Το πράσινο σχέδιο της Lamda για φθηνότερο ρεύμα στα κτίριά της

Το πράσινο σχέδιο της Lamda για φθηνότερο ρεύμα στα κτίριά της

Ενεργειακή αναβάθμιση εμπορικών κέντρων και επενδύσεις 500 εκατ. σε ΑΠΕ

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διαδικασία εντατικοποίησης του επενδυτικού της προγράμματος στον τομέα της πράσινης ενέργειας μέσω ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας), αλλά και στις ενεργειακές αναβαθμίσεις υφιστάμενων ακινήτων, βρίσκεται η Lamda Development, θέλοντας να εξασφαλίσει φθηνότερα κόστη για την κάλυψη των αναγκών των κτιρίων της όσο το δυνατόν ταχύτερα. Σύμφωνα με την εισηγμένη, κατά τη διάρκεια του 2022 και λαμβάνοντας υπόψη και το νεοαποκτηθέν ακίνητο Designer Outlet Athens (πρώην εκπτωτικό κέντρο McArthurGlen), υπολογίζεται ότι το ενεργειακό κόστος των ακινήτων του ομίλου ανήλθε σε 6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία της Lamda Development σημειώνεται ότι, κατά το εννεάμηνο του 2022, το κόστος ήταν αυξημένο κατά 1,9 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών ενέργειας και της υψηλότερης κατανάλωσης ενέργειας στα εμπορικά κέντρα, λόγω του ότι το 2021 τα εν λόγω ακίνητα είχαν μείνει κλειστά για συνολικό διάστημα τριών μηνών. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη νέου συμβολαίου μεταβλητής τιμολόγησης ενέργειας, διάρκειας έξι μηνών, το οποίο αντικατέστησε προγενέστερο συμβόλαιο με «κλειδωμένες» τιμές ενέργειας, το οποίο έληξε τον Απρίλιο του 2022. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά κοινόχρηστους χώρους, που αναλαμβάνουν κυρίως οι μισθωτές / καταστηματάρχες.

Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση του ομίλου της Lamda Development αναμένεται να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες για υλοποίηση πράσινων ενεργειακών επενδύσεων σε υφιστάμενα επιλέξιμα ακίνητα του χαρτοφυλακίου του. Ηδη στο The Mall Athens έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα παρεμβάσεων για την ευρύτερη ανακαίνισή του, που θα περιλαμβάνει τόσο εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης όσο και διαφοροποίηση του μείγματος των χρήσεων, αυξάνοντας την επιφάνεια των εμπορικών καταστημάτων και μειώνοντας εκείνη του τομέα της εστίασης και της ψυχαγωγίας.

Το ενεργειακό κόστος των ακινήτων του ομίλου κατά το 2022 ανήλθε στα 6 εκατ. ευρώ.

Η εξαγορά

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ήδη η τοποθέτηση κεφαλαίων στον τομέα των ΑΠΕ, όπου η Lamda έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ έως το 2026. Πρόσφατα η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία για την εξαγορά της R Energy 1 Holding. Αρχικά θα αποκτηθεί ποσοστό 20%, ενώ η Lamda διατηρεί δικαίωμα για την απόκτηση επιπλέον ποσοστού 30,1% ή συνολικά 50,1% της εν λόγω εταιρείας της οικογένειας Ρόκα. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη θα επενδύσει ποσό 5 εκατ. ευρώ για την απευθείας απόκτηση του 20% της R Energy 1 Holding, ενώ επιπλέον 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν μέσω της κάλυψης από τη Lamda Development ενός μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ και τριετούς διάρκειας, που θα εκδώσει η εταιρεία ΑΠΕ. Κατά τη μετατροπή τού εν λόγω δανείου η Lamda (μέσω της θυγατρικής της, Lamda Energy Investments) θα έχει το δικαίωμα να αυξήσει το ποσοστό της στην R Energy 1 Holding σε 50,1%.

Η R Energy 1 Holding διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο από 80 φωτοβολταϊκά πάρκα, ισχύος 44 MW, ενώ αναπτύσσει κι ένα αιολικό πάρκο ισχύος 16,4 MW. Εντός του 2023, η εγκατεστημένη ισχύς της R Energy 1 Holding θα ανέλθει σε 60,4 MW, από 19,4 MW που είναι σήμερα. Μάλιστα στα επόμενα τρία χρόνια το νούμερο αυτό θα αυξηθεί σε 140 MW, καθώς σχεδιάζεται η ανάπτυξη πρόσθετων έργων ΑΠΕ αλλά και έργων αποθήκευσης ενέργειας.

Με τις ανάγκες της Lamda να πολλαπλασιάζονται σε μερικά χρόνια, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί τα πρώτα μεγάλα κτίρια στο Ελληνικό, είναι σαφές ότι η επένδυση στις ΑΠΕ συνιστά μια λογική επιλογή. Πέραν της μείωσης του ενεργειακού κόστους, τέτοιες επενδύσεις επιτυγχάνουν επίσης τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα της εταιρείας κι ενισχύουν τις επιδόσεις της στον τομέα του ESG (περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή