Τρόφιμα από… αέρα περιλαμβάνει το μενού του μέλλοντος

Τρόφιμα από… αέρα περιλαμβάνει το μενού του μέλλοντος

Επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, χρήση των αποβλήτων που παράγονται από την επεξεργασία των τροφίμων, σχολαστική εξέταση των αναγκών των καταναλωτών έτσι ώστε να μην παράγονται άχρηστα προϊόντα με κόστος για τις εταιρείες αλλά και για το περιβάλλον

4' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επαναχρησιμοποιούμενες συσκευασίες, χρήση των αποβλήτων που παράγονται από την επεξεργασία των τροφίμων, σχολαστική εξέταση των αναγκών των καταναλωτών έτσι ώστε να μην παράγονται άχρηστα προϊόντα με κόστος για τις εταιρείες αλλά και για το περιβάλλον, αλλά και δραστηριότητα βασισμένη πάνω στην κουλτούρα ευγένειας και όχι στα βραχυπρόθεσμα κέρδη είναι οι λύσεις για τις εταιρείες τροφίμων στην παρούσα συγκυρία, τη συγκυρία της πληθωριστικής κρίσης αλλά και της αυξανόμενης τάσης από την πλευρά των καταναλωτών για πιο υγιεινά και πιο «πράσινα» προϊόντα. Αυτό υποστηρίζει, μιλώντας στην «Κ», η δρ Μοργκέιν Γκέι, μελλοντολόγος τροφίμων (food futurologist), η οποία βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Αθήνα, προσκεκλημένη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ). Η ίδια μάς εισάγει σε έναν κόσμο που μοιάζει βγαλμένος από ταινία επιστημονικής φαντασίας, όπως την πρωτεΐνη από αέρα, η οποία παράγεται από ειδική επεξεργασία του διοξειδίου του άνθρακα, και την τρισδιάστατη εκτύπωση στη μαζική παραγωγή τροφίμων, μέχρι τη χρήση πανάρχαιων μεθόδων παρασκευής τροφίμων, όπως η ζύμωση. Η δρ Γκέι συνεργάζεται με όλες τις παγκοσμίου φήμης εταιρείες, από τη Mondelez μέχρι τη Mars και από τη Unilever μέχρι τη Nestle.

– Ποιες είναι οι μελλοντικές τάσεις στα τρόφιμα;

– Υπάρχουν αρκετές εξελίξεις στα τρόφιμα για τον μελλοντικό καταναλωτή. Θα δούμε συνεχόμενη αύξηση στις πρωτεΐνες μη ζωικής προέλευσης και αυτό θα ενισχύσει την πρωτεΐνη από αέρα, η οποία παρασκευάζεται από διοξείδιο του άνθρακα χωρίς τη χρήση γης. Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει στους παραγωγούς να την παρασκευάζουν γρήγορα και αποτελεσματικά. Ωστόσο, ακόμη δεν είναι διαθέσιμη σε προσιτή τιμή. Ο αέρας θα είναι ένα πρόσθετο συστατικό, το οποίο οι εταιρείες τροφίμων θα χρησιμοποιούν για να προσθέσουν υφή και όγκο σε σειρά τροφίμων, από αβοκάντο μέχρι γλυκά. Η τρισδιάστατη εκτύπωση θα εξακολουθήσει να αναπτύσσεται τόσο στη μαζική παραγωγή όσο και στα εστιατόρια, χρήσιμη κυρίως για να δώσει νέα χρήση στα απομεινάρια τροφίμων. Θα δούμε να δημιουργούνται υλικά από τα απομεινάρια της αρχικής επεξεργασίας των τροφίμων. Επιπλέον, το μέλλον των τροφίμων θα εστιάζει περισσότερο στην εποχική και την τοπική παραγωγή. Βεβαίως, εάν θέλουμε να υποστηρίξουμε κίνητρα για καλύτερη ποιότητα τροφίμων, γεωργίας και διαχείρισης του εδάφους, με βάση την τρέχουσα εστίασή μας, τότε θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν. Η ζύμωση ακριβείας (σ.σ. ζύμωση γνωστή από παλιά για την παρασκευή, π.χ., μπίρας), και η τεχνολογία γύρω από αυτή τη διαδικασία, αναπτύσσεται και θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα δούμε αρκετά τρόφιμα να παράγονται με βάση αυτή την τεχνολογία. Η ζύμωση, άλλωστε, είναι μια πανάρχαια μέθοδος για τη συντήρηση των τροφίμων αλλά και για την καλή υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Τέλος, με την εστίασή μας σταθερά στην ενέργεια και στους τρόπους θεραπείας που δίνει η ίδια η φύση, θα δούμε στο μέλλον να υπάρχουν μέσα στα σπίτια πάγκοι με συστήματα ανάπτυξης φυτών, έτσι ώστε οι καταναλωτές να έχουν στη διάθεσή τους τα δικά τους φρέσκα μανιτάρια, βότανα, αρωματικά φυτά.

– Ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας στην ανάπτυξη μιας τάσης στα τρόφιμα; Η κουλτούρα, η υγεία, η επάρκεια των πρώτων υλών, τα ΜΜΕ ή κάτι άλλο;

– Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας τάσης και, αναλόγως και της τρέχουσας νοοτροπίας, όλα τα είδη επιρροής επιδρούν στις ορέξεις του κοινού. Η προσδοκία είναι δομικό στοιχείο στην προσέλκυση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών. Από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τις διασημότητες, τη μόδα, οι πολιτιστικές νόρμες διαποτίζουν το πνεύμα των καιρών. Οι μάρκες πρέπει να καταλάβουν ποιοι είναι οι παράγοντες-κλειδιά για τους καταναλωτές τους και να δημιουργήσουν νέα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες επιθυμίες και απαιτήσεις.

Η μελλοντολόγος τροφίμων δρ Μοργκέιν Γκέι αναλύει στην «Κ» τις μελλοντικές τάσεις στη διατροφή μας.

– Η βιομηχανία τροφίμων αντιμετωπίζει σήμερα μια διπλή πρόκληση: από τη μία να καλύψει την ανάγκη για πιο υγιεινά προϊόντα, μια τάση που αναπτύχθηκε πολύ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημίας, προϊόντα όμως τα οποία είναι συνήθως ακριβότερα από τα συμβατικά, και από την άλλη να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις των τιμών σε σειρά πρώτων υλών και στην ενέργεια. Πώς η βιομηχανία τροφίμων μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή τη διπλή πρόκληση χωρίς να χάσει έσοδα και κέρδη;

– Ο τρόπος με τον οποίο οι εταιρείες μπορούν να διαχειρισθούν τα κέρδη τους μέσα σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη δραστηριότητα μπορεί να γίνει σε ορισμένα πεδία:

Χρήση συσκευασιών που επαναχρησιμοποιούνται και συσκευασιών που μπορείς να τις επαναγεμίσεις, έτσι ώστε να περιορισθεί η παραγωγή συσκευασιών. Πρόκειται για μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση δαπάνης για την εταιρεία, με την οποία την ίδια ώρα καλύπτονται και οι ανάγκες των καταναλωτών που έχουν περιβαλλοντικές ανησυχίες.

Ταυτοποίηση όλων των αποβλήτων της παραγωγικής διαδικασίας. Η αξιοποίησή τους μπορεί να είναι οικονομικά συμφέρουσα, ενώ μπορεί να αξιοποιηθούν και σε άλλες δραστηριότητες.

Αναγνώριση των καταναλωτικών αναγκών έτσι ώστε τα προϊόντα να παραμένουν σχετικά με αυτές.

Συχνά οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν την τάση για υπερβολικά κέρδη. Στις τρέχουσες συνθήκες η δομή τους θα χρειαστεί να επαναπροσδιορισθεί για να αναδιανείμουν την ιδιοκτησία και τον πλούτο. Η κουλτούρα ευγένειας θα ωφελήσει μελλοντικά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, περισσότερο από το να εστιάζουν στα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή