Απεργία εργαζομένων στην Amazon Βρετανίας

Απεργία εργαζομένων στην Amazon Βρετανίας

Στην πρώτη τους απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες του κολοσσού υψηλής τεχνολογίας Amazon στη Βρετανία

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πρώτη τους απεργία κατέβηκαν οι εργαζόμενοι στις αποθήκες του κολοσσού υψηλής τεχνολογίας Amazon στη Βρετανία. Κύριος μοχλός της κινητοποίησής τους είναι η αύξηση μόλις 5% στους μισθούς τους, την οποία χαρακτηρίζουν εμπαιγμό, αλλά και οι συνθήκες εργασίας. Και, όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «τα ρομπότ στις αποθήκες έχουν καλύτερη αντιμετώπιση», σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC και του moneyreview.gr. Περίπου 300 άτομα απείχαν από την εργασία τους στην αποθήκη της Amazon στο Κόβεντρι σε σύνολο 1.000 εργαζομένων. Το προσωπικό του αμερικανικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου διαμαρτύρεται για την αύξηση της μισής λίρας, που έλαβαν το καλοκαίρι και η οποία έφερε το ωρομίσθιό τους στις 10,5 λίρες. Αυτή η αύξηση του 5% είναι χαμηλότερη από τον πληθωρισμό στη Βρετανία, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, ζητώντας από τον τεχνολογικό γίγαντα, τον οποίο ίδρυσε ο μεγιστάνας Τζεφ Μπέζος, ωρομίσθιο τουλάχιστον 15 λιρών. Σημειώνεται πως τον μήνα Δεκέμβριο στο Ηνωμένο Βασίλειο ο δείκτης του πληθωρισμού είχε εκτιναχθεί στο 10,5%.

Διαμαρτύρονται για τη χαμηλή αύξηση στους μισθούς τους και τις κακές συνθήκες εργασίας.

Παράλληλα, ζητούν καλύτερες συνθήκες δουλειάς, εκφράζοντας ανησυχίες για τις πολλές ώρες εργασίας, τα υψηλά ποσοστά τραυματισμών και εργατικών ατυχημάτων, καθώς και τον αδυσώπητο ρυθμό εργασίας. Οπως διευκρινίζουν, η παραγωγικότητά τους βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση μέσω τεχνικών μέσων. Η Amazon απαντάει ότι διαθέτει ένα σύστημα τέτοιο, το οποίο «αναγνωρίζει τις σπουδαίες επιδόσεις» και «ενθαρρύνει τη συμβουλευτική, ώστε να βοηθάει τους υπαλλήλους να βελτιώνονται, εάν δεν έχουν επιτύχει τους στόχους για τις επιδόσεις τους». Ομως, μέλη του σωματείου GMB, που μίλησαν στο BBC, είπαν ότι αυτό δεν ισχύει. Οπως εξήγησαν, ακόμη και ένα διάλειμμα για τουαλέτα μπορεί να προκαλέσει ερωτήσεις από τον προϊστάμενο. Οι υπάλληλοι αυτοί σκανάρουν τα προϊόντα που αποστέλλονται από την αποθήκη, επομένως εάν κάποιος σταματήσει να σκανάρει για διάστημα πέραν των λίγων λεπτών, αυτό φαίνεται στο σύστημα της Amazon. Αυτά τα λεπτά προστίθενται σε κάθε βάρδια, με αποτέλεσμα στο τέλος της ημέρας ένας προϊστάμενος να ρωτήσει, για παράδειγμα: «Σήμερα είχες 34 λεπτά κενού χρόνου. Τι έκανες;». Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην απεργία δηλώνουν πως θέλουν ο κόσμος να γνωρίζει τι συμβαίνει στο παρασκήνιο, κάθε φορά που κάνει μια παραγγελία στην Amazon. Εκπρόσωπος της εταιρείας είπε στο CNBC ότι στην απεργία συμμετείχε μόλις το 1% του προσωπικού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι η αμοιβή των εργαζομένων στις αποθήκες έχει αυξηθεί κατά 29% από το 2018 και η εταιρεία καταβάλλει και το έκτακτο ποσό των 500 λιρών στους υπαλλήλους της ως βοήθημα για την ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη της Amazon παγκοσμίως εκτινάχθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ο κόσμος στράφηκε στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Ανάμεσα στο 2019 και το 2020 τα κέρδη της σχεδόν διπλασιάστηκαν στα 21,3 δισ. δολάρια και μετά αυξήθηκαν ξανά τον επόμενο χρόνο στα 33,3 δισ. δολάρια. Τέλος, κι ενώ οι οικονομίες επανεκκινούν, η ζήτηση επιβραδύνεται λόγω πληθωρισμού και αβεβαιότητας και η Amazon, η οποία έκανε χιλιάδες προσλήψεις μετά το 2019, απολύει τώρα 18.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή