Τα πράγματα αλλάζουν σταδιακά για το διεθνές στάτους κβο των τραπεζών, διότι έως έναν βαθμό τα πλούσια κρατικά επενδυτικά ταμεία των χωρών της Μέσης Ανατολής θέλουν να τη μετατρέψουν σε παγκόσμιο οικονομικό και επιχειρηματικό κέντρο, όπως αναφέρει σχετικά σε εκτενές του ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οταν η Credit Suisse, ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ και οι πλουσιότεροι επιχειρηματίες της Νοτιοανατολικής Ασίας προσπαθούσαν να αντλήσουν κεφάλαια για τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες το 2022, δεν στράφηκαν προς τη Γουόλ Στριτ, όπως θα περίμενε κανείς κατά τα ειωθότα, αλλά προς τη Μέση Ανατολή. Δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετώπισαν οι αγορές πέρυσι, τα κρατικά επενδυτικά ταμεία αποτέλεσαν την «όαση της επενδυτικής ερήμου». Η δραστική αύξηση των τιμών ενέργειας αύξησε τον πλούτο που διαχειρίζονται τα ταμεία αυτά σε επίπεδα άνω των 3,5 τρισ. δολαρίων, κάτι που ξεπερνάει το ΑΕΠ της βρετανικής οικονομίας. Τώρα πια, τα ιδρύματα αυτά χρηματοδοτούν ορισμένα από τα μεγαλύτερα πακέτα διάσωσης, επενδύσεων και εξαγορών.
Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg, ένας από τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Μέσης Ανατολής, η First Abu Dhabi Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, εξέταζε πρόταση εξαγοράς της Standard Chartered, της οποίας η κεφαλαιοποίηση υπερβαίνει τα 20 δισ. δολάρια. Η δε μεγαλύτερη τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, Saudi National Bank, από την πλευρά της, έχει γίνει η μεγαλύτερη μέτοχος της Credit Suisse, ενώ ο Σαμ Μπάνκμαν-Φράιντ είχε επισκεφθεί πρόσφατα τα ΗΑΕ σε μια απέλπιδα προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων για την πτωχευμένη πια πλατφόρμα του με συναλλαγές ψηφιακών νομισμάτων, FTX. Tην ίδια στιγμή, ο Ινδός πλουσιότερος επιχειρηματίας της Νοτιοανατολικής Ασίας, Γκαουτάμ Αντάνι, έχει προσεγγίσει αυτά τα κρατικά επενδυτικά ταμεία με απώτερο στόχο την άντληση κεφαλαίων της τάξεως των 5 δισ. δολαρίων για την ενίσχυση της αυτοκρατορίας του και τη μείωση του επιπέδου μόχλευσής της. Ο Μούκες Αμπάνι, βαθύπλουτος και αυτός, φαίνεται πως ακολουθεί την ίδια στρατηγική, προσπαθώντας να προσελκύσει επενδύσεις στις εταιρείες ενέργειας των ομίλων του. Κατά το παρελθόν έτος τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μ. Ανατολής διοχέτευσαν 89 δισ. δολάρια σε επενδύσεις, ήτοι υπερδιπλάσια από το 2021, σύμφωνα με δεδομένα της Global SWF. Τα 51,6 δισ. δολάρια εξ αυτών προορίζονταν για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Παρά τα ιλιγγιώδη αυτά ποσά, υπάρχουν τεράστια κεφάλαια τα οποία παραμένουν αναξιοποίητα. Τα στελέχη του κρατικού ταμείου της Σ. Αραβίας (Public Investment Fund), το οποίο διαχειρίζεται κεφάλαια 620 δισ. δολαρίων, ήδη δέχεται σημαντικές πιέσεις από τον πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος θέλει να απεξαρτήσει την οικονομία της χώρας από το πετρέλαιο. Στην Ντόχα, η Qatar Investment Authority των 450 δισ. δολαρίων, μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, αναζητεί νέες διεθνείς ευκαιρίες.
Κατά το 2022 τα κρατικά επενδυτικά ταμεία της Μ. Ανατολής διοχέτευσαν 89 δισ. δολ. σε επενδύσεις, εκ των οποίων τα 51,6 δισ. προορί- ζονταν για Ευρώπη και Βόρεια Αμερική.
Τα προηγούμενα χρόνια οι επενδυτές της Μέσης Ανατολής είχαν προχωρήσει στην εξαγορά λαμπερών περιουσιακών στοιχείων, όπως οι ποδοσφαιρικές ομάδες Μάντσεστερ Σίτι και Παρί Σεν Ζερμέν, τα πολυτελή πολυκαταστήματα Harrods του Λονδίνου και ακίνητα στο Μανχάταν. Αυτή τη φορά οι ίδιοι επενδυτές έχουν εξειδικεύσει τη στρατηγική τους προσέγγιση, χρησιμοποιώντας τον απύθμενο πλούτο τους για να αποκτήσουν μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας οικονομίας, να ενισχύσουν τον γεωπολιτικό τους ρόλο και να διαφοροποιήσουν την οικονομική τους δραστηριότητα. Τέλος, τα κρατικά ταμεία ενισχύθηκαν σημαντικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε, γεννώντας κέρδη 1 δισ. δολαρίων σε ημερήσια βάση από τις εξαγωγές πετρελαίου.