O Tεντ Σαράντο, νέος επικεφαλής της Netflix

O Tεντ Σαράντο, νέος επικεφαλής της Netflix

Αναλαμβάνει τα ηνία μετά την παραίτηση του ενός εκ των ιδρυτών της εταιρείας, του Ριντ Χέιστινγκς

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένας από τους δύο ανθρώπους που δημιούργησαν το δημοφιλές δίκτυο ταινιών και τηλεοπτικών σειρών του Netflix, το οποίο γνώρισε εντυπωσιακή ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Ριντ Χέιστινγκς, παραιτήθηκε. Ο άνθρωπος που ανέτρεψε τα δεδομένα του Χόλιγουντ με την προβολή ταινιών και τηλεοπτικών εκπομπών στο Διαδίκτυο, παραδίδει τα ηνία στον επί μακρόν συνεργάτη του και ελληνικής καταγωγής Τεντ Σαράντο. Ο τελευταίος εκτελούσε χρέη συνδιευθύνοντος συμβούλου, τα οποία θα διατηρήσει και θα τα ασκεί μαζί με τον γενικό διευθυντή του Νetflix Γκρεγκ Πίτερς. Στις προσυνεδριακές συναλλαγές χθες η τιμή της μετοχής της Netflix σημείωσε άνοδο 6,1% στα 335,05 δολάρια, καθώς η πρωτοπόρος της ζωντανής ροής περιεχομένου δήλωσε επίσης ότι είχε συγκεντρώσει περισσότερους συνδρομητές από ό,τι αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους. Η εταιρεία βρίσκεται υπό πίεση μετά την απώλεια πελατών της το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η μετοχή της, η κάποτε πολυαγαπημένη της Γουόλ Στριτ, είχε εξασθενήσει σχεδόν 38% το περασμένο έτος. Eκτός του Χέιστινγκς, συνιδρυτής της πλατφόρμας είναι ο Μαρκ Ράντολφ.

Ο Σαράντο και ο Πίτερς θα μοιράζονται τον τίτλο των διευθυνόντων συμβούλων, ενώ ο Ριντ Χέιστινγκς θα αναλάβει εκτελεστικός πρόεδρος. Η αλλαγή ισχύει άμεσα, σηματοδοτώντας το αποκορύφωμα μιας δεκαετίας, κατά τη διάρκεια της οποίας σχεδιαζόταν η διαδοχή εντός των κόλπων του διοικητικού συμβουλίου της Netflix. Τόσο ο Πίτερς όσο και ο Σαράντο προήχθησαν τον Ιούλιο του 2020 εν μέσω μιας δύσκολης περιόδου για την εταιρεία. «Ηταν ένα βάπτισμα του πυρός, δεδομένης της πανδημίας του κορωνοϊού και των προβλημάτων στην επιχείρησή μας», είπε ο Χέιστινγκς. «Αλλά και οι δύο τα κατάφεραν απίστευτα καλά κι έτσι το διοικητικό συμβούλιο και εγώ πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για να προχωρήσουμε στη διαδοχή μου». Ο Χέιστινγκς αποχώρησε από τα συγκεκριμένα καθήκοντά του, τη στιγμή που το δημιούργημά του, το Netflix, πρόσθεσε 7,66 εκατομμύρια συνδρομητές το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ξεπερνώντας τις προβλέψεις της Γουόλ Στριτ για 4,57 εκατομμύρια με τη βοήθεια των σειρών «Χάρι και Μέγκαν» και «Τετάρτη» στη μάχη για την προσέλκυση τηλεθεατών συνεχούς ροής. Τα κέρδη ανά μετοχή, ωστόσο, διαμορφώθηκαν στα 12 σεντς, κάτω από τα 45 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές σε δημοσκόπηση της Refinitiv.

Το Netflix προέβλεψε «μέτρια» κέρδη στους συνδρομητές μέχρι τον Μάρτιο. Προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά 4% σε ετήσια βάση κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2023 με τη βοήθεια νέων ροών εσόδων. Η εταιρεία πρέπει να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι, λόγω γενικευμένης δυσπραγίας στο κόστος ζωής, οι χρήστες ελαττώνουν τις καταναλωτικές δαπάνες, ενώ έχει και τον ανταγωνισμό από ανάλογες υπηρεσίες ροής από τη Walt Disney και την Amazon.com και άλλους, που ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να κάνουν τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες για διαδικτυακό κοινό. Το πρώτο ήμισυ του 2022 το Netflix έχασε πελάτες και επανήλθε σε αυξητική τάση το επόμενο, αλλά οι νέες προσθήκες πελατών παραμένουν κάτω από τον ρυθμό των τελευταίων ετών. Η παγκόσμια βάση συνδρομητών της εταιρείας έφτασε τα 231 εκατ. στα τέλη Δεκεμβρίου. Πέρυσι τον Νοέμβριο και σε 12 χώρες το Netflix παρουσίασε μια φθηνότερη επιλογή μετά διαφημίσεων, ενώ έχει ανακοινώσει σχέδια και για κατάργηση της κοινής χρήσης κωδικών πρόσβασης.

REUTERS, BLOOMBERG

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή