Αύξηση τιμών παραγωγού 16,5% στη βιομηχανία

Αύξηση τιμών παραγωγού 16,5% στη βιομηχανία

Με τη χαμηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση που σημειώθηκε το 2022 έκλεισε τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη χαμηλότερη αύξηση σε ετήσια βάση που σημειώθηκε το 2022 έκλεισε τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, εξέλιξη που σχετίζεται τόσο με το γεγονός ότι ήδη τον Δεκέμβριο του 2021 οι τιμές παραγωγού στη βιομηχανία είχαν καταγράψει σημαντική αύξηση, όσο και με το ότι τους τελευταίους μήνες του 2022 καταγράφεται μια ελαφρά αποκλιμάκωση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία αυξήθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 κατά 16,5% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021. Ο μέσος γενικός δείκτης του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2022, σε σύγκριση με τον μέσο γενικό δείκτη του δωδεκαμήνου Ιανουαρίου 2021 – Δεκεμβρίου 2021, παρουσίασε αύξηση 35,1%.

Η αποκλιμάκωση φαίνεται πάντως από το γεγονός ότι τον Δεκέμβριο του 2022 ο δείκτης τιμών παραγωγού στη βιομηχανία υποχώρησε κατά 2,4% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο, ενώ και τον Νοέμβριο ο εν λόγω δείκτης είχε υποχωρήσει κατά 5,8% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022. Πάντως, σε μηνιαία βάση καταγράφεται πολύ μεγαλύτερη μείωση στον δείκτη τιμών παραγωγού για την εξωτερική αγορά (7,7%) σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη για την εγχώρια αγορά (0,7%), κάτι που δείχνει ίσως την προσπάθεια των βιομηχανιών να μη χάσουν πελάτες εκτός συνόρων, επιλέγοντας την ίδια ώρα να διατηρήσουν υψηλές τις τιμές στην εγχώρια αγορά.

Σε ετήσια βάση, πάντως, ο δείκτης τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς αυξήθηκε κατά 19,5% και εγχώριας αγοράς κατά 15,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή