«Όλυμπος»: Προχωράει η επέκταση σε Βουλγαρία, Κύπρο

«Όλυμπος»: Προχωράει η επέκταση σε Βουλγαρία, Κύπρο

Η βουλγαρική Επιτροπή Ανταγωνισμού ενέκρινε την εξαγορά της United Milk Company από την ελληνική γαλακτοβιομηχανία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έγκριση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Βουλγαρίας έλαβε η εξαγορά της United Milk Company από την «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (γνωστή περισσότερο ως «Ολυμπος») με απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου 2023. Την ίδια ώρα, προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή εργοστασίου χαλουμιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων στην Κύπρο με στόχο αυτό να λειτουργήσει εντός του α΄ τριμήνου του 2024, αν και ο αρχικός στόχος ήταν να λειτουργήσει εντός του 2023. Με τις δύο αυτές κινήσεις, η εκ Τρικάλων ορμώμενη γαλακτοβιομηχανία, με ηγετικά μερίδια στην ελληνική αγορά, ενισχύει ακόμη περισσότερο την παρουσία της εκτός Ελλάδας, παρουσία που κατά πάγια τακτική εδώ και πολλά χρόνια περιλαμβάνει και παραγωγή.

Υπενθυμίζεται ότι η εξαγορά της United Milk Company, εταιρείας που ανήκε στη ΔΕΛΤΑ, ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με την κίνηση αυτή η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία», που ήδη από το 2003 δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία με την TYRBUL S.A., διαθέτοντας εργοστάσιο που παρασκευάζει κυρίως κίτρινα τυριά, ενισχύει την παραγωγική της βάση στη γείτονα, αλλά και το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της. Η έδρα της UMC βρίσκεται στο Πλόβντιβ (γνωστή και με το ελληνικό όνομα Φιλιππούπολη), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Βουλγαρίας. Η εταιρεία παράγει φρέσκο γάλα, γιαούρτι αλλά και τυροκομικά προϊόντα. Δραστηριοποιείται τόσο στην τοπική αγορά όσο και στο εξωτερικό με πωλήσεις σε ΗΠΑ, Αυστραλία, Λίβανο, Καναδά και Ρωσία. Η UMC, η οποία μετράει πολλές δεκαετίες ζωής, δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση πολλών παραγωγικών μονάδων, εξαγοράστηκε από την Global Finance το 2003 και πωλήθηκε στη Vivartia το 2007. Οι πωλήσεις της UMC το 2021 διαμορφώθηκαν σε 52,5 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων σε 5,15 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων σε 1,65 εκατ. ευρώ.

Το εργοστάσιο που κατασκευάζεται στην περιοχή Τσέρι, έξω από τη Λευκωσία, θεωρείται, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, ότι θα είναι το πλέον σύγχρονο στην κατηγορία της παραγωγής χαλουμιού, με δυνατότητα επεξεργασίας 250 τόνων γάλακτος την ημέρα. Πρόκειται για επένδυση ύψους περίπου 40 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αυτή αναμένεται να συνδυαστεί με την έτερη επένδυση που πραγματοποίησε στην Κύπρο η «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» στα τέλη του περασμένου Αυγούστου, όταν προχώρησε στην εξαγορά του 49% της ιστορικής βιομηχανίας γαλακτοκομικών προϊόντων «Κουρούσιης» στην Κύπρο, μέσω της θυγατρικής της στην Κύπρο Olympus Foods (Cyprus) Ltd. Απόφαση, πάντως, της κυπριακής Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν υπάρχει επί της εν λόγω συγκέντρωσης, η οποία γνωστοποιήθηκε στην κυπριακή Αρχή στις αρχές Νοεμβρίου 2022. Μάλιστα, σε επόμενη φάση είναι πιθανό η ελληνική εταιρεία να προχωρήσει σε εξαγορά και του υπόλοιπου ποσοστού της κυπριακής γαλακτοβιομηχανίας.

Το 2021 ο κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε σε 426,75 εκατ. ευρώ έναντι 405,45 εκατ. ευρώ το 2020, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται σε 45,37 εκατ. ευρώ. Το 2022, πάντως, εκτιμάται ότι έκλεισε με αύξηση κύκλου εργασιών, εν πολλοίς όμως πληθωριστική, καθώς την ίδια ώρα καταγράφηκε μείωση του όγκου πωλήσεων συνολικά στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή