Αμερικανικό fund άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον όμιλο Αντάνι

Αμερικανικό fund άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τον όμιλο Αντάνι

Κατηγορεί τον πλουσιότερο Ινδό για υποθέσεις κακοδιαχείρισης του ομίλου του

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε δίνη βρίσκονται οι πολυσχιδείς οικονομικές δραστηριότητες του πλουσιότερου ανθρώπου της Ινδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, Γκαουτάμ Αντάνι, καθώς μέσα σε τρεις συνεδριάσεις έχει μειωθεί η χρηματιστηριακή αξία του πολυποίκιλου ομίλου του κατά τουλάχιστον 51 δισ. δολάρια. Αφορμή για τις μαζικές πωλήσεις των μετοχών και των ομολόγων των εταιρειών του ήταν μια έκθεση από τον αμερικανικό όμιλο, που ειδικεύεται στο σορτάρισμα, Hindenburg Research. Και αυτή η έκθεση αποδείχθηκε καταστρεπτική για την αυτοκρατορία του Γκαουτάμ Αντάνι, ενός αυτοδημιούργητου μεγιστάνα, ο οποίος εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο, έφτιαξε πάμπολλες επιχειρήσεις, που εκτείνονται από τα ΜΜΕ, τα μέταλλα, την ενέργεια, μέχρι τις μεταφορές και τα λιμάνια, που λέει πως θέλουν να τον μνημονεύουν για τα έργα υποδομής στη χώρα του την Ινδία.

Μετά τη δημοσίευση της έκθεσης η κεφαλαιοποίηση του ομίλου Αντάνι έχει μειωθεί κατά 51 δισ. δολ. σε τρεις ημέρες.

Η συγκυρία θέλησε η έκθεση της Hindenburg Research να δημοσιοποιείται ακριβώς τη στιγμή που ο Γκαουτάμ Αντάνι προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές για την πώληση μετοχών 2,5 δισ. δολαρίων από τη ναυαρχίδα του ομίλου του, Adani Enterprises. Ο ίδιος αμφισβήτησε έντονα τα ευρήματά της και προανήγγειλε προσφυγή στη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με την Ηindenburg Research, ο επιχειρηματίας έχει σωρεία περιστατικών κακοδιαχείρισης της αυτοκρατορίας του, ενώ πέρυσι το καλοκαίρι είχε αναφερθεί από την Credit Sights ότι ο όμιλος Αντάνι είναι εξαιρετικά εκτεθειμένος σε μόχλευση. Ειδικά χθες η τιμή της μετοχής της Adani Enterprises υποχώρησε σχεδόν 19%, το περισσότερο από ποτέ την τελευταία πενταετία. Ορισμένες άλλες μονάδες, όπως οι Adani Green Energy και Adani Total Gas υποχώρησαν 20%, όσο και το ημερήσιο όριο στο χρηματιστήριο. Ο όγκος των εν λόγω μετοχών, που πουλήθηκαν μαζικά ήταν τουλάχιστον τριπλάσιος από τον τριμηνιαίο μέσο όρο τους.

Εν τω μεταξύ, το «μικρόβιο» των πωλήσεων επεκτάθηκε χθες στο σύνολο των τίτλων του ινδικού χρηματιστηρίου, το οποίο επανέλαβε τη λειτουργία του έπειτα από την τοπική αργία της Πέμπτης και ο βασικός δείκτης NSE Nifty 50 υποχώρησε 1,6%, έχοντας τη χειρότερη επίδοση στη Νοτιοανατολική Ασία. Ο κλαδικός δείκτης των τραπεζών είχε από τις σοβαρότερες απώλειες, λόγω φόβων για έκθεσή τους στον όμιλο Αντάνι. Τα τελευταία πέντε χρόνια η εκρηκτική άνοδος της τιμής της μετοχής της ναυαρχίδας του ομίλου, Adani Enterprises, ξεπέρασε και αυτή της Tesla, εκτινάσσοντας στο προσκήνιο τον δημιουργό της, που δεν αγαπά τη δημοσιότητα. Πέρυσι τον Απρίλιο ο Γκαουτάμ Αντάνι είχε πλούτο πάνω από 100 δισ. δολάρια, αλλά πλέον μετά τις μαζικές πωλήσεις αυτός φθάνει τα 93 δισ. δολάρια. Ο μεγιστάνας, ο οποίος σύμφωνα με το Forbes είχε αναδειχθεί στον τρίτο πλουσιότερο πέρυσι τον Σεπτέμβριο με 152,2 δισ. δολάρια, έβγαλε χρήματα χάρις στα εμπορεύματα και τη διαχείριση λιμένων, ενώ το 2020 αγόρασε πλειοψηφικό μερίδιο στο διεθνές αεροδρόμιο του Μουμπάι. Πρωτοεμφανίστηκε στον κατάλογο δισεκατομμυριούχων του περιοδικού Forbes το 2008 και τότε η περιουσία του ανερχόταν… μόλις στα 9,3 δισ. δολάρια και μέχρι πρότινος ήταν 15πλάσια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή