Εντός α΄ εξαμήνου η εισαγωγή στο Χ.Α. του Αερολιμένα Αθηνών

Εντός α΄ εξαμήνου η εισαγωγή στο Χ.Α. του Αερολιμένα Αθηνών

Μεταξύ 2,7 και 3,3 δισ. η κεφαλαιοποίησή του κατά τη δημόσια εγγραφή

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αποτίμηση που κινείται μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, υπολογίζει πως θα πραγματοποιηθεί η δημόσια εγγραφή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Δημήτρης Πολίτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι η είσοδος της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο Αθηνών να γίνει εντός του πρώτου εξαμήνου. Αυτά δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή» της 25ης Δεκεμβρίου 2022. Ωστόσο, για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι τα μέσα του έτους, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τη Βουλή νέα τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που λήγει το 2046. Η τροποποίηση είναι απαραίτητη για να συμπεριλάβει προβλέψεις περί εταιρικής διακυβέρνησης που απαιτούνται για μια εισηγμένη εταιρεία, μεταξύ άλλων, και για τις σχέσεις μεταξύ των μετόχων. Το πότε η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει να φέρει το θέμα στη Βουλή για ψηφοφορία θα κρίνει και τον χρονισμό της δημόσιας εγγραφής. Κύκλοι της αγοράς, πάντως, εκτιμούν ως πιο πιθανή περίοδο για την εισαγωγή, εφόσον όλα «τρέξουν» ομαλά και οι εκλογές δεν προκαλέσουν καθυστερήσεις, το δεύτερο μισό του Μαΐου.

Μέτοχοι του ΔΑΑ, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ που κατέχει το 30%, ποσοστό το οποίο και θα διατεθεί κατά τη δημόσια εγγραφή, είναι ακόμη το υπερταμείο (με 25%, το οποίο και θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%).

Εφόσον η εκτίμηση για κεφαλαιοποίηση μεταξύ 2,7 και 3,3 δισεκατομμυρίων επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει πως το 25% του ΔΑΑ, το οποίο θα διατηρήσει στο χαρτοφυλάκιό του το υπερταμείο, θα αξίζει μεταξύ 675 και 825 εκατομμυρίων, ενώ το 30% θα φέρει έσοδα στο ΤΑΙΠΕΔ μεταξύ 800 εκατομμυρίων και ενός δισεκατομμυρίου. Η συμφωνία μεταξύ Δημοσίου και PSP Investments (που ελέγχει συνολικά το 40% και το management) προβλέπει το δικαίωμα της δεύτερης να αποκτήσει, κατά την εισαγωγή των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ στο Χρηματιστήριο, ένα επιπλέον ποσοστό 10%, με σημαντικό όμως υπερτίμημα (premium) σε σχέση με την τιμή της μετοχής που θα διαμορφωθεί κατά τη δημόσια εγγραφή. Τη σχετική συμφωνία, που αποκάλυψε η «Καθημερινή» τον Δεκέμβριο, επιβεβαίωσε επίσης στις δηλώσεις του στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ. «Τώρα είμαστε στο στάδιο που παρουσιάζουμε στους άλλους μετόχους και στην κυβέρνηση τις λεπτομέρειες για το τι έχουμε συμφωνήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Για να καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι τα μέσα του έτους, θα πρέπει πρώτα να περάσει από τη Βουλή νέα τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης.

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος» διακίνησε πάνω από 22,7 εκατομμύρια επιβάτες το 2022, δηλαδή αύξηση 84% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το 2019, τελευταίο έτος πριν από την πανδημία, τα λειτουργικά έσοδα του ΔΑΑ ανήλθαν στα 506,7 εκατομμύρια, τα κέρδη EBITDA στα 336,6 εκατομμύρια και τα προ φόρων κέρδη στα 224,9 εκατομμύρια.

Χρηματιστηριακές πηγές εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξες για τη δημόσια εγγραφή, εξηγώντας πως οι διαχρονικά υψηλές μερισματικές επιδόσεις του ΔΑΑ, σε συνδυασμό με τις προοπτικές ανάπτυξης και το επιτυχημένο track record του management όπως και την παράταση της σύμβασης παραχώρησης έως το 2046 που ψηφίστηκε το 2019, μπορούν να διασφαλίσουν ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές.

Η εισαγωγή μιας τόσο μεγάλης εταιρείας δημόσιου και ιδιωτικού συμφέροντος στο Χρηματιστήριο, με κομβικό ρόλο για τον ελληνικό τουρισμό, εκτιμάται ότι όχι μόνο θα ενισχύσει το ενδιαφέρον για την ελληνική κεφαλαιαγορά, αλλά και θα δώσει την ευκαιρία σε ξένους και Ελληνες θεσμικούς επενδυτές και κυρίως ιδιώτες μικροεπενδυτές να συμμετάσχουν στο success story του ελληνικού τουρισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή