Κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Κέρδη στο Χρηματιστήριο με ώθηση από τις τράπεζες

Στις 1.027 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με υψηλό τζίρο 106,3 εκατ. ευρώ

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές, και παρά τη νευρικότητα που προκαλούν οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα, το Χρηματιστήριο Αθηνών διατήρησε την ανοδική ορμή του με ισχυρό τζίρο, ενισχύοντας τις προσπάθειές του για δημιουργία στηρίξεων στη ζώνη των 1.020 μονάδων. Οι άμυνες αυτές που «κτίζονται» στην αγορά είναι σημαντικές, ειδικά έναντι ενδεχόμενης μεταβλητότητας βραχυπρόθεσμα λόγω της εκλογικής διαδικασίας.

Ειδικότερα, στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,43% στις 1.027,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 106,3 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,81% στις 2.495,8 μονάδες, στο -0,36% και στις 1.551,12 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε με κέρδη 2,40%, στις 791,87 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, με κέρδη 3,67% ξεχώρισε η Eurobank και ακολούθησε η Alpha Bank στο +2,94% και η Εθνική Τράπεζα στο +2%, ενώ με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν οι ΔΕΗ, Coca-Cola και ΕΥΔΑΠ. Απώλειες άνω του 2% κατέγραψαν οι Βιοχάλκο και Σαράντης, ενώ ακολούθησαν με πτώση άνω του 1% οι Jumbo, Quest και Ελλάκτωρ.

Τα «μηνύματα» για τήρηση πιο επιφυλακτικής στάσης στην αγορά ενόψει εκλογών και για επιλεκτικές τοποθετήσεις πληθαίνουν, ειδικά μετά το January Effect. Η Eurobank Equities σε νέα έκθεσή της υπογραμμίζει –όπως έχουν κάνει και άλλες χρηματιστηριακές το τελευταίο διάστημα– ότι αν και οι προοπτικές των ελληνικών μετοχών παραμένουν θετικές, έπειτα και από το ράλι του Ιανουαρίου, ο πολιτικός κίνδυνος και οι όποιες επιπτώσεις στο κλίμα της αγοράς γύρω από τις διπλές κάλπες της άνοιξης δεν πρέπει να αγνοηθούν.

«Μηνύματα» για τήρηση πιο επιφυλακτικής στάσης στην αγορά ενόψει των εκλογών.

Η χρηματιστηριακή τονίζει βέβαια πως οι επενδυτές στο Χ.Α. έχουν περισσότερους τρόπους να κερδίσουν και λιγότερους τρόπους να χάσουν μεσοπρόθεσμα. Αυτό οφείλεται στις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών, στις καλές μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας, στην ισχυρή εταιρική κερδοφορία, στα μοναδικά χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και στην πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα. Ωστόσο, η εικόνα είναι λίγο πιο δύσκολη βραχυπρόθεσμα, μετά το ράλι, με την αγορά να είναι υπερβολικά εφησυχασμένη όσον αφορά την εξασθένηση του πολιτικού κινδύνου, όπως επισημαίνει.

Από την πλευρά του ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investment, σημειώνει πως η εγχώρια αγορά συνεχίζει να εντυπωσιάζει θετικά, με τις όποιες πιέσεις να απορροφούνται με άνεση και το rotation τίτλων (κυκλική αλλαγή) να λειτουργεί υποστηρικτικά στη διακράτηση της ανοδικής τάσης. Σε κάθε περίπτωση όμως, όπως προειδοποιεί, η εικόνα παραμένει ιδιαίτερα υπεραγορασμένη, με βραχυπρόθεσμα σημάδια κόπωσης, με τις επιλογές τίτλων που έχουν «τρέξει» να χρήζουν προσοχής.

Το κρισιμότερο επίπεδο αντίστασης, κατά τον αναλυτή, παραμένει στις 1.048 μονάδες, με μια επικείμενη διόρθωση να «βλέπει» τις 1.010 και χαμηλότερα τις 980 μονάδες του δείκτη. Μια δυνητική διόρθωση έως και τις 980 μονάδες θα αποτελούσε υγιή εξέλιξη.

Οι συνεδριάσεις των κεντρικών τραπεζών βρίσκονται σίγουρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την τρέχουσα εβδομάδα, διαμορφώνοντας νέες ισορροπίες στις αγορές. Παράλληλα, τα εταιρικά αποτελέσματα των τεχνολογικών κολοσσών στις ΗΠΑ τις επόμενες ημέρες θα συμβάλουν και αυτά στην πορεία των αμερικανικών δεικτών και εν γένει στη συνδιαμόρφωση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος, καταλήγει ο κ. Πετράκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή