Οι προσπάθειες για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής υποχρεώνουν τις χώρες σε όλο τον κόσμο να υιοθετήσουν αναφανδόν διαφορετικές πολιτικές προς τη βιομηχανία και το εμπόριο, προκαλώντας συγκρούσεις μεταξύ τους. Αυτές οι νέες διαμάχες για τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης ασκούν πιέσεις στις διεθνείς συμμαχίες και στο παγκόσμιο εμπορικό σύστημα, προαναγγέλλοντας ένα μέλλον στο οποίο οι πολιτικές για την αποτροπή της περιβαλλοντικής καταστροφής θα μπορούσαν επίσης να οδηγήσουν σε συχνότερους διασυνοριακούς εμπορικούς πολέμους. Τους τελευταίους μήνες οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν προτείνει ή έχουν εισαγάγει επιδοτήσεις, δασμούς και άλλες πολιτικές με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια. Οι υποστηρικτές τους διατείνονται πως οι κυβερνήσεις πρέπει να κινηθούν επιθετικά για να επεκτείνουν τις πηγές καθαρότερης ενέργειας και να τιμωρήσουν όσους εκπέμπουν τους περισσότερους αέριους ρύπους, προσδοκώντας να αποφευχθεί η καταστροφή.
Οσοι εναντιώνονται στα μέτρα λένε ότι αυτές οι πολιτικές συχνά θέτουν ξένες χώρες και εταιρείες σε μειονεκτική θέση, διότι οι κυβερνήσεις επιδοτούν τις δικές τους βιομηχανίες ή επιβάλλουν νέους δασμούς σε ξένα προϊόντα. Οι πολιτικές απομακρύνονται από ένα στάτους κβο στο εμπόριο που ίσχυε εδώ και πολλά χρόνια, και στο οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη συχνά ένωναν τις δυνάμεις τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για να προσπαθήσουν να καταρρίψουν τα εμπόδια και να ενθαρρύνουν τις χώρες να μεταχειρίζονται τα προϊόντα τους πιο ισότιμα για να τονώσουν τις διεθνείς συναλλαγές.
Τώρα, οι νέες πολιτικές φέρνουν αντιμέτωπους στενούς συμμάχους, διευρύνοντας τα ρήγματα σε ένα ήδη εύθραυστο σύστημα διακυβέρνησης του παγκόσμιου εμπορίου. «Η κλιματική κρίση απαιτεί οικονομικό μετασχηματισμό σε κλίμακα και ταχύτητα, που η ανθρωπότητα δεν έχει επιχειρήσει ποτέ στα 5.000 χρόνια της γραπτής Ιστορίας μας», δήλωσε ο Τοντ Τακερ, διευθυντής βιομηχανικής πολιτικής και εμπορίου στο Ινστιτούτο Ρούζβελτ, ο οποίος είναι υπέρμαχος ορισμένων από τα μέτρα. Το τρέχον σύστημα του παγκόσμιου εμπορίου διοχετεύει δεκάδες εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια με καναπέδες, ρούχα και ανταλλακτικά αυτοκινήτων από ξένα εργοστάσια στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο, συχνά σε εκπληκτικά χαμηλές τιμές. Αυτές οι τιμές, όμως, δεν συνεκτιμούν την περιβαλλοντική βλάβη που προκαλείται από τα μακρινά εργοστάσια παραγωγής ή από τα πλοία και τα αεροπλάνα μεταφοράς των προϊόντων. Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι απαιτούνται περισσότερα για να αποθαρρυνθεί το ρυπογόνο εμπόριο. Ειδικά οι πρώτοι θέλουν να μειώσουν την επικίνδυνη εξάρτηση από την Κίνα, ιδίως για υλικά αναγκαία της μετάβασης, όπως ηλιακούς συλλέκτες και μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν εφαρμόζει γενναιόδωρες επιδοτήσεις για να δώσει κίνητρα στην παραγωγή τεχνολογίας καθαρής ενέργειας, όπως εκπτώσεις φόρου για αγορά πράσινων οχημάτων αμερικανικής κατασκευής, και σε εταιρείες κατασκευής νέων εγκαταστάσεων για εξοπλισμό ηλιακής και αιολικής ενέργειας. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης ελπίζουν πως η κλιματική μετάβαση θα μπορούσε να είναι ευκαιρία για συνεργασία με τους συμμάχους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής έχει προκαλέσει ρήξη. Ο βασικός λόγος της διαμάχης ήταν οι νέες εκπτώσεις φόρου για εξοπλισμό καθαρής ενέργειας και οχήματα αμερικανικής κατασκευής.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν το μέτρο «δολοφόνο εργασίας» και εξέφρασαν φόβους ότι θα χάσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά νέες επενδύσεις σε μπαταρίες, πράσινο υδρογόνο, χάλυβα και άλλες βιομηχανίες. Προ ημερών, και ως απάντηση στην Ουάσιγκτον, στελέχη της Ε.Ε. άρχισαν να περιγράφουν το δικό τους σχέδιο για επιδότηση των βιομηχανιών πράσινης ενέργειας – μια κίνηση που οι επικριτές της φοβούνται ότι θα κάνει τον κόσμο να ολισθήσει σε έναν δαπανηρό και αναποτελεσματικό «πόλεμο επιδοτήσεων».
Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr