Ευ. Μυτιληναίος: Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιομηχανία

Ευ. Μυτιληναίος: Χρειάζεται κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη βιομηχανία

Το αγοράζω ευρωπαϊκά δεν είναι πλέον θέμα ταμπού, τόνισε ο πρόεδρος της Eurometaux

2' 25" χρόνος ανάγνωσης

Στις προκλήσεις του 2023 αναφέρθηκε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του προς τα μέλη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μετάλλων Eurometaux ο νέος πρόεδρός της, Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή από την ενεργειακή κρίση και παρότι οι τιμές υποχώρησαν συγκυριακά, οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να είναι τεράστιες για το νέο έτος, είπε ο κ. Μυτιληναίος. Ο πληθωρισμός, οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι ισχυρότερες βιομηχανικές πολιτικές από «φιλικούς ανταγωνιστές όπως οι ΗΠΑ» είναι οι μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο το 2023, σημείωσε. «Ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ έδειξε σε όλους μας πώς πρέπει να μοιάζει μια προληπτική βιομηχανική πολιτική», τόνισε, για να επισημάνει ότι «χρειαζόμαστε περισσότερο καρότο και λιγότερο μαστίγιο από τις ευρωπαϊκές πολιτικές». Η Ευρώπη μπορεί να χρειαστεί να επανεκτιμήσει την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των εργαλείων της, προκειμένου να προωθήσει σημαντικά την ανάπτυξη και την απαλλαγή από τις εκπομπές του άνθρακα και να ενισχύσει τη στρατηγική της αυτονομία, τόνισε.

Αναγνώρισε πάντως «πρώιμα θετικά σημάδια στην αρχή του έτους». Οι αρχηγοί κυβερνήσεων μιλούν τώρα ανοιχτά για την ανάγκη της Ευρώπης να στηρίξει τις βιομηχανίες της με νέα κεφάλαια και ισχυρότερη κρατική στήριξη. Το αγοράζω ευρωπαϊκά δεν είναι πλέον θέμα ταμπού. Η Επιτροπή επίσης αρχίζει να δείχνει σημάδια ότι το μήνυμά μας εισακούγεται, είπε, αναφερόμενος στο Βιομηχανικό Σχέδιο Πράσινης Συμφωνίας που αναμένεται μέσα στους επόμενους μήνες.

Σε προτεραιότητα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να τεθεί για τις Βρυξέλλες, το 2023, το ζήτημα της προμήθειας των πρωτογενών και δευτερογενών μετάλλων για την Ευρώπη, καθώς αποτελεί θεμελιώδες μέρος του ανταγωνισμού στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και ψηφιακών τεχνολογιών. «Η Eurometaux και εγώ θα πιέσουμε σκληρά για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική πολιτική που θα δίνει πραγματική ορατότητα και στήριξη στις εταιρείες μας και θα βελτιώνει τη συνοχή των πολιτικών που αντιμετωπίζουμε όλοι. Αυτή η αποστολή θα μας μεταφέρει στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέρα από αυτήν», είπε και έθεσε τρεις στόχους για τον κλάδο στα τέλη του 2023:

• Πρώτον, να έχουμε σταθεί δυνατά μαζί και να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή και βιομηχανική κρίση της Ευρώπης, μέσω της συνεχιζόμενης εργασίας για ουσιαστικά μέτρα στήριξης της Ε.Ε.

• Δεύτερον, να έχουμε εμπλακεί στο επίκεντρο της συζήτησης για τη βιομηχανική πολιτική και τις πρώτες ύλες της Ευρώπης, πιέζοντας για μια πλήρη επανεξέταση που ευθυγραμμίζει τις διαφορετικές προτεραιότητές μας.

• Τρίτον, να έχουμε συμφωνήσει ένα μακροπρόθεσμο όραμα για να κάνουμε τις φιλοδοξίες του κλίματος, του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας της Ε.Ε. να λειτουργούν με συνέπεια για τις στρατηγικές αλυσίδες εφοδιασμού μετάλλων και τη σημερινή παγκόσμια ατζέντα.

Αναφέρθηκε, τέλος, σε τρεις σημαντικές νομοθετικές ρυθμίσεις που αναμένονται μέσα στο 2023:

1. Η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Πράξης για κρίσιμες πρώτες ύλες στις 8 Μαρτίου, με δράσεις που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις για το κλίμα.

2. Μεταρρύθμιση του Σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

3. Επανεξέταση Ευρωπαϊκού Κανονισμού REACH, που θα θέτει το νέο πλαίσιο για τη χημική βιομηχανία την επόμενη δεκαετία, το οποίο πρέπει να είναι συνεκτικό και προβλέψιμο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT