Υποβολή των δικαιολογητικών για επιστρεπτέα προκαταβολή

Υποβολή των δικαιολογητικών για επιστρεπτέα προκαταβολή

Ανοιξε η πλατφόρμα για επιχειρήσεις με εκκρεμότητες στους φακέλους τους

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιξε χθες η ηλεκτρονική εφαρμογή my Business Support προκειμένου οι 10.000 και πλέον επιχειρήσεις και επαγγελματίες να ξεκινήσουν να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν το σύνολο του ποσού που έλαβαν από τους επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, οι δικαιούχοι μπορούν από χθες να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και μέχρι τις 31 Μαΐου. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με την απόφαση, οι ανωτέρω επιχειρήσεις χάνουν το δικαίωμα της επιπλέον έκπτωσης 15% στην περίπτωση της εφάπαξ καταβολής του ποσού, αλλά ισχύουν οι εκπτώσεις ανάλογα με τις ζημιές που είχαν την περίοδο της πανδημίας. Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει τα εξής:

– Σε περίπτωση μη υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών οι υπόχρεοι μπορούν να το πράξουν από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και την 31η Μαΐου 2023 μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport».

Για τα ποσά που βεβαιώθηκαν η προθεσμία καταβολής παρατείνεται έως την 30ή Ιουνίου 2023. Σε περίπτωση βεβαίωσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών λόγω μη τήρησης της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων διενεργείται εκ νέου υπολογισμός με την ευνοϊκή ρύθμιση του περασμένου Νοεμβρίου, που ορίζει ότι θα πρέπει η διαφορά του μέσου όρου εργαζομένων κατά τους μήνες υποχρέωσης διατήρησης να είναι μικρότερη κατά λιγότερο από μία μονάδα (έναντι του μηδενός που ίσχυε) σε σχέση με τον αρχικό αριθμό εργαζομένων που απασχολούσε η επιχείρηση.

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης, η ΑΑΔΕ θα εκδίδει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Ο νέος τίτλος είσπραξης (εκκαθαριστικό) θα προβλέπει 96 δόσεις χωρίς την έκπτωση του 15% στην εφάπαξ καταβολή.

Η προθεσμία κατάθεσης των εγγράφων εκπνέει στις 31 Μαΐου – Εως τις 30 Ιουνίου η πληρωμή της πρώτης από τις 96 δόσεις.

Εφόσον μετά τον επανυπολογισμό της υποχρέωσης διατήρησης εργαζομένων και την παρέλευση της προθεσμίας της 31ης Μαΐου 2023 για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις της επιχείρησης το ποσό επιστρέφεται στο σύνολό του. Σε αυτή την περίπτωση αρμόδια εφορία εκδίδει απόφαση επιστροφής του ποσού ενίσχυσης και του αναλογούντος τόκου.

Οι υπόχρεοι θα πρέπει να υποβάλουν:

– Υπεύθυνη δήλωση του λογιστή της επιχείρησης που να βεβαιώνει ότι η επιχείρηση την 31.12.2019 είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του εγγεγραμμένου της κεφαλαίου λόγω συσσωρευμένων ζημιών, είτε δεν είχε απολέσει πάνω από το ήμισυ του κεφαλαίου της, όπως εμφανίζεται στους λογαριασμούς της εταιρείας, λόγω συσσωρευμένων ζημιών. Το ανωτέρω δεν απαιτείται στην περίπτωση ανεξάρτητων ατομικών επιχειρήσεων, καθώς και στην περίπτωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.

– Επιπλέον, εάν πρόκειται για μεγάλη επιχείρηση, να βεβαιώνει ότι τα τελευταία δύο έτη: ο δείκτης χρέους προς ίδια κεφάλαια της επιχείρησης δεν ήταν υψηλότερος του 7,5 και ο δείκτης κάλυψης χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της επιχείρησης (EBITDA interest coverage ratio) δεν ήταν κάτω του 1,0.

– Ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή