Σε 12.000 απολύσεις διεθνώς προχωρεί άμεσα η Alphabet

Σε 12.000 απολύσεις διεθνώς προχωρεί άμεσα η Alphabet

Μετά τις Μeta, Twitter, Amazon, και η μητρική της Google μειώνει προσωπικό

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθούν με αμείωτη ένταση και μαζικότητα οι απολύσεις στον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ χθες η Alphabet, μητρική της Google, δήλωσε ότι θα περικόψει περίπου 12.000 θέσεις εργασίας, περισσότερο από το 6% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της. Είναι ο τελευταίος στη σειρά γίγαντας της τεχνολογίας, ο οποίος υποχρεώνει εαυτόν σε συρρίκνωση ύστερα από αρκετά χρόνια μεγάλης ανάπτυξης και πολυάριθμων προσλήψεων, όπως σχετικώς αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμά του. Οι περικοπές θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας παγκοσμίως και σε ολόκληρη την εταιρεία, όπως διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Σαντάρ Πιτσάι, σε χθεσινή ηλεκτρονική επικοινωνία με τους εργαζομένους. Εκεί ανέφερε, κιόλας, ότι αναλαμβάνει ακέραιη την ευθύνη «για τις αποφάσεις, οι οποίες μας έφεραν έως εδώ».

Ο αριθμός των εργαζομένων που απα- σχολεί σε παγκόσμιο επίπεδο η Alphabet θα μειωθεί κατά 6%.

Χθες, κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών διαπραγματεύσεων στην αμερικανική αγορά και προ του ανοίγματός της η τιμή της μετοχής της Alphabet ενισχυόταν έως και κατά 1,8% μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης. Η μετοχή είχε υποχωρήσει περίπου 30% τον περασμένο χρόνο. Με τις προαναφερθείσες απολύσεις, η Google εντάσσεται στη χορεία άλλων τεχνολογικών κολοσσών –με μόλις προηγούμενη από αυτήν τη Microsoft στις αρχές της εβδομάδας– οι οποίοι περιόρισαν δραστικά το ανθρώπινο δυναμικό τους και τις διεθνείς δραστηριότητες. Οι αποφάσεις αυτές κρίθηκαν αναγκαίες υπό συνθήκες εξασθένησης της παγκόσμιας οικονομίας και εκτινασσόμενου πληθωρισμού. Η Meta Platforms, η Twitter και η Amazon.com έχουν ελαττώσει τον αριθμό των εργαζομένων τους. Χάρη σε μια ανθεκτική επιχείρηση αναζήτησης, η Google διέθετε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο, η εταιρεία αντιμετωπίζει μια επιβράδυνση στο πεδίο της ψηφιακής διαφήμισης και το τμήμα λογισμικού νέφους, ενώ έπεται της Amazon και της Microsoft.

«Αυτές είναι σημαντικές στιγμές για να oξύνουμε την εστίασή μας, να ανασχεδιάσουμε τη βάση κόστους και να κατευθύνουμε το ταλέντο και το κεφάλαιό μας στις υψηλότερες προτεραιότητές μας», έγραψε ο Πιτσάι στο ηλεκτρονικό μήνυμα προς το προσωπικό. Προσέθεσε ότι η εταιρεία έχει «μια ουσιαστική ευκαιρία μπροστά της» με την τεχνητή νοημοσύνη, έναν βασικό επενδυτικό τομέα όπου η Google αντιμετωπίζει έναν εκρηκτικό ανταγωνισμό. Ο επικεφαλής της υπογράμμισε ότι η μητρική Alphabet θα καταβάλει στους απολυόμενους μια αποζημίωση τουλάχιστον 16 εβδομάδων και παροχές υγείας αξίας έξι μηνών στις ΗΠΑ. Το προσωπικό σε άλλες χώρες αναμένεται να λάβει πακέτα αποζημίωσης βάσει της αντίστοιχης νομοθεσίας. Κατά τον κ. Πιτσάι, τα μπόνους δεν θα επηρεαστούν. Τον Οκτώβριο η εταιρεία εμφάνισε κέρδη και έσοδα τρίτου τριμήνου που υστερούσαν έναντι των προσδοκιών των αναλυτών. Τα κέρδη μειώθηκαν κατά 27% στα 13,9 δισ. δολάρια σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Εκείνη την εποχή ο διευθύνων σύμβουλος της Alphabet/Google τόνισε ότι η Google θα περιορίσει τα έξοδά της και η γενική οικονομική διευθύντρια Ρουθ Πόρατ ανέφερε ότι ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας θα μειωθεί περισσότερο από το μισό το τέταρτο τρίμηνο σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή