Καθαρή πιστωτική επέκταση 1,7 δισ. ευρώ, υποστηριζόμενη κυρίως από την αύξηση των χορηγήσεων προς μεγάλες, μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, περαιτέρω μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 6% από 9% το 9μηνο του 2022, απόδοση ιδίων κεφαλαίων κοντά στο 10% και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή άνω του 0,45 ευρώ αναμένει η Τράπεζα Πειραιώς για το τρέχον έτος.
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για το 2023 παρουσιάστηκαν χθες από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο της ενημέρωσης των επενδυτών και βασίζονται στις εκτιμήσεις για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3% το τρέχον έτος, με τη στήριξη του τουρισμού, των επενδύσεων και την ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης, καθώς και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας εντός του έτους.
Οπως επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρήστος Μεγάλου, το 2023 θα αποτελέσει χρονιά-ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς, οι επιδόσεις της οποίας θα υπερκαλύψουν τις εποπτικές απαιτήσεις, προετοιμάζοντας τις συνθήκες για τη διανομή μερίσματος στους μετόχους, αξιολογώντας και τις οικονομικές εξελίξεις. Ο όμιλος θα δημοσιεύσει χρηματοοικονομικά αποτελέσματα για το έτος 2022 στις 24 Φεβρουαρίου, νωρίτερα όπως υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου από κάθε άλλη χρονιά, και ο σχεδιασμός για το 2023 περιλαμβάνει «τη στήριξη υγιών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προκειμένου να αναπτυχθούν και να καινοτομήσουν, τη διεκδίκηση ηγετικού τραπεζικού ρόλου στην αξιοποίηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης και την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας, εγκαινιάζοντας τη νέα ψηφιακή τράπεζα εντός του 2023».
Οι αναθεωρημένες προβλέψεις βάσει των οποίων το επιτοκιακό περιθώριο της τράπεζας αναμένεται να βελτιωθεί πάνω από το 2%, από 1,5% το 9μηνο του 2022, βασίζονται σε συντηρητικές προβλέψεις στο επίπεδο του 2,5% (με τις εκτιμήσεις να παραπέμπουν σε υψηλότερη άνοδο), ενισχύοντας την απόδοση του ενήμερου χαρτοφυλακίου στο 5% και λαμβάνοντας υπόψη την άνοδο του κόστους για τις καταθέσεις προθεσμίας στο 1,2% από 0,20% το 9μηνο του 2022. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της διοίκησης, παρά την άνοδο των επιτοκίων και τις πιέσεις που ασκούνται στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μειωθούν περαιτέρω το 2023 κυρίως μέσω οργανικών ενεργειών για ανακτήσεις δανείων.
Οι βασικοί άξονες για τις χρηματοοικονομικές επιδιώξεις για το έτος 2023 είναι οι εξής:
1. Περαιτέρω ενίσχυση των αποδόσεων προς τους μετόχους, με εκτίμηση για κέρδη ανά μετοχή το 2023 άνω του 0,45 ευρώ, υψηλότερα έναντι εκτίμησης για άνω του 0,37 ευρώ το 2022, όπως είχε ανακοινωθεί στις 11 Νοεμβρίου 2022.
Οι επιδόσεις θα υπερκαλύψουν τις εποπτικές απαιτήσεις, προετοιμάζοντας τις συνθήκες για τη διανομή μερίσματος.
2. Δημιουργία εποπτικού κεφαλαίου περίπου 100 μονάδων βάσης το 2023, μέσω ισχυρής οργανικής κερδοφορίας, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο του βασικού κεφαλαιακού δείκτη CET 1, που με βάση τις εκτιμήσεις για το 2022 θα υπερβεί το 11%.
3. Καθαρή πιστωτική επέκταση περίπου 1,7 δισ. ευρώ το 2023 και ανάλογη το 2024, με νέες χρηματοδοτήσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.
4. Υψηλή λειτουργική αποτελεσματικότητα, με δείκτη κόστους προς κύρια έσοδα κάτω του 42% και μείωση στα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα περίπου 2%, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.
5. Περαιτέρω εξυγίανση του ισολογισμού, οδηγώντας σε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 6% και δείκτη κάλυψης από προβλέψεις άνω του 60%.
6. Επέκταση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου άνω του 2%, ως αποτέλεσμα υψηλότερων επιτοκίων σε έναν ενισχυμένο ισολογισμό, προσαρμόζοντας παράλληλα τα καταθετικά επιτόκια σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές τάσεις.
7. Διατήρηση των καθαρών εσόδων προμηθειών ως προς το ενεργητικό στο 0,6% στη βάση της μεγέθυνσης του ισολογισμού.