Χρηματιστήριο: Προσπάθησε, αλλά δεν «κράτησε» τις 1.000 μονάδες

Χρηματιστήριο: Προσπάθησε, αλλά δεν «κράτησε» τις 1.000 μονάδες

Οριακά κάτω από το επίπεδο-ορόσημο, αν και ενδοσυνεδριακά έσπασε το φράγμα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξιοσημείωτη ήταν η προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κρατήσει το ορόσημο των 1.000 μονάδων, το οποίο και έσπασε ενδοσυνεδριακά συναντώντας το πρώτη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2014. Ωστόσο, όπως αναμενόταν, το επίπεδο αυτό έφερε κάποιους πωλητές στο προσκήνιο οι οποίοι θέλησαν να ρευστοποιήσουν τα σημαντικά βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να καταγράψει (μικρές) απώλειες στο κλείσιμο.

Ετσι, το Χ.Α. έχασε την (πρώτη) μάχη αλλά σίγουρα όχι τον πόλεμο με το τετραψήφιο επίπεδο στην προσπάθειά του να κλείσει ο κύκλος κρίσης και αναταραχών που άνοιξε πριν από οκτώ χρόνια –με το φάντασμα του Grexit να στοιχειώνει την αγορά και την οικονομία– και αναμένεται να συνεχιστεί, με τη βοήθεια φυσικά και του διεθνούς κλίματος.

Οι εγχώριοι αναλυτές, πάντως, αν και είναι θετικοί γενικότερα, συστήνουν προσοχή καθώς τα υψηλά οκταετίας είναι λογικό, όπως επισημαίνουν, να φέρουν και διορθώσεις. Η Depolas Investment Services τοποθετεί έτσι το εύρος των εκτιμώμενων τιμών για τον Γ.Δ. το επόμενο διάστημα μεταξύ των 1.030 και 930 μονάδων εν αναμονή και των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου των εισηγμένων.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,39% στις 993,91 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.004,95 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 93,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,59% στις 2.406,64 μονάδες, στο +0,76% και στις 1.524,18 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με πτώση 1,59% στις 735,98 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,39% στις 993,91 μονάδες, με υψηλό ημέρας τις 1.004,95 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν Βιοχάλκο, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΟΛΠ με κέρδη 3,01%, 2,36% και 2,11%, αντίστοιχα, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες εμφάνισε η Ελλάκτωρ με «βουτιά» 6,55%, ακολούθησαν με πτώση 3,04% η Quest, στο -2,42% η Eurobank και στο -2,13% η Σαράντης, και με απώλειες άνω του 1% οι Aegean, Πειραιώς, HELLENiQ Energy, Titan, Alpha Bank και ΔΕΗ.

Το ελληνικό χρηματιστήριο κινείται συγχρονισμένα με τις διεθνείς αγορές, ενώ ο ημερήσιος τζίρος ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ., με τον Γ.Δ. να δοκιμάζει το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, σημειώνει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ο ενάρετος κύκλος της αγοράς, στο πλαίσιο του οποίου η συμμετοχή του επενδυτικού κοινού διευρύνεται και το ενδιαφέρον του επεκτείνεται καθημερινά σε περισσότερους τίτλους, είναι σε εξέλιξη, όπως υπογραμμίζει.

Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτή η εντυπωσιακή κίνηση του τελευταίου διαστήματος είναι και δικαιολογημένη.

Οπως τονίζει ο κ. Τζάνας, παρά το γεγονός ότι «η πορεία στην ομίχλη» συνιστά το σκηνικό που διατηρείται, συντρέχουν λόγοι που μπορούν να αξιολογηθούν θετικά για τις αγορές: το περιβάλλον μείωσης του πληθωρισμού συνεχίζεται για την ελληνική οικονομία με την προσδοκία περαιτέρω μεγάλης μείωσης των τιμών στο ρεύμα τον Φεβρουάριο αλλά και στα τρόφιμα μετά τον Δεκέμβριο, ενώ εδραιώνεται η πεποίθηση πως το 2023 θα είναι έτος ουσιαστικής βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας των τραπεζών. Παράλληλα, τα υφιστάμενα επενδυτικά προγράμματα και η πιθανολογούμενη συνέχιση της θετικής πορείας του τουρισμού και το 2023 διαμορφώνουν την εκτίμηση για ρυθμό μεγέθυνσης τουλάχιστον 2% του ΑΕΠ κατά το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή