Χρηματιστήριο: Μουδιασμένο ξεκίνημα, ανοδικό κλείσιμο

Χρηματιστήριο: Μουδιασμένο ξεκίνημα, ανοδικό κλείσιμο

Στις 1.024,75 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης, με κέρδη 0,91%

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν και η συνεδρίαση ξεκίνησε δειλά, με πιέσεις σε αρκετούς τίτλους της υψηλής αλλά και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, το Χρηματιστήριο Αθηνών ακολούθησε τελικά την τάση του τελευταίου διαστήματος, ξεπερνώντας την όποια ενδοσυνεδριακή διόρθωση, στήνοντας άμυνες και καταλήγοντας σε θετικό έδαφος.

Επιλεγμένοι τίτλοι προσέφεραν στήριξη σε αυτή την προσπάθεια του Γενικού Δείκτη, κόντρα στην επιφυλακτικότητα που συνέχισε να κυριαρχεί στις ευρωπαϊκές αγορές, με το επίκεντρο των επενδυτών να είναι στραμμένο στις προσεχείς συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών Fed (Τετάρτη), EKT και Τράπεζας της Αγγλίας (Πέμπτη), όπου αναμένονται νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Ως θετική έκπληξη λαμβάνεται η αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας από τον οίκο Fitch την Παρασκευή, ενώ παράλληλα στηρίζει και το ήδη καλό κλίμα στο Χ.Α., όπως σημειώνει ο Νίκος Καυκάς της Depolas Investment Services, ο οποίος και αναβαθμίζει ελαφρώς το άνω όριο των εκτιμώμενων τιμών για τον Γενικό Δείκτη στις 1.050 μονάδες λόγω αυξημένης μεταβλητότητας, αλλά διατηρεί το κάτω εύρος στα επίπεδα των 930 μονάδων.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,91% στις 1.024,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 90,94 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,05% στις 2.484,53 μονάδες, στο +0,90% και στις 1.565,27 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,22% στις 759,56 μονάδες.

Η αξία των συναλλαγών στη χθεσινή συνεδρίαση ανήλθε στα 90,94 εκατ. ευρώ.

Από το σύνολο των blue chips, με κέρδη άνω του 2% ξεχώρισαν οι Mytilineos, Τράπεζα Πειραιώς, HELLENiQ ENERGY, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Alpha Bank, ΔΕΗ και Jumbo. Στον αντίποδα, με απώλειες 4,81% έκλεισε η Ελλάκτωρ και ακολούθησαν Σαράντης στο -2,01% και Quest στο -1,33%.

Το «January effect» (ή το γνωστό ράλι του Ιανουαρίου) έχει πάρει σάρκα και οστά, με την ελληνική αγορά όχι μόνο να υπεραποδίδει, αλλά να κινείται και σε νέα υψηλά 8ετίας, δείχνοντας ότι κάτι το διαφορετικό συμβαίνει στην οικονομία, σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance. «Οι προεκλογικές περίοδοι υπεραποδίδουν, ειδικά όταν αναμένεται ότι οι πολιτικές που μας έφεραν εδώ θα συνεχιστούν», όπως επισημαίνει.«Αλλωστε, η προσδοκία επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023 ή το 2024 είναι πολύ μεγάλη για να μην προσελκύσει νέα κεφάλαια», προσθέτει ο αναλυτής.

Στο τεχνικό σκέλος, η αγορά είναι σε υπεραγορασμένη περιοχή με μεγάλη τάση αλλά και κοντά στον μεγάλο στόχο των 1.038 μονάδων. Το σημαντικό είναι τι είδους διόρθωση θα έχουμε όταν αυτή έρθει και πού θα πατήσει και πάλι η αγορά. Ουσιαστικά ο Γενικός Δείκτης κάνει προσπάθεια να αλλάξει ένα πολυετές επίπεδο και να ανοίξει τον δρόμο για τις 1.400 μονάδες, εκτιμά ο κ. Ζαχαράκης.

«Μέρα με τη μέρα οι συμμετέχοντες αυξάνονται στο “πάρτι”, θυμίζοντας ότι βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον πλησιάζουμε τον πρώτο πολύ μεγάλο στόχο μας στη ζώνη των 1.038 μονάδων», καταλήγει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή