Startups: Η Αθήνα δεν είναι πλέον μονόδρομος

Startups: Η Αθήνα δεν είναι πλέον μονόδρομος

H Αθήνα συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα του οικοσυστήματος των startups συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων, ωστόσο η πρωτεύουσα δεν συνιστά πλέον μονόδρομο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Αθήνα συνεχίζει να κρατάει τα σκήπτρα του οικοσυστήματος των startups συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό των νεοφυών επιχειρήσεων, ωστόσο η πρωτεύουσα δεν συνιστά πλέον μονόδρομο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη μετατρέπονται τα τελευταία χρόνια σε πόλο έλξης όχι μόνο για τις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά και για πολυεθνικές εταιρείες που αναπτύσσουν τεχνολογία σε αυτές τις περιοχές. Σύμφωνα με τα συμπέρασμα μελέτης που συνέταξε η Ιωάννα-Σαπφώ Πεπελάση, ομότιμη καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αξιολογώντας τα δεδομένα όπως αυτά καταγράφονται στο Regional Innovation Scoreboard και στην πλατφόρμα του Elevate Greece, από τις περίπου 664 νεοφυείς επιχειρήσεις που ήταν εγγεγραμμένες στο εθνικό μητρώο νεοφυών επιχειρήσεων μέχρι τον Νοέμβριο του 2022, οι 454 βρίσκονται στην Αττική, με την Κεντρική Μακεδονία (92) και την Κρήτη (42) να ακολουθούν.

Αν και παραμένει κυρίαρχη στις καινοτόμες επιχειρήσεις, η Κεντρική Μακεδονία και η Κρήτη κερδίζουν έδαφος.

Η Αθήνα αποτελεί τόπο συγκέντρωσης νεοφυών επιχειρήσεων καθώς το 68% του συνόλου των startups στην Ελλάδα βρίσκεται στην πρωτεύουσα. Δεύτερη σε σπουδαιότητα έρχεται η Κεντρική Μακεδονία με 14%, τρίτη η Κρήτη με 6% και τέταρτη η Δυτική Ελλάδα που προσελκύει το 3% του συνόλου των νεοφυών επιχειρήσεων της χώρας. Υπάρχουν βέβαια και περιφέρειες με λιγότερες από δέκα startups. Ανάμεσα σε αυτές είναι η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ηπειρος, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, η Δυτική Μακεδονία, τα Ιόνια Νησιά και η Πελοπόννησος. Οι επιστήμες ζωής (med tech, bio tech), το περιβάλλον (energy-green tech) αλλά και ο κλάδος της φιλοξενίας και του τουρισμού αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλείς κλάδους, καθώς σε αυτούς δραστηριοποιείται περίπου το 30% των εγγεγραμμένων επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τη μεταποίηση, την οποία οι χώρες της Δύσης επαναφέρουν ως σημαντικό στοιχείο στην ατζέντα τους για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, μόλις 35 νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα. Παράλληλα, η μελέτη επισημαίνει πως πολλές εταιρείες έχουν ιδρυθεί με ίδια κεφάλαια, ενώ λιγότερες από τις μισές, τουλάχιστον στα πολύ πρώιμα στάδια ανάπτυξης, έχουν δεχθεί εξωτερική χρηματοδότηση.

Η Αθήνα δεν διατηρεί τα «ηνία» του οικοσυστήματος μόνο εξαιτίας του αριθμού των startups που συγκεντρώνονται στην περιοχή. Αποτελεί και κέντρο για πολλούς οργανισμούς που στηρίζουν τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, από τις 27 θερμοκοιτίδες (χώρος για την ανάπτυξη των startups), η πλειονότητα βρίσκεται στην Αθήνα, οκτώ έχουν έδρα στη Θεσσαλονίκη, δύο στην Πάτρα, μία στην Κρήτη, μία στα Τρίκαλα, άλλη μία στη Λάρισα και μία στη Λέσβο. Παράλληλα, από τους 30 επιταχυντές για την ανάπτυξη των startups μόλις τέσσερις βρίσκονται εκτός Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή