Στο τραπέζι η ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν «είδαν» αύξηση

Στο τραπέζι η ενίσχυση των συνταξιούχων που δεν «είδαν» αύξηση

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης περίπου 143.000 συνταξιούχων, που λόγω υψηλής προσωπικής διαφοράς δεν είδαν αύξηση του τελικού ποσού που λαμβάνουν, άφησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιθανή νέα παρέμβαση τον επόμενο μήνα για τους συνταξιούχους, που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είδαν αύξηση του τελικού ποσού που λαμβάνουν, προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος σε αυτούς και σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως «η κυβέρνηση -πάντοτε στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων- θα εξετάσει πρόσθετη παρέμβαση για την αντιμετώπιση προβλημάτων ή αδικιών, όπως αυτό των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, οι οποίοι δεν καλύπτονται επαρκώς από τις τελευταίες αυξήσεις των συντάξεων. Η πίεση, άλλωστε, που δημιουργούν η διεθνής ενεργειακή κρίση και ο πληθωρισμός θα δικαιολογούσε απόλυτα μια τέτοια παρέμβαση, αν αυτή καταστεί δυνατή με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, για 910.000 συνταξιούχους (επί συνόλου 2.600.000) η αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% δεν φάνηκε, αλλά μείωσε την προσωπική διαφορά. Ωστόσο, 260.000 συνταξιούχοι αυτής της κατηγορίας πήραν το επίδομα των 250 ευρώ και άλλοι 515.000 επωφελήθηκαν από την κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης.

Για 910.000 συνταξιούχους η αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% απλώς μείωσε την προσωπική διαφορά.

Ωστόσο, το 17% των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά ή 5,5% του συνόλου (143.000 συνταξιούχοι) δεν επωφελήθηκαν από τις συνδυαστικές αυξήσεις. Γι’ αυτούς εξετάζεται η πρόσθετη παρέμβαση που προανήγγειλε ο κ. Χατζηδάκης.

Η προσωπική διαφορά θεσμοθετήθηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Επειδή οι μειώσεις που συμφωνήθηκαν τότε με την τρόικα θα ήταν για κάποιους πολύ μεγάλες, αποφασίστηκε να γίνουν μικρότερες και η διαφορά να καταβάλλεται ως προσωπική διαφορά. Οι συνταξιούχοι αυτοί δεν θα λάμβαναν μελλοντικές αυξήσεις, οι οποίες θα μείωναν την προσωπική διαφορά μέχρι αυτή να μηδενιστεί.

Φέτος δόθηκαν αυξήσεις στους συνταξιούχους για πρώτη φορά ύστερα από 12 χρόνια. Εκτός από την οριζόντια αύξηση κατά 7,75%, όφελος προέκυψε από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και από τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση τον νόμο Βρούτση.

Ωστόσο, καθώς η πολιτική πίεση είναι ισχυρή -ενόψει εκλογών- και καθώς διαφαίνεται ότι δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος λόγω της καλύτερης πορείας των εσόδων, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει αυξήσεις και σε όσους έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή