Η ΕΚΤ φαίνεται έτοιμη μεθαύριο Πέμπτη να αποφασίσει άλλη μια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων. Το τι θα ακολουθήσει δεν είναι τόσο βέβαιο. Μιλώντας πρόσφατα στο Νταβός, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την ανάγκη η νομισματική πολιτική «να παραμείνει στην ίδια πορεία που έχει χαραχθεί». «Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ πιστεύουν ότι πρέπει να πατάξουν τον πληθωρισμό και θα παύσουν την όλη διαδικασία όταν διαπιστώσουν βελτιωμένες προοπτικές γι’ αυτόν», δήλωσε ο Κάρτσεν Μπρζέσκι, διευθυντής παγκόσμιας μακροοικονομικής ανάλυσης στην ING. Τίθενται ορισμένα ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι την Πέμπτη. Αρχικά, μια αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης, στο 2,5%, θεωρείται δεδομένη, επομένως οι αγορές θα επικεντρωθούν σε αυτά που έχει να δηλώσει η Λαγκάρντ. «Η ΕΚΤ πρέπει να είναι επιθετική», υπογράμμισε ο Ιον Γουόλς, συνεταίρος της TwentyFour Asset Management. «Δεν ξέρω αν η Λαγκάρντ θα πει ότι η τιμολόγηση του τελικού επιτοκίου στην αγορά είναι πολύ χαμηλή, αλλά περιμένω να επαναλάβει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια».
Το επόμενο ερώτημα αφορά το εάν η Τράπεζα θα αποστείλει κάποιο μήνυμα για τη συνεδρίαση του Μαρτίου και πέραν αυτού. Οι αγορές το ελπίζουν, επειδή το τι θα ακολουθήσει μετά την Πέμπτη είναι κάτι αμφιλεγόμενο.
Ορισμένα στελέχη της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένων Ολλανδών και Σλοβάκων, υποστηρίζουν μια μεγάλη άνοδο τον Μάρτιο. Τα σχόλια της Λαγκάρντ υποδηλώνουν ότι και η ίδια ενστερνίζεται αυτήν την άποψη. Οι ηπιότεροι πιέζουν για αναδίπλωση, καθώς μειώνεται ο βασικός πληθωρισμός.
Ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα πιστεύει ότι η ΕΚΤ δεν πρέπει να δεσμευτεί σε καμία συγκεκριμένη κίνηση πέραν του Φεβρουαρίου. «Υπήρξαν ερωτήματα πρόσφατα σχετικά με το γιατί οι αγορές δεν καταλαβαίνουν τι θα κάνει η ΕΚΤ στη συνέχεια», δήλωσε ο Μπρζέσκι της ING. «Μία εξήγηση έχει να κάνει με το ότι οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες, αλλά υπάρχει επίσης ένα ερώτημα σχετικά με το επικοινωνιακό χάος της ίδιας της ΕΚΤ και ποιους πρέπει να ακούσουμε». Ακόμη ένα θέμα έχει να κάνει με το εάν πρόκειται να δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ποσοτική σύσφιγξη.
Η ΕΚΤ σχεδιάζει να περιορίσει τον αριθμό ομολόγων που αγοράζει στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων της (APP) κατά 15 δισ. ευρώ μηνιαίως από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο. Η UBS αναμένει από την ΕΚΤ να επαναλάβει ότι ο ρυθμός ποσοτικής σύσφιγξης μετά τον Ιούνιο θα αποφασιστεί αργότερα. Βέβαια, πολλοί διερωτώνται ακόμη πόσο γρήγορα θα αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός, αν και αυτό δεν είναι ξεκάθαρο και η πρόβλεψη της πορείας του δύσκολη.