Τρία «καμπανάκια» από ΙΟΒΕ για το 2023

Πληθωρισμός, διεύρυνση εμπορικού ελλείμματος και υψηλή ανεργία τα μεγάλα «αγκάθια» της οικονομίας

2' 15" χρόνος ανάγνωσης

Τρία προειδοποιητικά «καμπανάκια» χτύπησε το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, διά στόματος του γενικού διευθυντή του, καθηγητή Νίκου Βέττα, κατά τη χθεσινή παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσής του για την ελληνική οικονομία: για τον πληθωρισμό, που είναι λίγο υψηλότερος του μέσου όρου της Ευρωζώνης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, του οποίου το έλλειμμα διευρύνεται και την ανεργία, που εκτιμάται ότι δύσκολα θα σπάσει το φράγμα του 10%.

Ανάπτυξη 1,6%

Το ΙΟΒΕ αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για το ΑΕΠ, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο και έτσι τώρα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 5,2% για το 2022, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για 6% και 1,4% για το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για 1,6%. Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυσή του, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του 2022 ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα της κατανάλωσης, η οποία εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 7,7%, παρά τον πληθωρισμό, το 2023 κινητήριος δύναμη προβλέπεται να είναι οι επενδύσεις, που εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 8,5%. Η κατανάλωση το 2023 εκτιμάται ότι θα προσγειωθεί σε ρυθμό μεταβολής 0,8%. Ο κ. Βέττας τόνισε ότι «η οικονομία μπορεί να τρέξει πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης», καθώς «το συσσωρευμένο δυναμικό της είναι μεγαλύτερο». Από την άλλη, εξαγωγές και επενδύσεις δέχονται πιέσεις λόγω της επιβράδυνσης στην Ευρώπη.

Πληθωρισμός 4%

Ελαφρώς προς τα κάτω αναθεώρησε το ΙΟΒΕ και τις προβλέψεις του για τον πληθωρισμό. Εκτιμά ότι θα είναι 4% φέτος, λόγω μείωσης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων, έναντι προηγούμενης πρόβλεψής του για 4,2% και έναντι κυβερνητικής πρόβλεψης για 5%, ενώ για το 2022 εκτιμά ότι θα κλείσει στο 9,6%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 9,7%.

Μιλώντας για τον πληθωρισμό, ο κ. Βέττας είπε ότι ενώ ένα χαμηλό ποσοστό της τάξης του 1,5%-2% είναι επιθυμητό γιατί συμβάλλει στην αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, το υψηλότερο ποσοστό πλήττει το εισόδημα και παράλληλα –στον βαθμό που υπερβαίνει τον πληθωρισμό των εμπορικών μας εταίρων– πλήττει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. «Θα θέλαμε να τρέχουν οι άλλοι ταχύτερα στον πληθωρισμό», είπε. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, ο δείκτης αποπληθωρισμού των εξαγωγών είναι πολύ υψηλός, με την πίεση των τιμών να είναι σταθερά μεγαλύτερη στις εξαγωγές σε σύγκριση με τις εισαγωγές.

Στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, το έλλειμμα την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου έφθασε τα 13,6 δισ. ευρώ, ενώ σε κυλιόμενη 12μηνη βάση έφθασε το 9,3% του ΑΕΠ. «Η τάση για διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος, καθώς υπάρχει μεγέθυνση, αντανακλά σχετικά χαμηλή ανταγωνιστικότητα», σχολίασε ο κ. Βέττας.

«Για τη χώρα μας, οι βουλευτικές εκλογές σε λίγους μήνες είναι σημαντικές για τη σταθερότητα, που θα επιτρέψει σημαντικές επενδύσεις, αλλά και τη διαμόρφωση μεσοπρόθεσμης πολιτικής που θα μπορεί να συνδυάσει δύο επιθυμητά χαρακτηριστικά: σοβαρότητα σε ένα επικίνδυνο περιβάλλον και πρόθεση για μεταρρυθμιστικές τομές», είπε ο κ. Βέττας.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT