Ρούχα φτιαγμένα από φύκια, κάνναβη, μπαμπού και ευκάλυπτο

Ρούχα φτιαγμένα από φύκια, κάνναβη, μπαμπού και ευκάλυπτο

Οι οικολογικές πρώτες ύλες αποτελούν τη νέα τάση στη βιομηχανία της μόδας

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα γνωστά μας φύκια, που μας συνοδεύουν συχνά στις επισκέψεις μας στην παραλία, αποτελούν μία εναλλακτική και θρεπτική λύση ως πρωτεΐνη για όσους προσέχουν την υγεία τους και αποστρέφονται κάθε τι ζωικό. Συν τοις άλλοις, μπορούν να τροφοδοτήσουν μια νέα γενιά νεοφυών μονάδων στον κλάδο της βιώσιμης μόδας, ώστε να δημιουργεί ρούχα διαφορετικά και μη ρυπογόνα. Η βιομηχανία της μόδας παράγει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια ενδύματα ετησίως, περίπου 14 για κάθε άτομο στη Γη.

Τα περισσότερα καταλήγουν σε χωματερές ή πλημμυρίζουν ποτάμια και παραλίες στις αναπτυσσόμενες χώρες. Μόνο ένα κλάσμα ανακυκλώνεται από αυτά. Επιπλέον, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg, η μόδα είναι υπεύθυνη για έως και το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θερμαίνει τον πλανήτη, δηλαδή περισσότερο από τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια και τη ναυτιλία μαζί. Για τη Σαρλότ Μακάρντι, ερευνήτρια, σχεδιάστρια και επίκουρη καθηγήτρια στο κρατικό Πανεπιστήμιο της Αριζόνας, η αντιμετώπιση του προβλήματος σημαίνει να σκεφτόμαστε όχι μόνο πού καταλήγουν τα ρούχα μας, αλλά και πώς παράγονται. Τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, το φθηνότερο και το πιο αναλώσιμο από όλα, κατασκευάζονται από ορυκτά καύσιμα. Οι βαφές που χρησιμοποιούνται για να εμποτίσουν τα υφάσματα με το μαύρο του μελανιού, προέρχονται από αργό.

Ετσι, το 2018 η Μακάρντι άρχισε να σχεδιάζει ένα αδιάβροχο φτιαγμένο από θαλάσσια φύκια, που απορροφούν τους ρύπους και αυτό το ημιδιαφανές ένδυμα εκτέθηκε στο Μουσείο Σχεδίου Κούπερ Χιούιτ Σμιθσόνιαν της Νέας Υόρκης το 2019. Επίσης η Μακάρντι συνεργάστηκε με τον σχεδιαστή μόδας Φίλιπ Λιμ για ένα φόρεμα καλυμμένο με πράσινες πούλιες κατασκευασμένες από το ίδιο υλικό.

«Αυτό που προσπαθώ να τονίσω είναι ότι δεν έχει σημασία μόνο πού πηγαίνουν όσα φοράμε, αλλά κι από πού προέρχονται – το 60% των ρούχων είναι ορυκτά καύσιμα», λέει η σχεδιάστρια. «Ετσι έκανα πάμπολλα πειράματα και συγκέντρωσα άπειρες τεχνολογίες, απέτυχα εκατοντάδες φορές, πριν καταφέρω να δημιουργήσω αυτό το διαυγές, πολύ σταθερό πλαστικό, που είναι εντελώς απαλλαγμένο από συνθετικά και χημικά και είναι φτιαγμένο μόνο από φύκια». Από την κάνναβη μέχρι τους μύκητες, από τον ευκάλυπτο μέχρι το μπαμπού, ένας αυξανόμενος αριθμός νεοφυών μονάδων αναζητεί στη φύση ακριβώς αυτού του είδους τις λύσεις.

Και εντοπίζονται από κολοσσούς του λιανεμπορίου, όπως ο σουηδικός όμιλος H&M, ο οποίος επιδιώκει μέχρι το 2030 όλα τα προϊόντα του να κατασκευάζονται από ανακυκλωμένα υλικά ή υλικά αειφορίας. Τα φύκια ειδικά, που χρησιμοποιούνται ήδη σε βιοκαύσιμα και βιοπλαστικά, προσελκύουν το ενδιαφέρον, διότι αναπτύσσονται με τρόπο φθηνό και γρήγορο, δεν απαιτούν πολύ νερό και απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα. Οι υδρόβιοι οργανισμοί, που φωτοσυνθέτουν, παράγουν περίπου το 70% του οξυγόνου στην ατμόσφαιρά μας, περισσότερο από όλα τα δάση μαζί.

Η μόδα είναι υπεύθυνη για το 10% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή περισσότερο από τις αεροπορικές και τη ναυτιλία μαζί.

Η Ρενάνα Κρεμπς, λόγου χάριν, ίδρυσε την ισραηλινή Algaeing το 2016, δύο χρόνια αφότου εγκατέλειψε την καριέρα της στον χώρο της μόδας. Δουλεύοντας με τον πατέρα της, ένα μηχανικό βιοκαυσίμων, η Κρεμπς ανέπτυξε μια εναλλακτική λύση με βάση τα φύκια έναντι των χημικών βαφών, που έχουν κατακλύσει τη βιομηχανία ένδυσης. Υστερα από ένα αργό ξεκίνημα, το ενδιαφέρον για τις βαφές και τα μελάνια της Algaeing εκτινάχθηκε πέρυσι.

Η νεοφυής μονάδα εργάζεται τώρα όλο το εικοσιτετράωρο για να καλύψει τις πρώτες εμπορικές παραγγελίες από κατασκευαστές σαλονιών, αθλητικών ενδυμάτων και οικιακών υφασμάτων. Αναπτύσσει επίσης νήματα με βάση τα φύκια, τα οποία αναμένει να αρχίσει να εκμεταλλεύεται εμπορικά το επόμενο έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή