Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 μονάδων έπειτα από 8 χρόνια

Χρηματιστήριο: Ξεπέρασε το φράγμα των 1.000 μονάδων έπειτα από 8 χρόνια

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.004 μονάδες, με άνοδο 1,02% και τζίρο 77,7 εκατ.

2' 26" χρόνος ανάγνωσης

Τρίτη και… επιτυχημένη ήταν η προσπάθεια του Χρηματιστηρίου Αθηνών να «γράψει» τις 1.000 μονάδες στο κλείσιμο έπειτα από οκτώ και πλέον χρόνια, σηματοδοτώντας έτσι το τέλος ενός δύσκολου κύκλου ο οποίος ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2014. Grexit, δημοψήφισμα, capital controls, κλείσιμο τραπεζών, είχαν στείλει την αγορά στην απόλυτη απαξίωση, με τον Γενικό Δείκτη, από τις 1.035 μονάδες στις 8 Δεκεμβρίου του 2014, να βουτά έως και τις 440 μονάδες στα χαμηλά του 2015. Το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν ένα ακόμη μεγάλο χτύπημα στην αγορά, η οποία στις αρχές του 2020 προσέγγιζε και πάλι το τετραψήφιο επίπεδο, έπειτα και από ένα ισχυρό 2019, με το sell-off που ακολούθησε να στέλνει και πάλι τον Γενικό Δείκτη κάτω από τις 500 μονάδες την άνοιξη εκείνου του έτους.

Το Χ.Α. έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά bull market, σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, με αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αυξημένους τζίρους και διαφορετικούς πρωταγωνιστές στο ταμπλό καθημερινά. Φυσικά, οι διορθώσεις είναι πιθανές αλλά και υγιείς. Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση της Πέμπτης, η οποία πλέον «γράφεται» στην ιστορία του Χ.Α. ότι και αν συμβεί στη συνέχεια, έδειχνε από το άνοιγμα ότι θα έχει μια τέτοια εξέλιξη. Το θετικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές, η έναρξη της περιόδου ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων δ΄ τριμήνου, την οποία έκανε η Mytilineos και μάλιστα εντυπωσιακά, το επενδυτικό ενδιαφέρον που μοιράστηκε σε αρκετά μέρη του ταμπλό και κυρίως στις τράπεζες, έδειχναν πως το Χ.Α. θα «γράψει» το «1» μπροστά. Οσον αφορά τη συνέχεια, φυσιολογική θεωρείται μια ενδεχόμενη στάση αναμονής, αλλά και νευρικότητα έπειτα από τα νέα υψηλά οκταετίας.

Το Χ.Α. έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά bull market, με αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,02% στις 1.004 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 77,7 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,23% στις 2.427,67 μονάδες, στο +1,05% και στις 1.540,63 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 2,24%, στις 744,65 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η Lamda Development στο +5,33% και ακολούθησαν με κέρδη 3,81% η «Ελλάκτωρ», 3,75% η Εθνική Τράπεζα και 3,45% η Aegean, ενώ άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank και ΔΕΗ. Με απώλειες έκλεισαν οι Σαράντης (-1,96%), Titan (-1,53%), ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (-0,58%) και Motor Oil (-0,54%).

Οι 1.000 μονάδες αποτελούν, σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, ανώτατο στέλεχος ΚΕΠΕΥ, το νέο σημείο ισορροπίας και το «φόβητρο» πάνω από το οποίο η ελληνική αγορά καλείται να σκαρφαλώσει. «Το εν λόγω επίπεδο αναζωπυρώνει –διαπιστώνουμε στις επαφές μας– το χρηματιστηριακό ενδιαφέρον για τους Ελληνες ιδιώτες επενδυτές, κάτι όμως που πιθανώς θα επιφέρει υψηλότερη τοπική μεταβλητότητα τιμών», όπως τονίζει. Σε κλαδικό επίπεδο, προσθέτει, οι τράπεζες επιστρέφουν στην κανονικότητα μέσω της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, της συρρίκνωσης των δαπανών και των προσδοκιών διανομής μερίσματος. Σαν πιεσμένα «ελατήρια» οι μετοχές τους, επιδεικνύουν ακραία ανοδικά χαρακτηριστικά λόγω των αριθμητικά χαμηλών τιμών, του discount σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο και της πολυετούς «συνήθειας» των επενδυτών να τις απαξιώνουν.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT