Προτάσεις Κομισιόν για αναμόρφωση της αγοράς ρεύματος

Προτάσεις Κομισιόν για αναμόρφωση της αγοράς ρεύματος

Στόχος, η προστασία των καταναλωτών από τις απότομες και έντονες αυξήσεις των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην προστασία των καταναλωτών από τις απότομες μεταβολές των τιμών ορυκτών καυσίμων, που αυξάνουν εξίσου απότομα τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, στοχεύει η Kομισιόν μέσω του πακέτου προτάσεων που ετοιμάζει για την αναδιαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

Βασικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με το Reuters, είναι η αποφυγή φαινομένων όπως αυτό της περυσινής χρονιάς, όταν οι διακοπές ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη οδήγησαν τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, αυξάνοντας τους λογαριασμούς στα νοικοκυριά και οδηγώντας επιχειρήσεις σε κλείσιμο.

Στη δημόσια διαβούλευση για την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας που ξεκίνησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παραθέτει διάφορες επιλογές για την αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες θα πωλούν ηλεκτρική ενέργεια, ως μέρος της συνολικής μεταρρύθμισης της αγοράς που θα προτείνει τον ερχόμενο Μάρτιο.

«Πρέπει να σχεδιάσουμε την αγορά ενέργειας προσαρμοσμένη στο μέλλον, επιτρέποντας στον καθένα να απολαμβάνει τα οφέλη της οικονομικά προσιτής καθαρής ενέργειας», δήλωσε η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον.

Στους στόχους της Ε.Ε. περιλαμβάνεται η επέκταση της αξιοποίησης μακροπρόθεσμων συμβολαίων που επιτρέπουν στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής να προσφέρουν σταθερές τιμές, όπως τα «συμβόλαια επί της διαφοράς» (contracts for difference – CFD) και οι συμβάσεις αγοράς ενέργειας (power purchasing agreement – PPA). Η επέκταση αυτών των συμβολαίων θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «ανάχωμα μεταξύ των λογαριασμών που πληρώνουν οι καταναλωτές και των ευμετάβλητων τιμών στη βραχυπρόθεσμη αγορά ενέργειας, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αυτό θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσω της υιοθέτησης συγκεκριμένων κανόνων για τα CFD σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφήνοντας στις εθνικές κυβερνήσεις τις αποφάσεις σχετικά με το αν αυτά θα αξιοποιηθούν, ή ακόμη και επιβάλλοντας στις νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις να υπογράψουν CFD. Στο τραπέζι βρίσκονται και πιο ριζικά μέτρα, όπως το να επιτραπεί στις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλουν CFD σε μονάδες που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, αν και αυτό, σύμφωνα με την Ε.Ε., μπορεί να αυξήσει την αβεβαιότητα, που θα αποτρέψει επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή