Aύξηση αβεβαιότητας βλέπει η ING

2' 47" χρόνος ανάγνωσης

Για αύξηση της αβεβαιότητας στην Ελλάδα λόγω των εκλογών, προειδοποιεί η ING, προβλέποντας αστάθεια στο β΄ τρίμηνο του έτους στην εγχώρια αγορά. Λόγω του νέου εκλογικού συστήματος, η δημιουργία ενός αξιόπιστου συνασπισμού μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο έργο, και εάν προστεθεί σε αυτό το Qatargate καθώς και οι κατηγορίες για τις υποκλοπές, «έχουμε ένα συνδυασμό πιθανών πηγών πολιτικής αβεβαιότητας», τονίζει η τράπεζα. Σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό σκηνικό, σημειώνει πως οι προοπτικές για το 2023 παραμένουν αβέβαιες καθώς η ώθηση από το άνοιγμα της οικονομίας έχει πλέον τελειώσει. «Επί του παρόντος, είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι για την ανάπτυξη και παρόλο που ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα μπορούσε να χαθεί ελαφρώς, βλέπουμε μια σημαντική πτώση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ προς το 170%», επισημαίνει η ING. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της, η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα διαμορφωθεί στο 0,7%, από 4,9% το 2022.

Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα στο Νταβός

Οτι η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΑΤΕ) έχει προσανατολισμό τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και τις βιώσιμες επενδύσεις είναι γνωστό. Για αυτό μίλησαν χθες Πέμπτη στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο πρόεδρος της ΕΑΤΕ Χάρης Λαμπρόπουλος, μαζί με την αντιπρόεδρο της ΕΑΤΕ και υψηλόβαθμο στέλεχος της BPI France, Isabelle Bebear, και τον Dr Maximilian Martin της Lombard Odier Bank. Και κρίνοντας από την ανταπόκριση του ακροατηρίου, η ΕΑΤΕ έδωσε σοβαρά διαπιστευτήρια.

Κατατέθηκαν οι πρώτες αιτήσεις για «πράσινα» ταξί

Οι πρώτες αιτήσεις για «πράσινα» ταξί κατατέθηκαν στο ΥΠΕΝ, 10 στον αριθμό και άλλες 100 είναι υπό επεξεργασία και σύμφωνα με τη γ.γ. Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, η προσοχή του υπουργείου στρέφεται τώρα στην εγκατάσταση ταχυφορτιστών στις πιάτσες ταξί. Οπως ανακοίνωσε στο  6ο συνέδριο για την ηλεκτροκίνηση, το ΥΠΕΝ ζήτησε στοιχεία από τον Οργανισμό Δημοσίων Μεταφορών και είναι περίπου 195 ο αριθμός τους στην Αθήνα. Για τις πρώτες 35 κατάλληλες πιάτσες ταξί θα προχωρήσει ο διαγωνισμός εγκατάστασης φορτιστών.

Εκταμιεύθηκαν ακόμη 3,6 δισ. ευρώ

Εκταμιεύθηκαν χθες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 3,6 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων τo 1,7 δισ. αφορά επιχορηγήσεις και το 1,8 δισ. δάνεια. Οπως ανακοίνωσε η Ε.Ε., η Ελλάδα εκπλήρωσε 28 ορόσημα και στόχους. Μάλιστα, τα ορόσημα και οι στόχοι για τα δάνεια και ειδικότερα οι συμβασιοποιήσεις δανείων έγιναν νωρίτερα από το προβλεπόμενο, με αποτέλεσμα να επισπευσθεί η δόση των δανείων.  Ετσι, όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης, δίνεται «η δυνατότητα να προχωρήσουν ταχύτερα οι επενδύσεις, μέσω του εργαλείου των δανείων, απ’ ό,τι είχαμε προγραμματίσει». Συνολικά οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο έφθασαν τα 11 δισ. ευρώ.

Μεγαλώνει η ανησυχία για έλλειψη προσωπικού

Μεγαλώνει αντί να υποχωρεί η ανησυχία των κατασκευαστικών και οικοδομικών επιχειρήσεων για τη στελέχωση των εργοταξίων τους. Στην αγορά ακινήτων, ο προβληματισμός είναι πλέον έκδηλος, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, «μόλις ξεκινήσουν τα κτιριακά έργα στο Ελληνικό δεν θα βρίσκουμε τεχνίτες ούτε για δείγμα». Είναι χαρακτηριστικό ότι κάποιες εταιρείες έχουν προσφέρει εργασία σε ανειδίκευτους εργαζόμενους μετανάστες από χώρες της Μ. Ανατολής (π.χ. Συρία), με στόχο να τους εκπαιδεύσουν σε πιο ειδικές εργασίες και με τον τρόπο αυτό να καλύψουν τις ανάγκες τους για το μέλλον. Το βέβαιο είναι ότι πολλά έργα, είτε υποδομής, είτε κτιριακά, θα απαιτήσουν περισσότερους μήνες για να ολοκληρωθούν, ενώ δεν αποκλείεται κάποια εξ αυτών να μην υλοποιηθούν καν. Η τελευταία αυτή κατηγορία αφορά έργα που συνδέονται με στενά χρονοδιαγράμματα, λόγω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κεφάλαια, όπως π.χ. από το Ταμείο Ανάκαμψης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT