Ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα από Energean

Ερευνητική γεώτρηση στη Ζίτσα από Energean

Στη Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στην κοινότητα Γιουργάνιτσα και σε βάθος περίπου 3,5 χλμ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετά 22 χρόνια γεώτρηση στην Ηπειρο και η 17η στην ιστορία της περιοχής

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ζίτσα του νομού Ιωαννίνων και συγκεκριμένα στην κοινότητα Γιουργάνιτσα και σε βάθος περίπου 3,5 χλμ. θα πραγματοποιηθεί η πρώτη μετά 22 χρόνια γεώτρηση στην Ηπειρο και η 17η στην ιστορία της περιοχής. Η Energean, έχοντας δαπανήσει ήδη 46 εκατ. ευρώ στη διάρκεια της σεισμικής έρευνας το διάστημα 2018-2019 σε έξι δήμους της Ηπείρου, δρομολογεί τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης, εκτιμώμενου προϋπολογισμού 35 εκατ. ευρώ, που βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) θα πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2023. Στο πλαίσιο αυτό, η ανάδοχος εταιρεία του εντοπισμένου από την British Gas το 1999 κοιτάσματος έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τη Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ). Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της εκτέλεσης της ερευνητικής γεώτρησης θα απασχοληθούν περίπου 150 εργαζόμενοι μιας σειράς ειδικοτήτων, όπως μηχανικοί, γεωλόγοι – γεωφυσικοί, τοπογράφοι, μελετητές, χειριστές μηχανημάτων, τεχνικοί, οδηγοί, μεταφορείς υλικών, προσωπικό φύλαξης, εργάτες κ.ά., οι οποίοι, πέραν του απολύτως εξειδικευμένου προσωπικού, θα αναζητηθούν στο ντόπιο εργατικό δυναμικό. Επιπλέον, η αγορά της περιοχής θα ωφεληθεί σημαντικά από τις αγορές δομικών και κατασκευαστικών υλικών, καθώς και από την προμήθεια αγαθών (λ.χ. διατροφή, καύσιμα, ατομικός εξοπλισμός κ.λπ.) και την παροχή υπηρεσιών (διαμόρφωση χωροταξίου, εκσκαφές, ενοικιάσεις για στέγαση, συντηρήσεις, επιδιορθώσεις κ.ά.).

Η ΜΠΚΕ αφορά αποκλειστικά τη διενέργεια της ερευνητικής γεώτρησης, η οποία θα είναι η 17η που πραγματοποιείται στην ιστορία της Ηπείρου και η πρώτη έπειτα από 22 χρόνια, μετά την ανεπιτυχή γεώτρηση «Δήμητρα» στο Καλπάκι. Πρόκειται δε για την 21η γεώτρηση ή γεωτρητική παρέμβαση που έχει εκτελέσει η Energean συνολικά στην Ελλάδα χωρίς οποιοδήποτε περιβαλλοντικό ή άλλο πρόβλημα σχετιζόμενο με τη λοιπή οικονομική δραστηριότητα και καθημερινότητα της περιοχής, στην οποία ακμάζουν ιδιαίτερα ο τουρισμός και η αλιεία. Οι γεωτρήσεις που έχουν προηγηθεί εκτελέστηκαν σε βάθος μεταξύ 750 και 4.300 μέτρων, περίπου, ενώ η Ηπειρος-1 θα φτάσει σε βάθος περίπου 3,5 χλμ., στην κοινότητα Γιουργάνιστα του Δήμου Ζίτσας και σε απόσταση σχεδόν 2 χιλιομέτρων από τον πλησιέστερο οικισμό.

Θα πραγματοποιηθεί στην κοινότητα Γιουργάνιτσα και σε βάθος περίπου 3,5 χλμ.

Το γήπεδο του έργου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Energean, απέχει πάνω από 8 χλμ. από οποιαδήποτε περιοχή Νatura, πάνω από 17 χλμ. από οποιοδήποτε εθνικό πάρκο, πάνω από 11 χλμ. από οποιοδήποτε καταφύγιο άγριας ζωής, πάνω από 16 χιλ. από οποιοδήποτε αισθητικό δάσος, ενώ βρίσκεται σε πολύ μεγάλη απόσταση από οποιονδήποτε προστατευόμενο υγρότοπο Ramsar.

Η προετοιμασία του χώρου για την έναρξη της γεώτρησης θα απαιτήσει παρεμβάσεις στην οδοποιία για 84 ημέρες. Η συνολική διάρκεια υλοποίησης του έργου ανέρχεται σε περίπου 12 μήνες.

Σε περίπτωση ανακάλυψης και εν συνεχεία επιβεβαίωσης και αποτίμησης εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος, η Energean θα δηλώσει την εκμεταλλευσιμότητά του και θα προχωρήσει στην κατάρτιση σχεδίου ανάπτυξης και περιβαλλοντικής προστασίας, το οποίο θα υποβάλει προς έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Για το σύνολο των εργασιών που θα απαιτηθούν στη συνέχεια θα καταρτισθούν και θα υποβληθούν προς διαβούλευση αυτοτελείς μελέτες περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων. Σε περίπτωση μη ανακάλυψης, η έκταση θα αποκατασταθεί πλήρως στη σημερινή μορφή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή