Διαπραγματεύσεις Frigoglass με ρωσικές τράπεζες

Διαπραγματεύσεις Frigoglass με ρωσικές τράπεζες

Για επιμήκυνση διάρκειας ή επαναδιαπραγμάτευση των πιστωτικών γραμμών της ρωσικής θυγατρικής Frigoglass Eurasia LLC

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την πανδημία που επέφερε σημαντική υποχώρηση στις πωλήσεις της, την καταστροφή του εργοστασίου της στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας το καλοκαίρι του 2021 και την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία που προκάλεσε διαταραχή στον εφοδιασμό με πρώτες ύλες αλλά και προβλήματα στην ίδια την παραγωγική δομή της στη Ρωσία, η Frigoglass βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ακόμη πρόβλημα. Και μπορεί τον Δεκέμβριο να επετεύχθη συμφωνία με τους ομολογιούχους για αναδιάρθρωση του δανεισμού της, αλλά ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, ειδικά μάλιστα καθώς δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την προηγούμενη αναδιάρθρωση του δανεισμού της.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της η εισηγμένη, η θυγατρική του ομίλου στη Ρωσία, η Frigoglass Eurasia LLC, διατηρεί πιστωτικές γραμμές με ρωσικές τράπεζες, μέρος των οποίων είναι κατ’ απαίτηση και βραχυπρόθεσμης διάρκειας. Η Frigoglass Eurasia LLC βρίσκεται σε συζητήσεις με ορισμένους πιστωτές αναφορικά με ενδεχόμενη επιμήκυνση διάρκειας ή επαναδιαπραγμάτευση αυτών των πιστωτικών γραμμών, στο σύνολό τους ή σε τμήμα αυτών. «Δεν μπορεί να υπάρχει εξασφάλιση ότι οι εν λόγω συζητήσεις θα είναι επιτυχείς», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται: «Σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές δεν είναι επιτυχείς, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική θέση και την προοπτική της Frigoglass Eurasia LLC και κατ’ επέκταση τη συνολική οικονομική θέση του ομίλου». Σημειώνεται εξάλλου ότι μετά τις νέες κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. στη Ρωσία, η θυγατρική της Frigoglass στη Ρωσία δεν επιτρέπεται να εξάγει ψυγεία στις χώρες της Ε.Ε.

Χθες, εξάλλου, η Frigoglass ανακοίνωσε την κάλυψη ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης σταθερού επιτοκίου ποσού 10 εκατ. ευρώ και λήξεως το 2023, ομολογίες που ουσιαστικά αποτελούν μέρος της ενδιάμεσης χρηματοδότησης στο πλαίσιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξε τον περασμένο Δεκέμβριο ο όμιλος με τους ομολογιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Δεκεμβρίου 2022 η Frigoglass συμφώνησε, μεταξύ άλλων, με τους ομολογιούχους που κατέχουν ομολογίες προνομιακής εξασφάλισης ύψους 260 εκατ. ευρώ λήξεως το 2025, που αποτελούν το 56,9% του συνολικού κεφαλαίου των ομολογιών λήξεως 2025, να της παράσχουν ενδιάμεση χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ με τη μορφή ομολογιών προνομιακής εξασφάλισης επιτοκίου 13% και λήξεως το 2023, η οποία μπορεί, κατόπιν συμφωνίας των μερών, να επεκταθεί κατά 20 εκατ. ευρώ.

Για την τρέχουσα χρήση, ο όμιλος αναμένει πωλήσεις περίπου 470 εκατ. ευρώ, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 10%. Ο κλάδος επαγγελματικής ψύξης υπολογίζεται να συνεισφέρει το 60% των πωλήσεων και το 4% των λειτουργικών κερδών, ενώ δεν θα δημιουργήσει ταμειακές ροές για την εξυπηρέτηση δανεισμού για το 2023. Ο κλάδος υαλουργίας αναμένεται να συνεισφέρει το 40% των πωλήσεων και το 96% των λειτουργικών κερδών. Οι κεφαλαιακές δαπάνες του ομίλου υπολογίζονται σε περίπου 45 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται εισροή ύψους 4 εκατ. ευρώ από τη μεταβολή του καθαρού κεφαλαίου κίνησης το 2023 για τον όμιλο. Η δραστηριότητα του ομίλου στη Ρωσία εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει το 10% των πωλήσεων και το 6% των λειτουργικών κερδών το 2023, ενώ η δραστηριότητα του ομίλου στη Ρουμανία αναμένεται να συνεισφέρει το 22% των πωλήσεων και το 4% των λειτουργικών κερδών το 2023 (μη συμπεριλαμβανομένων ενδοομιλικών χρεώσεων).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή