«Βουνό» μετρητών συσσωρεύεται στους λογαριασμούς των επενδυτών

«Βουνό» μετρητών συσσωρεύεται στους λογαριασμούς των επενδυτών

Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου είχε συγκεντρωθεί το ποσό-ρεκόρ των 4,814 τρισ. δολ.

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα μετρητά από ποτέ κρατούν οι επενδυτές παρά το γεγονός ότι από την αρχή του έτους καταγράφεται εκρηκτική αύξηση στις εκδόσεις ομολόγων από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης επενδυτικών εταιρειών Investment Company Institute, μέχρι τις 4 Ιανουαρίου στους χρηματιστηριακούς λογαριασμούς των επενδυτών είχε συγκεντρωθεί το ποσό-ρεκόρ των 4,814 τρισ. δολ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει ποτέ καταγραφεί σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, με το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ των 4,79 τρισ. δολ. να έχει καταγραφεί τον Μάιο του 2020 εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας και της βαθύτατης ύφεσης που αυτή είχε προκαλέσει.

Αυτά τα κεφάλαια, που ανήκουν τόσο σε μικροεπενδυτές όσο και σε μεγάλους θεσμικούς επενδυτές, θεωρητικά θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε μετοχές και να οδηγήσουν σε νέα άνοδο των τιμών τους. Στρατηγικοί αναλυτές επενδύσεων προειδοποιούν, όμως, πως οι επενδυτές ενδέχεται να αποφύγουν την ανάληψη κινδύνου, καθώς εξακολουθεί να περιβάλλει αβεβαιότητα την οικονομία και τα χρηματιστήρια. «Πρόκειται για ένα βουνό από χρήματα», τονίζει ο Στίβεν Σουτμάιερ, αναλυτής της Bank of America, και εξηγεί πως τα αυξημένα επιτόκια καθιστούν πιο ελκυστικά τα μετρητά που έπειτα από αρκετά χρόνια αποδίδουν κάποιο κέρδος. Ανάλογες είναι οι εκτιμήσεις και του Τζακ Αμπλιν της Cresset Capital που διαπιστώνει σημαντική μεταβολή στο επενδυτικό περιβάλλον. Οπως τονίζει, «τα μετρητά δεν είναι πλέον ανώφελα, αλλά αποδίδουν έναν λογικό τόκο, γι’ αυτό και ένας επενδυτής πρέπει να παραβλέψει περισσότερους παράγοντες προκειμένου να αποφασίσει την ανάληψη ρίσκου με σκοπό να διασφαλίσει μεγαλύτερες αποδόσεις».

Παράλληλα είναι εκρηκτικές οι εκδόσεις ομολόγων ανά τον κόσμο και από τις αρχές του έτους μέχρι την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου η συνολική αξία των εκδόσεων χρέους είχε φτάσει στα 586 δισ. δολ. Ανάμεσά τους οι εκδόσεις ομολόγων τραπεζών και εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα που από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στα 250 δισ. δολ. Και τα ομόλογα κάθε κατηγορίας σημειώνουν άνοδο 4,1%, καταγράφοντας την καλύτερη πορεία τους από το 1999. Από τις ευρωπαϊκές τράπεζες μέχρι τις επιχειρήσεις της Ασίας και τις κυβερνήσεις των αναδυόμενων αγορών, ουσιαστικά κάθε γωνιά της αγοράς ομολόγων γνωρίζει εκρηκτική ανάπτυξη. Εθνικές αρχές διαχείρισης χρέους και εταιρείες διαπιστώνουν ξαφνικά το ανεξάντλητο ενδιαφέρον των επενδυτών για την αγορά χρέους, καθώς διαφαίνονται αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και διάθεση των μεγάλων κεντρικών τραπεζών να προχωρήσουν εφεξής σε ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων. Για πολλούς επενδυτές, άλλωστε, τα ομόλογα φαίνονται όλο και περισσότερο ελκυστικά τώρα, καθώς έχει προηγηθεί η ιστορική πτώση τους στη διάρκεια του περασμένου έτους, που οδήγησε τις αποδόσεις στα υψηλότερα επίπεδα από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Πολλώ δε μάλλον δεδομένου ότι η προοπτική μιας παγκόσμιας επιβράδυνσης προσφέρει τη δυνατότητα για περαιτέρω κέρδη.

Παράλληλα είναι εκρηκτικές οι εκδόσεις ομολόγων ανά τον κόσμο και από τις αρχές του έτους μέχρι την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου η συνολική αξία τους είχε φτάσει στα 586 δισ. δολ.

Μιλώντας στο Bloomberg ο Ομάρ Σλιμ, στέλεχος της PineBridge Investments, τόνισε ότι «εκτιμούμε πως η άνοδος των τιμών των ομολόγων θα συνεχιστεί και ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για τα ομόλογα με βαθμολογία επένδυσης». Ο ίδιος υπογραμμίζει πως τα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων παραμένουν ισχυρά, ενώ «η στροφή 180 μοιρών που βλέπουν στις διάφορες πολιτικές της Κίνας θα δώσει την αναγκαία ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη και θα αμβλύνει κάποιους κινδύνους για τις αναδυόμενες αγορές προσφέροντας πρόσθετη στήριξη».

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Bloomberg Intelligence, τα αμερικανικά ομόλογα με βαθμολογία επένδυσης θα προσφέρουν κέρδος 10% φέτος, μετά τις χειρότερες επιδόσεις των τελευταίων 50 ετών τις οποίες σημείωσαν το περασμένο έτος. Αυτά τα κέρδη θα είναι υπερδιπλάσια εκείνων που προβλέπονται για τα «ομόλογα σκουπίδια» αμερικανικών εταιρειών, καθώς όταν οι οικονομίες επιβραδύνονται, οι τίτλοι υψηλής διαβάθμισης συνήθως κερδίζουν περισσότερα από τους χαμηλής διαβάθμισης. Τα ομόλογα αναδυόμενων αγορών και τα ομόλογα με βαθμολογία επένδυσης σε ευρώ αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 8% και 4,5% αντιστοίχως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή