RWE και ΔΕΗ ξεκινούν την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων

RWE και ΔΕΗ ξεκινούν την κατασκευή πέντε φωτοβολταϊκών έργων

Προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ η επένδυση στη Δυτική Μακεδονία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατασκευή των πρώτων πέντε φωτοβολταϊκών έργων συνολικής ισχύος 210 MW προχωρούν RWE και ΔΕΗ, μέσω της κοινής τους εταιρείας ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή στην οποία συμμετέχουν με ποσοστό 51% και 49% αντίστοιχα με τις θυγατρικές τους RWE Renewables και ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Η πώληση της παραγόμενης ενέργειας έχει εξασφαλιστεί μέσω πέντε διμερών συμβάσεων που έχουν ήδη υπογραφεί. Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν χθες τη λήψη επενδυτικής απόφασης για τα πρώτα πέντε φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στη Δυτική Μακεδονία εντός των ορίων του λιγνιτωρυχείου Αμυνταίου. Οι εργασίες κατασκευής έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν την άνοιξη του τρέχοντος έτους και η σύνδεσή τους με το δίκτυο έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Η ΜΕΤΩΝ Ενεργειακή Α.Ε. έχει υπογράψει διμερείς επιχειρηματικές συμφωνίες αγοραπωλησίας πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας (πράσινα PPAs), διάρκειας μεταξύ 10 και 15 ετών με τρίτους, οι οποίοι θα αγοράζουν την πράσινη ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά έργα.

Η επένδυση, με συνολικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώ, έχει εξασφαλιστεί στο πλαίσιο του δανειακού σκέλους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 90 εκατ. ευρώ και 54 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες Eurobank και Alpha Bank, ενώ τα υπόλοιπα 36 εκατ. ευρώ αφορούν σε ίδια συμμετοχή. Η χρηματοδότηση με τις τράπεζες βρίσκεται στο τελικό στάδιο του οικονομικού κλεισίματος. Μέσω της κοινοπραξίας τους, η RWE Renewables και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες αναπτύσσουν μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκά έργα συνολικής δυναμικότητας έως 2.000 MW στην Ελλάδα. Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες έχει συνεισφέρει στην κοινοπραξία εννέα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος έως 940 MW και η RWE Renewables ένα αντίστοιχου μεγέθους χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων.

Για σημαντική επένδυση που θα συμβάλει στον στόχο για επίσπευση της ενεργειακής μετάβασης έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. «Συνεχίζουμε να επενδύουμε δυναμικά σε έργα ΑΠΕ αυτόνομα, αλλά και σε συνεργασία με ισχυρούς εταίρους, όπως η RWE. Η ανάπτυξη των μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων στη Δυτική Μακεδονία αποδεικνύει έμπρακτα την προσήλωσή μας στον στόχο του ενεργειακού μετασχηματισμού τόσο της ΔΕΗ όσο και της Ελλάδας, με παράλληλη στήριξη του ρόλου της Δυτικής Μακεδονίας ως ενεργειακού κέντρου της χώρας», δήλωσε ο επικεφαλής της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. «Ως RWE έχουμε αναλάβει ισχυρή δέσμευση για την ταχεία επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είμαστε ενθουσιασμένοι για τη μεγάλη πρόοδο της συνεργασίας μας με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RWE Μάρκους Κρέμπερ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή