Παροχές υγείας σε μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

Παροχές υγείας σε μη μισθωτούς με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ

Ανανεώνεται μέχρι τα τέλη Μαΐου η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελεύθερη πρόσβαση σε παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης θα έχουν έως το τέλος Μαΐου οι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ενώ για να ανανεώσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα στη συνέχεια θα αρκεί η εξόφληση μόνο των εισφορών του κλάδου υγείας που αντιστοιχούν στην ασφαλιστική κλάση που έχουν επιλέξει. Το υπουργείο Εργασίας με διάταξη που περιλαμβάνεται σε τροπολογία, ανανεώνει την ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ειδικότερα, δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλουν το ποσό που οφείλουν και αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές μόνο του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024.

Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας –αναδρομικά για το έτος 2022– θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη είχε κατ’ εξαίρεση ισχύσει τον περασμένο χρόνο, αφενός λόγω των ειδικών συνθηκών που ίσχυαν όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω COVID-19, αφετέρου λόγω της μη έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης των ασφαλισμένων. Αυτή τη φορά, με τον φόβο των πιθανών αντιδράσεων εν μέσω μάλιστα και της έντονης προεκλογικής περιόδου, αλλά και των ήδη εκτεταμένων αντιδράσεων για την αύξηση των εισφορών στους μη μισθωτούς κατά 9,6%, το υπουργείο Εργασίας επέλεξε την ανανέωση της συγκεκριμένης διάταξης.

Παράλληλα, με την ίδια ρύθμιση παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο (έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024) η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων και των ανασφάλιστων υπερηλίκων, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Με την ίδια ρύθμιση, παρατείνεται με τον ίδιο τρόπο για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους.

«Καμπανάκι» για νέα χρέη

Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται οι αντιδράσεις επαγγελματιών για την απόφαση αύξησης των εισφορών στους μη μισθωτούς κατά 9,6%. Το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας με ανακοίνωσή του σημειώνει πως η πλειονότητα των επιχειρηματιών είναι αδύνατο να αντεπεξέλθει στη νέα οικονομική επιβάρυνση, που κυμαίνεται από 244 έως 655 ευρώ τον χρόνο, μόνο για την κύρια ασφάλιση, ανάλογα με την κατηγορία που έχει επιλέξει ο εκάστοτε μη μισθωτός. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα δημιουργηθεί μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών», επισημαίνει το ΒΕΑ και ζητεί εκ νέου ενεργοποίηση των 120 δόσεων, ή κάποιας άλλης μορφής ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή