέλεσαν το 38,95% του συνόλου στις Βαλεαρίδες Νήσους έναντι του 12,61% στο σύνολο της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή