Η διεθνής οικονομία απέφυγε τα χειρότερα

Η διεθνής οικονομία απέφυγε τα χειρότερα

Το Παγκόσμιο Οικονοµικό Φόρουµ στα ελβετικά βουνά είναι συνώνυμο ενός μοντέλου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού το οποίο δέχεται επίθεση πανταχόθεν

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Παγκόσμιο Οικονοµικό Φόρουµ στα ελβετικά βουνά είναι συνώνυμο ενός μοντέλου παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού το οποίο δέχεται επίθεση πανταχόθεν. Το Φόρουμ αναγνώρισε φέτος αυτές τις προκλήσεις, δανειζόμενο τον μοντέρνο όρο «πολυκρίση» για να περιγράψει το πολυδιάστατο δίλημμα που τίθεται από τη γεωπολιτική αντιπαράθεση, τις μακροοικονομικές στρεβλώσεις και την κλιματική αλλαγή. Οι πολυεθνικές, από τη Microsoft έως την Goldman Sachs, περικόπτουν προσωπικό. Επί συνόλου 4.000 και πλέον διευθυντικών στελεχών, τα οποία συμβουλεύτηκε η PwC τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο για μια έρευνα που παρουσιάστηκε στο Νταβός, το 40% πιστεύει ότι η εταιρεία του δεν θα είναι πλέον οικονομικά βιώσιμη σε μια δεκαετία. Ωστόσο, οι επικεφαλής των διεθνών ομίλων που ταξίδεψαν στην Ελβετία ήταν λιγότερο απογοητευμένοι. «Τα πράγματα δεν είναι υπέροχα, αλλά είναι πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν να είναι», ήταν ο τρόπος με τον οποίο ο Ντάνιελ Πίντο, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, συνόψισε την κατάσταση.

Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι για μια πιο θετική προσέγγιση. Πρώτον, η Κίνα παραιτείται από την πολιτική μηδενικής ανοχής στον ιό πολύ γρηγορότερα από όσο φανταζόταν κανείς. Οι αναλυτές της Standard Chartered αναμένουν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο θα αναπτυχθεί σχεδόν 6% φέτος, ήτοι κατά διπλάσιο ποσοστό από το 2022.

«Τα πράγματα δεν είναι υπέροχα, αλλά είναι πολύ καλύτερα από ό,τι θα μπορούσαν να είναι».

Δεύτερον, η Ευρώπη κατάφερε να κρατήσει τα φώτα αναμμένα. Ο συνδυασμός ενός ζεστού χειμώνα, της χαμηλότερης βιομηχανικής χρήσης ενέργειας και της ταχείας στροφής σε εναλλακτικές πηγές σημαίνει ότι η Γηραιά Ηπειρος απέφυγε την καταστροφή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τρίτον, ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές έχουν περιστείλει τις προσδοκίες τους για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων. Ο S&P 500 ενισχύθηκε περισσότερο από 5% το τελευταίο τρίμηνο. Εξέχων επενδυτής υποστήριξε ότι οι αγορές προσφέρουν τώρα περισσότερες ευκαιρίες για την αγορά αυτού που αποκαλεί QARP, ή ποιότητας σε λογική τιμή. Πολλά στελέχη πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα υποστούν ήπια ύφεση φέτος και ίσως να αποφύγουν τη συρρίκνωση.

Ωστόσο, το Νταβός δεν αντικατοπτρίζει την παγκόσμια οικονομία. Οι περισσότεροι από τους CEOs που παρίστανται ηγούνται παγκόσμιων επιχειρήσεων των οποίων η εξάπλωση και η πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές τις εξοπλίζει καλύτερα για να αντιμετωπίσουν οικονομικά σοκ. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες διαθέτουν λιγότερα αποθέματα ασφάλειας, μόλις και μετά βίας εκπροσωπούνται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή